nlc.hu
Otthon
Fenntartható tampon

Feltalálták a fenntartható tampont

Az egyszer használatos női higiéniai termékek jelentős mértékben hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, ezért is jó hír, hogy úgy fest, végre megoldást találtak a tamponproblémára.
Tampon

Az EU 2021-es adatai szerint évente nyolcmillió tonna műanyag szemét végzi az óceánokban, ezek közül is az ötödik legnagyobb mennyiséget a menstruációs termékekből mossa partra a víz. Ha kicsit matekozol és kiszámolod, hogy egyetlen periódus alatt hány betét vagy tampon kerül a kukába, majd azt felszorzod évi tizenkét ciklussal, elképesztő adatokat fogsz kapni. Ehhez még add hozzá, hogy egy nő átlagosan 40 évig menstruál, és máris kiderül, hogy tényleg olyan problémáról beszélünk, amire megoldást kell találni. 

Bár a mosható betétek, menstruációs bugyik vagy éppen az intimkelyhek egyre népszerűbbek, valójában még mindig csekély az a követőtábor, aki elkötelezetten kísérletezik a fenntarthatóbb variációkkal, mert sok esetben több macerát jelentenek, mint pusztán egy tampon vagy egy betét. Ráadásul sokak számára még az átlagos higiéniai feltételek sem adottak a hétköznapokban, pláne nem ezeknek a tisztántartása – a menstruációs szegénység problémája itthon is jelen van és sajnos több nőt érint, mint bárki feltételezné. 

Ezt a tátongó rést ismerte fel az egyszer használatos termékek között Valentina Milanova, a Daye márka alapítója, ezért olyan eldobható tampont dobott a piacra, ami nemcsak műanyagmentes és ezáltal fenntarthatóbb variáció, de a csomagolása is lebomló. 

A tamponok új generációja 

A 2018-ban alapított brit székhelyű vállalat szerint egy erősen monopolizált, és innovációmentes piacról beszélünk, ahol egészen eddig nem volt helye a fenntartható és tudományosan is alátámasztott portékáknak, de a Daye csapata épp azon dolgozik, hogy ez megváltozzon. Hosszú kísérletezés után végül meg is találták a tökéletes alternatívát a fapépbe csomagolt kenderből készült tampon személyében, reagálva a modern nő elvárásaira és a fenntarthatóság kérdésére is. 

A menstruációs eszköz csomagolása a világ első olyan tamponborítása, ami leöblíthető, másodpercek alatt feloldódik a vízben, ezáltal segíti az időszakos hulladék csökkentését. Emellett a termék gyapotkender felhasználásával készül: az eljárás során a kenderrostok lágyításával egy pamutszerű anyagot hoznak létre, ami sokkal kíméletesebb a női szervezethez. A tamponokat kakaóvajjal és CBD-kivonattal, azaz kenderolajjal kezelik, egyrészt, hogy további kényelmet nyújtsanak a felhasználóknak, másrészt, hogy csillapítsák a menstruációs fájdalmakat, betegnaplóik alapján ugyanis a CBD hasi görcsök esetén is hatásos. 

A műanyagmentesség szintén nagy hangsúlyt kapott a kutatási és fejlesztési fázisban: „Te sem rágnál rá egy darab műanyagot havonta öt napig. Akkor miért tennél egy darab plasztikot az emberi test felszívó membránjához?” – kérdezi Valentina Milanova és történetesen nagyon is igaza van. A Life Cycle Initiative 2021 novemberében elkészült jelentése szerint a tamponok nagy része több mint 90% benzinből származó műanyagot tartalmaz eszközön belül. A Middlesexi Egyetem pedig rámutatott, hogy ezek hüvelyi fertőzést és toxikus sokk-szindrómát is okozhatnak, ezért a Daye kizárólag természetes anyagokkal dolgozik a gyártás során.  

Mindezért azonban elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki szeretné kipróbálni a termékeiket. Egy 12 darabos csomag (egyszeri vásárlásról beszélünk és nem az előfizetésükről) 7,02 fontba kerül, vagyis jelenlegi árfolyamon nagyjából 3300 forint körül mozog.  

Forrás: European Union External Action, Business Insider, Daye

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top