Otthon

Narancshéjprojekt: ne dobd ki, készíts belőle tárgyakat!

Nyakunkon a tavasz, de még tart a narancs szezon. Kilószám dobjuk ki a citrushéjat. Ennél jobb ötletünk van!

 

Egyszerűen szépnek látja a narancshéj élénk színű, strukturált felületét Ori Sonnenstein izraeli tervező. Sokáig gondolkodott azon, hogyan és milyen formában tudná hasznosítani az egyébként kukába kerülő héjakat.

Narancshéj project: ne dobd ki, készíts belőle tárgyakat!
 

Némi kísérletezés után rájött a megoldásra: a friss narancshéjat egészségre ártalmatlan impregnáló folyadékkal itatja át, és formákra húzva szárítja ki. Shealakkal dolgozik, de szóba jöhet még például tömény só- vagy cukoroldat is. Az így megedzett narancshéj, a „solskin” a mester szerint kivételesen engedelmesen idomul, és kiszáradva tartós, strapabíró használati tárgyként funkcionálhat.

Narancshéj project: ne dobd ki, készíts belőle tárgyakat!

 

Persze könnyű az izraeli tervezőnek, hiszen hazájában szinte egész évben kéznél van a friss narancs, így kedvére kísérletezhet. Most viszont nálunk is bőséges a citruskínálat, kapni kicsit, nagyot, óriást, akinek kedve van, most bátran próbálkozhat!

 

Narancshéj project: ne dobd ki, készíts belőle tárgyakat!
 

Ügyes hámozási technikával egész nagy héjdarabokat nyerhetünk egy-egy narancs, grépfrút vagy pomelo gyümölcs elfogyasztása után. Ha pedig a gyümölcshús kibányászására állunk rá pucolás helyett, szinte egész héjgömböket állíthatunk elő. Ezeket a nagyobb héjdarabokat aztán némi kikészítés után mi is csészévé, vázává vagy ügyes tálkává alakíthatjuk – ezek az eszközök nemcsak kedvesek és szépek, de egyben környezetbarátak is.

Ha kíváncsi vagy, miként lehet egy éléskamra polcát duplán használni, katt ide.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top