nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (11. 11.)

A nap menüje (11. 11.)

Mai ajánlatunk tojássaláta retekkel, desszertnek cseh fánk.

Tojássaláta retekkel









Hozzávalók

• 8 db tojás
• 1 csomó retek
• 1 csomó metélőhagyma (snidling)
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 1 dl tejföl
• 1 dl joghurt
• 50 g citrom
• 5 g tárkonylevél
• só, őrölt bors, mustár


Elkészítése

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, jól lehűtjük. A retket megtisztítjuk, karikára vágjuk, majd csíkokra szeleteljük. A metélőhagymát, a tárkonyt és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. Tálban elkeverjük a tejfölt a joghurttal, sózzuk, borsozzuk, és kevés citromlével, mustárral ízesítjük, majd hozzákeverjük a finomra vágott zöldfűszereket a retekkel együtt. A kemény tojások felét durvára daraboljuk, a maradékot cikkekre vágjuk. Az aprított tojást az öntethez keverjük, üvegtálba rakjuk, és a cikkekre vágott tojással díszítjük. Jól lehűtve tálaljuk.






Cseh fánk (tarkedli, kőttes fánk)

Hozzávalók












a tésztához


• 500 g liszt
• 25 g élesztő
• 5 dl tej
• 50 g cukor
• 30 g vaj
• 3 db tojás
• 1/2 citrom héja
• só

• a sütéshez: olaj
• a töltéshez és a tálaláshoz: 200 g barackíz
• a tetejére: 20 g porcukor















Elkészítése

Az élesztőt egy dl langyos tejben, kevés cukorral, egy kanál liszttel összekeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A maradék lisztet a tojások sárgájával, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal meg a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk. Utána a felfutatott élesztőt és az olvasztott vajat belekeverjük, majd az így kapott sűrű „palacsintatésztába” a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. Konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. A tarkedli- (tükörtojás-) sütőt olajjal kikenjük, közepes lángon megforrósítjuk, majd a tésztából egy-egy bő evőkanálnyit a sütő mélyedéseibe töltünk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 28 db tarkedlink lesz, amiből kettőt-kettőt barackízzel összeragasztunk, végül porcukorral megszórjuk. Barackízt külön is tálaljunk hozzá. Frissen a legfinomabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top