Otthon

5 póz, amivel megérted, hogy mit üzen a cicád

Ha friss cicagazdi vagy, esetleg fontolgatod, hogy az leszel, tuti hasznosnak találod majd ezeket a magyarázatokat.

A gyakorlott cicagazdiknak minden bizonnyal nem mondunk újat, de ha most fontolgatod, hogy magadhoz veszel egy kisállatot, vagy friss cicás vagy, akkor tuti segíteni fog ez a pár testbeszéd magyarázat. Ugyanis a jó kapcsolat egyik alapja, hogy megértsük macskánk érzéseit, amit azért sokszor nehezebb felismerni, mint a kutyákét. A cicák nemcsak a testükkel, kis pofájukkal, de nyávogásukkal is jeleznek, hogy tudjuk, jól vannak vagy éppen félnek, esetleg dühösek. Itt fontos megjegyezni, hogy negatív érzéseknél próbáljuk őket nyugtatni, de semmiképp ne „akaszkodjunk” rájuk, hanem hagyjuk, hogy az öntörvényű cicus maga kezelje a helyzetet, értve ez alatt például azt, hogy ha félelmében elbújik a kanapé alá, ne rángassuk rögtön ki. 

De lássuk is, mely jelek milyen érzésre utalnak a cicáknál:

A relaxált, nyugalomban lévő cica: nyújtózik vagy kis gombócba kuporodva fekszik, mancsai szépen a kis teste alatt vannak, vagy kinyújtva hevernek. Szemével lassan pislog, vagy félig csukva van. A fülei egyenesen állnak és előre néznek. Ha nagyon boldogok, akkor a hasukat is mutogatják, miközben nyújtják a kis lábaikat. Farkuk nyugalomban van.

A nyugodt cica félig lecsukott szemmel fekszik, ezerféle pózban

A nyugodt cica félig lecsukott szemmel fekszik, ezerféle pózban (Fotó: Pixabay)

A szorongó cica: szeme nyitva, pupillája tág, nem pislog. Fülei más-más irányba oldalra paraboláznak, veszélyt kémlelve. Összezsugorodik, fejét lehúzza, hogy ne tűnjön veszélyesnek. Amikor már nagyon fél elbújik vagy felpúpozza a hátát, készülve a menekülésre, ekkor sokszor a farkát is felborzolja.

A félő cica: hátracsapott, lapos fülek, tágra nyílt pupillák. Ilyenkor jön a sziszegő hang, ha közeli veszélyt érez és a farkát maga alá behúzza.

Elég hasonlóan fest egy félő és egy mérges cica. Hátracsapott fülek és sziszegés jellemzi

Elég hasonlóan fest egy félő és egy mérges cica. Hátracsapott fülek és sziszegés jellemzi (Fotó: Pixabay)

A frusztrált cica: a macskák akaratos jószágok és a végtelenségig képesek hisztizni. Ha nem kapják meg, amit éppen akarnak, legyen az kaja vagy egy játékuk, akkor folyamatosan arra fognak fókuszálni. Fel-alá járkálnak, közben nyávognak, pupillájuk tág, füleik előre néznek.

A mérges cica: a szorongó és félő cica keveréke. Farka nem felfelé néz, mint mikor boldog, hanem egyenesen előre, egy vonalban, vagy maga alá gyűri, esetleg felborzolja. Fülét lelapítja a fejére, sziszeg, köp vagy morog. Szemével egyenesen a célpontra néz, és felfújja magát, hogy erősnek és veszélyesnek tűnjön.

(via)

(Kiemelt kép: Pixabay)

Még több cicás tartalomra vágysz? Innen is válogathatsz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top