Szabadidő

A nyughatatlan

Nem Johnny Cash zenéjén nõttem fel - abban az idõben még buja gondolat sem voltam - és eszembe se jutott az õ zenéjét kérni a kívánságmûsorban. Csukott könyv volt számomra viharos élete is, pedig az egyik legszebb történet, amit megismertem.





Gyerünk a moziba be…

Boldog tudatlanságom megmentett az előítéletektől. Nem vártam semmit, nem kerestem semmit, egyszerűen kíváncsi voltam és a film magával ragadott. Borzongtam Joaquin Phoenix hangjától és mindent elhittem neki. Képkockáról képkockára ért a felismerés, hogy én ezt a dalt ismerem, sőt agytekervényeim rejtett zugaiban őrzöm a feketébe öltözött – Man in Black – emlékét. A világ újabb kis szelete került a helyére, amikor először meghallottam a jellegzetes mondatot: „Hello! I’m Johnny Cash”.

Egy rajongó nem csak a dalszövegeket tudja álmából felkeltve, hanem az életrajzi adatokat is. Ismeri a kudarcokat, a válságokat és a sikereket, valamint a történet végét is, hiszen már a múlt része, ami a filmvásznon megelevenedik.

Én nem tudtam semmit, éppen ezért minden érzés intenzívebb volt, a történet fordulatai pedig egészen elképesztőek. Kár lett volna ezt az ürességet adatokkal feltölteni, vagy megrontani. Aki annyira felkészült Johnny Cash életéből és zenéjéből, mint én voltam, ne ezt az írást olvassa tovább, hanem inkább üljön be a filmre – ígérem, nem fog csalódni.


… akár szüleiddel együtt!

Persze az is nagyon szeretni fogja a filmet – habár néhány jelenetnél arcán majd végigcsorog egy-két könnycsepp -, aki ismeri Johnny Cash életét és a történet végét, vagy akinek fiatalsága egybeesett az ő berobbanásával, és zenéje úgy maradt meg számára, mint saját fiatalságának és lázadásának emléke.











A nyughatatlan a fiatal Johnny Cash és June Carter Cash szerelmének történetét dolgozza fel. A forgatókönyv alapjául a Man in Black és a The Autobiography című Johnny Cash önéletrajzi könyvek szolgáltak, de a történet feldolgozásában hét éven keresztül – halálukig – Johnny Cash és June Carter Cash is részt vett. June 2003 májusában halt meg, Johnny Cash öt hónap múlva követte. A forgatókönyvet még olvasták, és elégedettek voltak azzal, ahogyan az elmeséli az ő történetüket.
A legnagyobb mókamester


Az élet már számtalanszor bebizonyította, hogy sokkal fájdalmasabb, szebb és boldogabb történeteket képes írni, mint a legmerészebb (forgatókönyv)írói fantázia.

A nyughatatlan című film nem követi végig Johnny Cash életének több mint hetven évét, hanem életének legfelkavaróbb pillanatait eleveníti meg: szegény és tragikus gyermekkorát, apjához fűződő viszonyát, berobbanását a zenei életbe, majdnem végzetes zuhanását drogfüggése miatt, valamint önmaga újjáépítését és talpra állását, illetve kitartó és varázslatos szerelmét June Carter iránt, akivel hosszú évekig a színpad volt az egyetlen hely, ahol együtt lehettek. Szinte az első pillanattól összetartoztak, együtt zenéltek és koncerteztek, de viharos és fájdalmas évek múltak el, amíg a köztük lévő erős köteléket a színpadon kívül is élhetővé és működtethetővé tudták tenni.






Kell egy csapat!


Nem sokat érne egy remek történet, ha a színészek, a rendező, vagy bárki a stábból félmunkát végezne. A nyughatatlan nagyon jól sikerült film Joaquin Phoenix (Johnny Cash) és Reese Witherspoon (June Carter) remek és hiteles alakításával – …nem véletlen, hogy a 2006-os Golden Globe díjkiosztón megkapta a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját a zenés film és vígjáték kategóriában, valamint az idei Oscar-díjon több kategóriában is jelölést kapott és nagy esélyesnek tartják.

Joaquim Phoenix nem csak gitározni tanult meg a szerep kedvéért, pedig előtte egyáltalán nem tudott, hanem a filmben saját maga énekelte a Johnny Cash dalokat és állíthatom – az elmúlt napokban a filmben elhangzott és az eredeti dalokat hallgatom – kicsit sem rosszabbul, mint a legendás alak, akit megformált.

Hivatalos honlap »


A film angol címe: Walk the Line

Rendező:
• James Mangold


Főszereplők:

• Joaquin Phoenix
• Reese Witherspoon










Joaquin Phoenixet vonzotta Cash ellentmondásossága, és alakjának megformálásakor nem csak korabeli felvételekre támaszkodott, hanem June Carter Johnnyról tett megfigyelésére, mely szerint Johnnyban két külön személyiség lakozott: a férfi, akit ő Johnnak, és egy alteregó, akit pedig Cash-nek nevezett. Cash volt a vad, a megátalkodott, az önfejű férfi, aki az élet sötét oldalához tartozott, John pedig az őszinte, a sebezhető, a kereső ember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top