nlc.hu
Szabadidő
Válótársak

Válótársak

Kedves, helyes és felejthetõ. Távirati stílusban ennyi az amerikai romantikus komédia lényege. Julianne Moore és Pierce Brosnan kettõse viszont zseniális. Õk a legszebb középkorú pár, akiket valaha is láttam a moziban.





A film egy mára már klasszikusnak nevezhető motívummal, a nemek harcával bír – az ilyen típusú mozik vonzereje elsősorban a főszerepet alakító színészek kisugárzásában rejlik. Most két, igencsak tehetséges és szép embert láthatunk a vásznon, akik között nagyon is működik a kémia. Julianne Moore és Pierce Brosnan az egyik legvonzóbb középkorú pár, akiket valaha volt szerencsém elnézegetni, emelem kalapom a casting direktor előtt, aki ráérzett arra, hogy illenek egymáshoz.





A közöttük vibráló feszültség ellentétek vonzalma – a harc sokkal inkább önmaguk és a felismert tetszés, mint a másik ellen folyik. Hősnőnk, a sikeres válóperes ügyvéd az a típus, aki inkább a szívére, mint az eszére hallgat, ráadásul szakmai ártalomként nem hisz az olyan elavult intézményekben, mint a házasság.

Most azonban, legújabb ügye kapcsán emberére akadt (szó szerint). Ellenfele, az alperes ügyvédje egy slendrián, kissé ápolatlan benyomást keltő, rendetlen, ám módfelett éles eszű fickó, aki, hősnőnkhöz hasonlóan, soha egyetlen perét sem vesztette még el.





Egyszóval: zsák a foltját megtalálta, kérdés, mikor hajlandóak ezt mindketten elismerni. A két színész közötti szópárbajok módfelett szórakoztatóak, a dramaturgia azonban hagy némi kívánnivalót maga után.
Persze, megértem – a potenciális szerelmeseket valahogyan össze kell boronálni, ráadásul, hogy a dolog nagyobbat szóljon: törvényes keretek között. Mindezt azonban a forgatókönyv kissé mesterkélten intézi – hogy Pierce Brosnan ír mivoltának, a smaragd sziget természeti szépségeinek és egy kis kelta néptáncnak is hódoljunk, hőseink az ügy kapcsán beveszik Dublint és környékét. A többit nem részletezem, lényeg, hogy házaspárként ébrednek.
A mozi ettől a ponttól kezdve kissé leül, valahogy az egymásra találás mindig jobban sikerül a filmekben, mint a beteljesülés.

A könnyes happy end azonban garantált, de hát a pontosan ezért szeretjük a műfajt – már az első kockáktól nem kérdés, hogy a történetben a bonyodalmak ellenére minden úgy alakul majd, mint a mesében.

Rozi étvágya a film alatt:






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top