Otthon

Algával tisztítja a levegőt az élő csillár

A 70 üveglevélből összeállított csillár zöld algával van megtöltve, így nem csak fényt ad, de még a levegőt is tisztítja.

A dizájnnal és biotechnológiával is foglalkozó Julian Melchiorri 2014-ben még diák volt a Royal College of Art dizájn szakán, mikor megalkotta az első mesterséges levelet. Melchiorri akkor növényekből vonta ki a fotoszintézisért felelős sejtszervecskéket, amelyeket aztán egy selyemanyagba szőtt bele. 

Melchiorri zsenialitása már akkor megmutatkozott, legújabb alkotása pedig szintén a biotechnológiát és a dizájnt vegyíti: olyan csillárt hozott létre, amelynek zöld algával töltött levélkéi képesek természetes módon tisztítani a levegőt. A 70 üvegből készült levélkéből összeállított csillár egyrészt elég látványos, másrészt az algával töltött részeken átszűrődő fény finom, meleg, szórt világítást ad. A csillár ráadásul moduláris darab, szóval még arra is lehetőségünk van, hogy megváltoztassuk a formáját funkciójától és a belső tértől függően. A tárgyat a London Design Festival keretei közt mutatták be, és a V&A Múzeumban volt megtekinthető.

MyModernMet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top