Szabadidő

Varázslatos hatások

Ugye te is találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a színek meghatározzák hangulatodat? A színek pszichológiája igazolt tényekre épül. De gondoltál már arra, hogy azoknak a dolgoknak a színe is számít, amit megeszel?

Nem, itt most nem arról olvashatsz egyébként hasznos összeállítást, hogy a zöld növények klorofill-, vagy a pirosak likopintartalma mennyire hasznos szervezetünk számára. Erre majd máskor kerítünk sort.

Biztosan mindenki hallotta már azt az elméletet, hogy a narancssárga szín evésre késztet. Ezért is alkalmazzák előszeretettel gyorséttermek dekorációjához. A vörös felzaklat, szélsőséges indulatokat vált ki. A fekete elszomorít. Ki is akarna fekete étteremben enni. A fehér a tisztaság színe, talán ezért is szeretjük annyira. A zöld nyugtat, ezért előszeretettel alkalmazzák kórházakban is. Szerencsére csak néhány árnyalatát, ezeket már a megszokás miatt sem tartjuk túl bíztató színnek. A kék hidegsége is lehet nyugtató, de éhesek ettől sem leszünk.

Ételeink színei meghatározzák, hogy milyen hangulatban fogyasztjuk őket. A legjobb példa talán egy színpompás koktél. Hogy igazán jól mutassanak árnyalatai, és még az ízek is passzoljanak, komoly előképzettség, és főleg jó ízlés kell. És ugyanez vonatkozik egy színpompás fagyikehelyre is.

Egy fagyikehely általában többféle fagyiból és más finomságokból áll. A fagyik összeállításába legalább annyi energiát illik fektetni, mint egy mixernek a koktélkeverésbe. Ha ez már megvan, csak utána kezdjük el hozzátenni a színes gyümölcsöket, szószokat, ostyacsodákat és tejszínhabot. Nem beszélve a cukor- vagy csokireszelékről, színes zászlókról és ernyőkről.

És egy utolsó jótanács: nem mindenkinek illik bohókás, ezerszínű kelyhet adni, a gyerekeket viszont ne szomorítsuk unalmas, dísztelen példányokkal. Akkor honnan szereznének gyűjtenivaló kis papírernyőket?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top