Szabadidő

MONETARY, avagy közgazdálkodj okosan!

Számos kutatás igazolja, hogy Magyarországon a mindennapjainkhoz szükséges pénzügyi ismeretek rendkívül hiányosak.







Ma már a fiatalok számára is ismerős fogalom a bankkártya vagy a diákhitel, felnőtt korba lépve pedig akár alkalmazottként, akár vállalkozóként számos pénzügyi döntést kell hozniuk. Minden felnőttben felmerül időnként az áruhitel kérdése, az előtakarékosság vagy esetleg befektetés lehetősége, és mindezzel egyidőben a pénzügyek intézésével kapcsolatos bizonytalanság is.
Éppen ezért a jegybank a pénzügyi feladatok mellé egyfajta edukációs szerepet is felvállalt, mely számos területre kiterjed.



Az egyik ilyen kezdeményezés a „Monetary, avagy közgazdálkodj okosan!” középiskolai vetélkedő sorozat. A tavaly megrendezett „A pénz nyomában” című pályázathoz hasonlóan a középiskolások 2006-ban is próbára tehetik tudásukat, hiszen a Monetary vetélkedő nekik szól.
 


A vetélkedőben részt vevő csapatoknak több forduló után egy kamatdöntést kell meghozniuk és megindokolniuk, a válaszokat az MNB szakembereiből összeállított zsűri értékeli. A versengés selejtezőkből, regionális elődöntőkből és döntőből áll. A selejtezők a játék internetes felületén keresztül bonyolódnak. Az elődöntőket öt különböző helyszínen szervezik meg, majd az MNB Látogatóközpontjában tartandó döntőben derül ki, kik a vetélkedő nyertesei.
A monetáris játék alaposságát jól tükrözi az előkészítő folyamatok sokrétűsége, beleértve a gazdasági oktatók felkészítését szolgáló tanárszemináriumot és a tanári segédletet, mely a vetélkedő részleteit tartalmazza, háttéranyagokkal, írásokkal és változatos szakirodalmi ajánlóval bővítve.


Kik vehetnek részt a vetélkedőn?

Magyarországi középfokú oktatási intézmények
3-4. (11-12) évfolyamos diákjai (3-4 fő),
felkészítő tanárral.






Milyen tudásra lesz szükségetek?

• pénz- és gazdaságtörténeti
• általános közgazdasági
• általános pénzügyi
• aktuális monetáris politikára vonatkozó ismeretek

Ha nyitott szemmel jársz a világban, olvasol gazdasági híreket, és hajlandó vagy az új tudás megszerzése érdekében idődből áldozni egy keveset, akkor jelentkezz!

Jelentkezés:

Magyar Nemzeti Bank
Kommunikációs főosztálya
1850 Budapest
e-mail:
monetary@mnb.hu

Jelentkezés határideje: 2006.01.20.


Ha bővebb információkra vagy kíváncsi, keresd fel honlapunkat, a www.monetary.mnb.hu  címen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top