Szabadidő

Freddie Mercury

Frederick Bulsara 1946 Szeptember 5-én született Zanzibárban, s 1991. November 24-én hunyt el Londonban. Legtöbben természetesen a világhírû Queen együttes énekeseként ismerik, de Mercury másfelé is elkalandozott.




Amikor 1973-ban a Queen debütáló albuma kiadásán fáradozott, Mercury rögzítette a Beach Boys I can hear music című dalát, s Larry Lurex álnéven kiadta. 1984-ig nem is próbálkozott szólóban, ekkor az év vége felé megjelentette a Love Kills-t, ami a Metropolis című filmhez készült. Az 85-ben kiadott I was born to love You is mérsékelt sikereket ért el – a Queen sikereihez mérve. Ezután jelent meg szólóalbuma, amelyen több lassú dal is helyet kapott. Igazán nagy sikert egyedül azonban csak 1987-ben ért el, amikor a Platters együttes The Great Pretender-jét feldolgozta.





A szám az első 5-be került az angol listán. Még ebben az évben társult Monserrat Caballe-lel, hogy elénekeljék a Barcelona-t, ebben kimutatta az opera iránti szerelmét. Az azonos című album is sikeres volt, majd az alkalmi opera-duó egy óriási showt adott Barcelonában. Ezt követően egy ideig csend volt körülötte, de egyre többet pletykáltak egészségi állapotáról. Sajnos nem alaptalanul, 1991 novemberében bevallotta, hogy AIDS-es.

Knightsbridge-i otthonában bronchopneumoniában halt meg. 1992 áprilisában óriási koncertet rendeztek tiszteletére. A rendezvény minden idők legnagyobb nézettségét hozta világviszonylatokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top