nlc.hu
Szabadidő
Olaszországról általában

Olaszországról általában

A Magyarországnál kb. háromszor nagyobb (301,323 km2) Olaszországban 58 millióan laknak, tehát átlagosan 191 ember lakik egy négyzetkilométeren. Fõvárosa Róma, ahol 2,6 millióan élnek. A dél-európai államot a térképen jellegzetes csizma formájáról lehet megismerni.




Az országot földrajzilag és turisztikailag négy részre lehet osztani: Észak-, Közép-, Dél-Olaszországra, valamint a szigetekre.
Észak-Olaszországhoz tartoznak az Alpok olasz csúcsai, a Pó-sikság és az Appenninek északi részei. Piedmont és Val d’Aosta kiváló területek téli sportok űzésére, arról nem is beszélve, hogy itt található néhány Európa legmagasabb csúcsaiból. A hegyekről több folyó csordogál lefele a Póba, néhányuk folyamán tavak alakultak ki, ilyenek a Maggiore, a Como és a Garda. A Pó vízgyűjtő területe egészen az Appenninek kopasz lejtőiig ér, ahol kavicsos fennsík és gazdag hordalékos termőföld övezi a folyót. A terület már régóta egyike Olaszország legvirágzóbb részeinek. Keleten, ahol a Pó az Adriai-tengerbe ömlik, a part egy kicsit már magasabb, mint maga a tó – mesterséges (és néhol természetes) töltések akadályozzák meg az áradást.





Közép-Olaszországnak az Appennini-félsziget északi részét nevezzük. Toscana változatos tájait hófedte hegyek, buja tájak, dombok és hosszú-hosszú homokos partok alkotják, mindezekre a partmenti szigetek teszik fel a koronát. Az Appenninek és az Adriai-part között fekvő Le Marche-ban hegyek, folyók és kis termékeny síkságok láthatók. Az ettől délre fekvő régiók, mint az Abruzzo és a Molise ha lehet, még hegyesebbek-dombosabbak. Délen a Puglia határolja őket, nyugatra a Tirrén-tengertől pedig Lazio és Campania választja el. Umbriát „Olaszország zöld szívének” is nevezik, dombos terület, olajfaligetekkel és fenyőfákkal. Még délebbre terül el a főváros, Róma, melynek szívében a katolikus egyház „Mekkája” (némi képzavarral) található, Vatikánváros.





Dél-Olaszország nyugati részén Nápolyt a Campania öleli körül, ami síkságokból és alacsony hegyekből áll, köztük az 1277 méter magas Vezúvval. A Campania Baia Domiziatól a Nápolyi-öbölig húzódik, a tengertől sziklás part választja el. Beljebb az Appenninek kisebb hegyei övezik Sorrentot. Campaniához tartozik még a Tirrén-tengerben található Capri, Ischia és Procida szigetek, melyeken egy külön világ tárul a látogató elé. Délen a táj sokkal vadabb, mint északon, olajfák, hűvös erdők és hullámzó dombok teszik egyedivé és változatossá a környéket. Puglia, a „csizma sarka” vulkánokkal és izolált mocsárokkal van megtűzdelve. Calabria, az „orra” sűrű erdőiről híres, ahol akár farkassal vagy medvével is találkozhatunk. A szigetek közül Szicília kb. 3 kilométeres szakaszon látható az Appennini-félszigetről. A sziget ugyan gazdag termőfölddel rendelkezik, de hegyes-dombos, több vulkánnal – többek közt a világhírű, 3340 méter magas Etnával -, lávamezőkkel és számos kisebb szigettel. A kicsit távolabb található Szardíniát is hegyek borítják, de kifogástalan homokos partjai és a több sziklás lakatlan sziget igen kedvelt turistaparadicsom.

Kommunikáció: a nagyobb városokban általában beszélnek angolul, vagy franciául, de olaszul biztosan. Az ország telefonkódja 390, arra azonban figyeljünk, hogy most már csak telefonkártyával lehet az utcán telefonálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top