nlc.hu
Szabadidő
A magyar filmplakát aranykora – Ernst Galéria

A magyar filmplakát aranykora – Ernst Galéria

A magyar filmplakát aranykora címmel nyílt kiállítás az Ernst Galéria gyûjteményébõl a Budapest galériában, és a vernisszázson bemutatják a gyûjtemény anyagát tartalmazó könyvet is.

A bemutatón az 1912 és 1945 között keletkezett 140 plakát tekinthető meg. Az alkotók között találhatjuk Bíró Mihályt, Földes Imrét és Sátori Lipótot.

A filmplakát művészete Magyarországon első csúcsát 1919-ben érte el. A harmincas-negyvenes évektől, a hangosfilmek korában már a színész hírneve csábította a nézőt, s így a sztárok arca szerepelt a plakáton. A gyűjteményben a Magyarországon bemutatott filmekhez készült plakátok találhatók, de a reklámozott külföldi filmek jelentős részének is van magyar vonatkozása, hiszen a hollywoodi filmgyártás aranykorában igen jelentős szerep jutott számos magyar alkotónak.

A magyar grafikusok alkotásai kőnyomatként kerültek a papírra, így csak kis példányszámban készültek. Így nemcsak művészetileg értékesek: Grosz Károly magyar grafikus plakátja 2001. márciusában több mint 30 millió forintnak megfelelő összegért kelt el.

Helyszín: Ernst Galéria (1056 Budapest Irányi u. 27.)

Nyitva: H-P: 10-18h.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top