Szabadidő

Szenna

A zselici falvak egyik legfontosabbika Kaposvártól 8 km-re fekszik, akár egynapos kirándulásra, akár a szomszédos Patca Katicatanyájáról túrázás közben, akár igazi, hamisítatlan falusi turizmus keretében is bejárható. Kinek-kinek ízlése szerint!




A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Somogyban, az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre egy élő faluban létrejött falumúzeum. Célja a somogyi faépítkezés legszebb, napjainkig fennmaradt emlékeinek megmentése, az objektumok szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és a hagyományos technika alkalmazásával történt.





A gyűjtemény Szennában történő létrehozását a falu népi építészeti hagyományai, a még itt, eredeti helyén található népi talpas ház (Zóka Peti Lidi néni-féle, 1848-ban épült lakóház – ma turistaszállásként is működik), a település táji adottságai, valamint a kiemelkedően szép, festett, kazettás mennyezetű templom indokolták. A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Somogyban, az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre egy élő faluban létrejött falumúzeum.





A múzeum területén található Somogy megye egyik legszebb műemléke, a festett kazettás mennyezetű, népi barokk stílusban épült református templom is. A múzeum területén gyakran rendeznek hagyományőrző foglalkozásokat.
A fogadóépületben Falusi Béla és Falusiné Terjék Éva fazekasok habán edényei, valamint Gosztonyi Zoltán fa- és csontfaragó művész munkái tekinthetők és vásárolhatók meg. Itt kapott helyet egy szatócsbolt is.





Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg. Az építkezés, a múzeum fejlesztése azóta szinte folyamatos. Ma már öt porta áll az egy utcából álló, múltidéző épületsoron.
A lakóházakon, és a hozzájuk tartozó gazdasági épületeken kívül több pince és présház is megtekinthető. Legújabb építménye egy gépszín.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top