nlc.hu
Otthon

A magyar "lebegő falu" nem bírja a turisták ostromát

Elege lett a turistákból a magyar „lebegő falu” lakóinak

A fotogén települést az elmúlt években elárasztották a turisták.

A Bokodi-tó eredetileg az Oroszlányi Erőmű hűtőtavaként jött létre a XX. század hatvanas éveiben, az utóbbi időben azonban népszerű turistacélpont vált a lebegő faluként ismertté vált horgászkunyhókból, amelyek a tó felszínén lebegnek – írja a 24.hu Sokszínű Vidék című aloldala. 

A kétségtelenül látványos tavacskát az elmúlt években egyre többen látogatják meg, több videoklipet is forgattak a környéken, de gyakoriak a modellfotózások és az esküvői fényképezések is. 

A környékbelieknek viszont kezd elege lenni a nagy tömegből, ezért fórumot szerveztek, hogy kitalálják, hogyan lehetne gátat szabni a helyiek környezetére sokszor fittyet hányó turistákra.

Kiborultak a helyiek a lebegő faluba látogató turistáktól

A Bokodi-tó kialakításakor nem gondoltak az Insta-fotókra vadászó turistákra (Fotó: Czvitkovits Judit)

Varju György, az Oroszlányi Horgász Egeysület elnöke a 24-nek elmondta, hogy a turisták sokszor a magánterületekre is bemásznak egy-egy jó fotó kedvéért, ráadásul, mivel az alapvetően a helyi horgászokat kiszolgáló tó partján nem megoldott a szemét elhelyezése, illetve illemhelyek sincsenek, ezért a sűrű hétvégék után a helyieknek kell eltakarítania, amit az odalátogatók egyszerűen ott hagynak. 

A lap információi szerint a közelmúltban a rendőrségnek is többször kellett intézkednie szabálytalanul parkoló autók, birtokháborítás és jogellenes drónreptetés miatt is. 

A helyi fórum javaslatai szerint parkolóval ellátott kilátót kellene létrehozni, amely lehetővé tenné, hogy a turisták a lebegő házak tulajdonosait nem zavarva gyönyörködjenek a Bokodi-tó szépségében. 

Még több utazás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top