Otthon

Bermudáról is rendelnek a magyar tűzzománcostól

Tudod, mitől lesz a házad valóban otthonos? Többek között attól, ha egyedi, személyre szabott házszám, névtábla fogad az ajtó előtt.
Halász Boróka
Halász Boróka

Nemcsak saját magadnak üzensz ezzel: ha ezek az információk stílusosan, jópofán, karakteresen virítanak egy házon vagy egy lakáson, akkor az az arra járó idegeneknek is megmutatja, milyen is a tulaj vagy a család, aki a falak mögött lakik.

Az árulkodó utcanév- és háznévtáblákról Halász Borókával, a Meska alkotójával beszélgettünk, aki egyedi tűzzománc-feliratokat készít, bár eredetileg óvodapedagógusként végzett, és a kézműveskedés csak menet közben jött. 

– Úgy tűnik, mintha az emberek mindig is szerették volna elnevezni a házaikat: már a babilóniaiak és az asszírok is törekedtek erre, a rómaiak is elnevezték a villáikat, és a Balatonon is látni régebbi, feliratozott nyaralókat. Ma divat ez?

– Tapasztalatom szerint itthon és egyáltalán Európában nem nagyon jellemző, hogy a házukat külön elnevezzék az emberek. Magyarországon inkább a család nevét vagy egy „Isten hozott!” feliratot kérnek az utcanév és házszám mellé. Ez a trend a külföldi megrendelőim egy részénél sokkal inkább visszaköszön, és  leginkább a tengerentúlon jellemző. A munkáim közül például a Qumquat cottage egy USA-beli házon díszeleg, a Casa Tiura pedig Ecuadorban található. 

Ezt Equadorból rendelték. Kattints a képre a többi alkotásért!
Ezt Ecuadorból rendelték. Kattints a képre a többi alkotásért!

– Miért pont tűzzománcból készítesz házfeliratokat?

– Ha röviden kell válaszolnom, akkor ez valójában a család és a barátok biztatásának köszönhető. Ha a részletekre is kíváncsi vagy, akkor onnan indult az egész, hogy elkezdtem festőzománcozást tanulni. Ez a technika egyébként az utca- és névtáblakészítés sajátja. A saját utcatáblánk elkészítése után jó ötletnek tűnt, hogy a barátainknak is adjak egy-egy táblát személyre szóló ajándékként különböző alkalmakra. Így lassacskán egy portfólió is kialakult az elkészült munkákból, és már volt egy kialakult stílusom, amikor elkezdtem ezeket a boltomban árulni.

– Te művésznek vallod magad?

– Nem, elvi és gyakorlati alapon is kézműves vagyok, hiszen a szó szoros értelmében nem kaptam művészeti képzést. Óvodapedagógusként szereztem diplomát, és menet közben, a Kecskeméti Főiskolán kezdtem újra a tűzzománcozást sok év kihagyás után. Ott formatervezést és tűzzománcozást tanultam, és a végzettségem szerint gyerekeknek tarthatok tűzzománc-foglalkozásokat.  

– Hogyan szabod a vevőid egyéniségére a táblákat?

– Alapvetően a megrendelő igényét próbálom maximálisan kielégíteni a saját és a technikai korlátaimon belül. Sokszor nem könnyű ez a feladat, hiszen a legtöbben nincsenek tisztában a zománctechnika sajátosságaival, hogy milyen figurák oldhatóak meg vele. De hát azért is vagyok én, hogy ezeket elmagyarázzam, összehangoljam.

Kattints a képre a többi alkotásért!
Kattints a képre a többi alkotásért!

– Az első fázisban megkérem a leendő vásárlót, hogy meséljen magáról, a hobbijáról, arról, ami kedves számára, amit szívesen látna viszont a táblán, a színekről, amelyeket kedvel. Minden esetben két-három színes vázlatot, tervezetet rajzolok először, ezekből lehet választani. Így lesz minden egyes táblának saját története, üzenete, karaktere.

– Mondtad, hogy külföldről is rendelnek tőled. A világon merrefelé díszítenek házakat a te munkáid?

– A magyar megkeresések mellett külön öröm számomra, amikor a világ különböző tájairól keresnek meg, hogy készítsek nekik  táblát, de leginkább házszámot – hiszen az utcatábla alkalmazása európai sajátosság. Az internetnek köszönhetően számos megkeresés érkezett külföldről, így Finnországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Németországban, Svájcban, Spanyolországban, Kanadában, Amerikában, Izraelben, Bermudán és Ecuadorban is az én tábláim jelölnek néhány házat. Büszkeség, hogy idegen emberek bízzák rám gondolataikat, érzéseiket, vágyaikat, amelyeket rögzítek a tábláimmal. 

Kattints a képre a többi alkotásért!
Kattints a képre a többi alkotásért!


– A táblák mellett egyedi tűzzománc ékszereket is készítesz. A kézzel készített tárgyak eladásából támogatod a családi kasszát?

– Sajnos, ha reggeltől estig tűzzománcoznék, akkor sem tudnék csak ebből megélni, bármennyire is igényes a termékem, reális az árképzésem és használok jó marketingeszközöket. De ezzel a bevétellel valamelyest tudom támogatni a családi kasszát. Ez az én „munkám”.

– Mit üzennél annak, aki a nyomdokaidba szeretne lépni és házszámtáblákat szeretne készíteni?

– Elsősorban azt, hogy próbálják megtalálni a saját stílusukat, és ne másoljanak.

A tűzzománctechnikáról

A tűzzománcozás a fémeknek az üveggel történő bevonása. A fémtárgyak felületének zománccal való bevonása nagyon régi időkre nyúlik vissza. Ha kíváncsi vagy, milyen sokféle szépséget lehet létrehozni ezzel a technikával, itt nézz körül!

Megkülönböztetjük a rekeszzománcozást (cloisonne), amikor a rekeszeket fémszalagok képezik, ezt töltik meg különböző színű zománcokkal, majd egy szintre csiszolják. Leginkább az ékszerkészítésnél használják ezt a technikát. Az azsúrzománcozásnál (plique a jour) nincs alaplemez, amit a zománccal bevonnak, hanem úgy kell elképzelni, mint egy ólomüveg ablakot. A sodronyzománcozás vagy erdélyi zománcozás azt jelenti, hogy a rekeszeket összesodort drótok képzik, ezt töltik ki a zománccal. És végül van a festőzománcozás, azaz a „tűzzel való festés”,  amikor lealapozott vas- vagy vörösréz lemezre iszapzománcot festenek. Ezt később lehet karcolni, szitázni, a különféle iszapzománcfestékek egymásra való hatásával játszani.

Boróka a név- és utcatáblák készítésénél ez utóbbi technikát alkalmazza. Az előkészítés nehéz férfimunka egyben, hiszen a vaslemez kivágása, formálása, tisztítása nem könnyű egy nő számára. Az alapozás után a megtervezett motívumot minden részletében a tervvel egyezően kell a táblára festeni hosszas, időigényes munkával. Az égetés 845 fokon történik néhány pillanatig, majd a festés-égetés fázisai addig folytatódnak, amíg Boróka tökéletesnek nem érzi az adott munkadarabot.

Boróka boltjának virtuális kirakata azért kapta az OPAK nevet, mert ez az ékszerzománcozásban a fedő zománc elnevezése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top