nlc.hu
Otthon

Húsz év után megcsaltam ETA-t és nem bántam meg!

20 év után megcsaltam ETA-t és nem bántam meg!

„Küldjük a porszívót tesztelésre P.-ékhez, nekik van két gyerekük meg egy halom állatuk!”

Valóban ideális tesztalanynak tűnhettünk egy porszívóteszthez, hiszen a négytagú (ebből kettő gyerek) család mellett egy nagytestű, hosszú szőrű, fotellakó kutya, hat ki-be járó, fotel- és kanapélakó macska, két kakadu, egy nyúl és egy tengerimalac lakja a házat, ami kertes, tehát még

a lépcsőház koszbehordást tompító hatása sem érvényesül.

Azt az „utasítást” kaptuk, hogy néhány nappal a tesztgép, egy Dyson V11 Absolute Extra Pro érkezése előtt már ne nagyon porszívózzunk. A fent részletezett élőlénysereglet miatt ez a néhány nap meg is hozta a kívánt hatást, azaz az elviselhetetlenség határát súroló kosztengert. Normál esetben kábé kétnaponta kell nálunk porszívózni ahhoz, hogy a teraszajtón befúvó huzat ne görgessen öklömnyi, poros szőrcsomókat az előszoba padlóján, hogy émelygés nélkül le lehessen ülni bárhová, vagy papucs nélkül merészkedhessünk rá a nappali szőnyegére.

Játszi könnyedséggel szedi fel az állatszőrt is

Játszi könnyedséggel szedi fel az állatszőrt is

Végre megérkezett a Dyson V11 Absolute Extra Pro.

A dobozból előkerülő, elsőre ijesztőnek tűnő,  a „hogy a rákba fogjuk ezt összerakni” hangulatú alkatrészhalomból meglepően gyorsan összeillesztettük a szükséges részeket, szóval nem kell műszaki zseninek lenni az összeszereléshez. Mivel egyetlen gomb van a porszívón, hamar rájöttünk a használat mikéntjére is, illetve mindenben segít a gép fején lévő, kör alakú kijelző is, amin keresztül a Dyson V11 Absolute Extra Pro kommunikál a használóval. Jelzi, ha elakadás van, ha takarítani kell a szűrőt stb., és rögtön kis videoklipekkel be is mutatja, mit kell tennünk. A screen azt is megmutatja, hogy különböző üzemmódok esetén mennyi a hátralévő üzemidő, mennyi ideig takaríthatunk még az akkumulátorban tárolt árammal.

Viszont a kosztartály elkeserítően kicsinek tűnt, és a gyanúm be is igazolódott: mintegy három tized másodperc alatt telt meg  – viszont ez egyben azt is jelentette, hogy

óriási mennyiséget szívott fel, nagyon gyorsan

és igen hatékonyan. Bár elkeserítő látni, hogy egy ránézésre viszonylag tisztának tűnő felületről is mennyi port és egyebet lehet felszívni, de mégiscsak jobb ez így.

A poranalízis eredménye

Az első porszívózás alkalmával a Dyson V11 Absolute Extra Pro által begyűjtött pormintát egy londoni laboratóriumban elemezték, az alábbi eredményekkel: a néhány grammnyi mintában a nagyméretű részeket főleg növényi magvak (kösz, mindent szétköpködő kakaduk), növényszálak (kösz, szénát szóró nyúl és témalac), állatszőr (meglepetés!) és haj tette ki, meg gondolom, találtak némi legót is. 36 százalékra rúgott a finom por mennyisége, ami nem kevés – végül is, 0,3 mikron nagyságú porszemcséket is képes benntartani a gép –, nem csoda, hogy most sokkal pormentesebbnek tűnik a lakás. Jó hír, hogy poratkát nem találtak a mintában (persze, attól még lehet a lakásban), és az atka ürülékében lévő allergén anyag mennyisége is alacsony volt. A mikrobiológiai tenyésztés is „siralmas” eredményt hozott: némi kóbor penész tenyészett ki a Petri-csészében, semmi több. (Ez nem azt jelenti, hogy egy fia baktérium sincs a lakásban, mert az egyes baktériumok tenyészthetősége eltérő, de láttam már csúfabb eredményt is).

Ilyen csinos jószágok mászkálnak mindannyiunk otthonában

Ilyen csinos jószágok mászkálnak mindannyiunk otthonában

A Dyson V11 Absolute Extra Prót több fokozatban lehet működtetni, a boost funkció a legerősebb. Ez zabálja az energiát, cserébe első használatakor abban a különleges élményben lehetett részem, hogy kis híján elemelem a kanapét a földtől. Azaz:

 

iszonyú erővel képes szívni ilyenkor.

Szerencsére a normál működésmód is jócskán meghaladja egy átlagos porszívó teljesítményét, ezen a fokozaton kb. 45 percet bír ki egy aksi (kettő van a porszívóhoz). Ennyi idő alatt simán fel lehet porszívózni egy lakást akár kétszer is, és ebbe a „boostolás” is belefér, ha szükséges. De többnyire nincs rá szükség, az első pár, „nagytakarításos” alkalom után már én is alig használtam, pedig nálunk aztán folyamatos a kosz-utántermelés.

A rejtett zugokat is könnyen kitakarítja

A rejtett zugokat is könnyen kitakarítja

A szívóerőt nagyban támogatja, hogy a különböző méretű fejekben gyorsan forgó kefék vannak (van azért egy kefétlen fej is), melyek villámgyorsan kikefélik bármely kárpitból a hajat, szőrt stb., amit a gép azonnal fel is szív. Azon a fotelon, aminek a kárpitját a mi porszívónk hegyes csőtoldalékával percekig kell csiszatolnom ahhoz, hogy szőrmentes legyen, a Dyson V11 Absolute Extra Prót csak végigtolom oda-vissza kétszer, és makulátlan. Elsőre konkrétan

nem akartam hinni a szememnek, hogy ezt így is lehet.

Ami eleinte kicsit bosszantó volt, hogy a gombot végig benyomva kell tartani használat közben, különben a gép azonnal leáll. Mivel fél kézzel tologatjuk, ez az első pár alkalommal megterhelőnek és fárasztónak tűnt, de igazából gyorsan hozzá lehet szokni, és az alkarunk is erősödik. Mostanra fel sem tűnik. A fejek pedig nagyon fordulékonyak, a Dyson V11 Absolute Extra Pro könnyen irányítható. A kis tartályt ellensúlyozza a hatékonyság és hogy egyetlen gyors mozdulattal üríthető a tartály, összesen egy percet sem veszítünk azzal, ha egy porszívózás alatt többször is tartályt kell üríteni. Ráadásul nem mindenki lakik ennyire gyorsan koszolódó lakásban, mint mi, így feltételezem, hogy a nagy többség számára kevesebb tartályürítéssel is megúszható egy takarítás.

A Dyson V11 Absolute Extra Pro tartására szolgáló állvány egyben az akkumulátort is képes tölteni, így mindig feltöltött aksival, takarításra készen vár minket a gépezet. Az állvány nem foglal sok helyet, bármelyik sarokba beállítható, nem kell a lépcső alól meg a kamrából előhalászni a gépet, ha takarítani akarunk.

A rövid toldalékokkal kiválóan takarítható bármely függőleges felület vagy szűk hely is. Én például

mindig is rühelltem autót porszívózni,

Autót is egyszerű takarítani vele

Autót is egyszerű takarítani vele

de lassan már ahhoz is kedvet kapok. A porszívózási szokásaink egyébként is megváltoztak, a könnyű és gyors használhatóság miatt ma már akár naponta többször lekapom az állványról a gépet, és pikk-pakk körbeporszívózok vele. A lakás lényegesen tisztább benyomást kelt most, lassan fel sem tűnik, mennyien lakják.

És hogy mondjak valami rosszat is: a Dyson V11 Absolute Extra Pro baromi drága. A képességeit ismerve persze jogosan. Hogy mennyire így van ez, tudni kell, hogy én nem vagyok egy kifejezetten tüchtig háziasszony. A tisztaságot szeretem, takarítani utálok és nincs ezzel másként a férjem sem. De nekünk akkora segítség ez a gép, hogy valahányszor eszembe jut, vissza kell adnom, elfacsarodik a szívem, még az is eszembe jutott, hogy hozzáláncolom magam, amikor el akarják vinni. Ha mégis elhurcolják, nem érdekel, mennyibe kerül, szerezni fogok egyet örökbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top