Szabadidő

Szahara

Kigyúrt tricepsz, vakítóan fehér fogsor, izzadságcseppektõl gyöngyözõ homlok – a Szahara c. filmet nézve nehéz eldönteni hogy moziban vagyunk, vagy egy Old Spice-reklámot látunk a tévében a férfiasan tökéletes Matthew McConaughey-vel.




A történet eleje ugyanis egyértelműen az öntömjénezés jegyében zajlik – szó se róla, a pasi nem rossz, de ha nem ő lenne a film egyik producere, egy erősebb kezű direktor valószínűleg megdorgálta volna: ugyan, Matthew, ez mégiscsak egy kalandfilm volna, és nem annak demonstrálása, hogy mennyi időt töltöttél a konditeremben, és hogy hogyan sikerült a melírod.

A stíl mindenesetre tipikusan a füzetes regényeké (Romana, Tiffany): dögös, független, diplomás pasi (kalandor-archeológus, á la Indiana Jones), korban hozzáillő törékeny ifjú hölgy, aki életét a trópusi betegségeknek és azok vírusainak szenteli (orvos a WHO-nál és Penélope Cruz játssza), no meg a gaz ellen, akik most valami vízvezetékkel kavarnak, fertőzik is Afrikában rendre a kutakat.





A következményeket nem nehéz kitalálni – ami a filmben felrobbanhat, az fel is robban (isa pur és hamu), a többi meg sivatag. A sztorira vétek bármi szót is vesztegetni – hőseink lenyomnak egy Dakar rallyt a Szaharában, igaz, nem Párizsból, hanem Lagosból (Nigéria) indulnak az értékes érmék nyomába, megmártóznak az Atlanti-óceánban, megmentenek néhány éhező, beteg afrikai árvát, meg Penélope Cruzt átlag félóránként, és holmi diplomáciai bonyodalom is adva vagyon a háttérben, különböző törzsi villongásokkal tarkítva.





Mindez azonban csak hangulatfestő elem – a hangsúly Matthew karizmá(já)n van. Persze egy egzotikus környezetben játszódó kalandfilmmel kapcsolatban nem lehetnek különösebb elvárásaink. Amit a film magára vállalt, azt teljesíti: látványos, akciódús és vadromantikus – a közvetlen elődjének nevezhető, és nagyrészt szintén Marokkóban játszódó Az elveszett frigyláda fosztogatóinak azonban a nyomába sem szegődhet.

Ehhez talán nem a műfaj sablonjaiból kellett volna összeeszkábálni a sztorit, hanem egy némiképp eredetibb koncepcióval előállni. No meg egy olyan színésszel, aki képes visszafogni a nárcizmusát egy szerep kedvéért.
Mint tette ezt egykoron Harrison Ford. Igaz, őrá Steven Spielberg felügyelt.

Rozi étvágya a film alatt:











A film hivatalos honlapja »

Szereplők:

• Matthew McConaughey
• Penélope Cruz
• Steve Zahn

Rendező:

• Breck Eisner

Forgalmazó: SPI International

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top