Szabadidő

Mariah Carey

A 90-es évek legsikeresebb énekesnõje 1970-ben született Long Island-en. Anyai ágon ír-amerikai, apain venezuelai géneket egyesített.




New Yorkban vett órákat, ahol megismerte Ben Marguiles dalszerzőt, aki továbblendítette Carey karrierjét. A közös munkában született dalok kiaknázták Carey vokális lehetőségeit, egyesítve a soul, a gospel és a pop stílusokat. Mégis, Carey pincérnőként tevékenykedett, amíg a szerencse rá nem mosolygott a Sony főnöke, Tommy Mottola személyében. Egy barátja nyomta a mogul kezébe egy partin Carey demokazettáját. Mottola hazafelé kocsikázván hallgatta a kazit, és egyből „Hamupipőke”-szerű keresést indíttatott. Meg is találták a hanghordozóhoz illő leányt, majd leszerződtették. Debütáló dala, a Visions of love a slágerlista élére ugrott.





Ezt követő három dala megismételte ugyanezt, albuma pedig majd fél évig állt az albumlista élén. Természetesen 1991-ben 2 Grammyt is hazavitt. Az Emotions című 2. korongról jött sorozatban 5. kislemeze, amely az első helyig jutott. Három újabb maxi járta meg az amerikai lista élét, és karácsonyi albumából is jóval a várakozások felett adott el. 1993-ban összeházasodott Mottolával, de a frigy csak 1997-ig tartott. Számos újabb Nr. 1 után a Boyz II Mennel készített közös dala hihetetlen 16 hétig állt az élen.

1999-es korongja is hozta a szokásos első helyeket, manapság népszerűsége azonban egy kicsit alábbhagyott, Carey nemrég öngyilkosságot is megkísérelt depressziós hangulatában. Ennek ellenére több mint 110 millió lemezt adott el, amit nem sokan tudnának utána csinálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top