Szabadidő

CowParade – már Budapesten is

Idén nyáron nálunk is megrendezésre kerül a CowParade. A páratlanul látványos köztéri kiállítás során életnagyságú, különféle motívumokkal kipingált üvegszálas tehenek lepik el a város köztereit.

2006-ban London, Prága, New York, Sao Paolo, Stockholm, Tokió, Brüsszel és még számos más világváros után Budapest is vendégül látja a CowParade elnevezésű „public art” kiállítást. A kiállítás során üvegszálas tehénformák szolgálnak alapul a pályázó művészeknek, amelyeket kedvükre alakíthatnak, felhasználhatnak saját műveik megalkotásához. Az így művészeti installációvá formált tehenek a város közterein kerülnek bemutatásra, majd a kiállítást követően az alkotásokat jótékony célú aukción árverezik el a szervezők. 


A CowParade Budapest érdekessége, hogy közel 100 különböző kreatív elme alkotását mutatja be városszerte három hónapon keresztül 2006 nyarán. A CowParade, miközben széles tömegek részére teszi lehetővé a kortárs képzőművészethez való közvetlen hozzáférést, a márkaaktiválás különleges eszközeként is szolgál majd. A teheneket szponzoráló vállalatok a művészettámogatás e különleges formáját saját kommunikációs céljaik megvalósításának szolgálatába állíthatják.

A CowParade szervezői megkezdték a hazai művészek pályáztatását is. A pályázatok benyújtásakor tematikus megkötés az egyes alkotásokra vonatkozóan nincs, azonban fontos szempont, hogy a tehén ne csupán dekorációs elemként kerüljön értelmezésre, hanem úgy, mint egy szokatlan formát öltött képzőművészeti alkotás.

A kiállított alkotásokat a nagyközönség mellett neves szakemberek is értékelik majd: a művészeti grémium tagja Néray Katalin, a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója és Szoboszlai János, az acb Kortárs Művészeti Galéria vezetője.
A „tehén évének” záróeseményeként az alkotásokat árverésre bocsátják majd, és az így befolyt összeg jelentős részét a szervezők a Mosolyország és a Bátor Tábor alapítványoknak ajánlják fel.

Néhány érdekesség…

• Miért tehenek?
A tehén egy természetközeli, nem kifejezetten városi motívum, urbánus környezetbe helyezve azonban teljesen más értelmet kap. A CowParade ereje épp ebben az újszerű szituációban rejlik. Mindemellett a tehén a világ minden táján kedvelt motívum, pozitív kisugárzása miatt minden kultúrában elfogadják és szeretik. Ráadásul anatómiája nagyon kedvező az alkotók számára – formája lehetővé teszi, hogy a művész kényelmesen alkosson.

• Honnan származik az ötlet?
1998-ban Zürichben eredetileg turizmust serkentő megmozdulásnak indult, népszerűsége miatt azonban számos más város is jelezte rendezési szándékát. 1999-ben Chicago szervezte meg elsőként, azóta több mint 30 városban volt már CowParade.


• Miért nem „Tehénfesztivál”?
Az esemény a világon mindenhol CowParade néven fut, hogy az emeberek számára már az első pillanattól kezdve világos legyen, miről van szó.

• Kik nevezhetnek?
A CowParade Budapest szervezői bármely, 18. életévét betöltött jelentkező ötletét elfogadják, akinek pályázata nem csupán dekorációs felületként kezeli a tehenet, hanem sokkal inkább egy önálló, újszerű helyzetként.

• Miből vannak a tehenek?
Az alapformák egy különleges eljárással készülnek. Több rétegben üvegszálas gyantát hordanak fel egymásra, így a tehén meglehetősen ellenálló, mégis könnyű.

Tipp: további információ a CowParade Budapestről az esemény hivatalos weboldalán található » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top