Szabadidő

Marie Fredriksson

A Roxette-tel Marie Per Gessle oldalán 1989 óta a szemünk elõtt van. Ebben az évben ’The Look’ címû számuk felkerült a slágerlisták élére, és jó ideig le se szállt onnan.




Azóta sikert sikerre halmozva 40 millió lemezt adtak el világszerte. Marie 1958-ban született a svédországi Östra Ljungby-ban. 1993-ban életet ad első gyerekének Josefine-nek, majd ’96-ban Oscar fia is a világra jön. Marie karrierje 1975-ben kezdődött, amikor Halmstadba költözött, ahol a new wave mozgalom magával sodorta. Nem telt bele sok idő, s már bandákban énekel.





1978-ban a Strul együttes énekese és zongoristája, miközben Per énekese, dalszerzője és gitárosa a Gyllene Tidernek. Mindketten sikertelenül próbálkoznak több kiadónál, míg Per együttese kiadja saját finanszírozású kislemezét. 1979-ben a Gyllene Tider lemezszerződést kap az EMI-tól. Egy évre rá kitör Skandináviában a Gyllene Tider láz. Eközben Marie szenved csapatával, 1982-ben kiadott albumuk megbukik. 1984-ben aztán a mérleg nyelve megfordul: Marie kiadja rekordokat döntögető szólóalbumát „Het Vind” címmel, míg Per bandája épp kifutóban van. Az amerikai piacra akarnak betörni, immár az új, Roxette néven, de nem sok sikerrel. 1985-ben Per együttese felbomlik, a srác szólóalbumot ad ki, de megbukik vele, míg Marie második albuma Svédország legnagyobb női csillagai közé emeli.





Az EMI hatására Per és Marie közösen kiadnak egy dalt „Neverending Love” címmel, Roxette-ként. Marie, bár nem akarja szólókarrierjét feladni a duó miatt, de azért beleegyezik. Az új album óriási siker, a Roxette koncertjeire országszerte több százezren jönnek el. 1988-ban kiadják ’Look Sharp!’ című albumukat ami szintén jól fogy, de csak Svédországban. Egészen addig, míg egy amerikai cserediák haza nem visz egy kazettát a ’The Look’ című számmal. Egy rádiós haverjának odaadja, aki el is kezdi játszani, ettől fogva egész Amerika ezt a dalt dúdolja, és nemsokára az egész világ a Roxette nevétől hangos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top