Szabadidő

Azt beszélik…

Olyan világban élünk, ahol senki se pletykás, sõt, megvetjük a pletykát. Persze - titokban - mindenkit érdekel egy olyan történet, amelyben egy idõsebb nõ elcsábít egy fiatal fiút, majd a fiú elcsábítja a nõ lányát, és 30 év múlva az unokáját is...




… mert úgy megkavarja a pakliban a lapokat, hogy minden szereplő élete egyre abszurdabbá válik. Persze mielőtt ennyi szex hallatán téves elképzelésünk lenne a filmről, fontos tisztázni – erotikus ágyjelenet nincs a filmben – csak beszélnek róla…


Ez az én családom?

Kamaszkoromban nem egyszer eljátszottam a gondolattal, hogy engem elcseréltek a kórházban, illetve minden külső hasonlóság ellenére kizártam, hogy az apám lánya vagyok, hiszen annyira más, mint én, illetve annyira nem értjük egymást. Az évek múlásával viszont rájöttem, hogy nem is különbözőségről beszélhetünk, hanem olyan mértékű hasonlóságról, ami néha üti egymást.

Sarah-nak (Jennifer Aniston) viszont nincs ilyen szerencséje. Harmincvalahány évesen még bizonytalanságok hálójában vergődik, önmagát keresi – pedig boldog is lehetne, hiszen éppen eljegyezték -, amikor egy régi, kósza pletyka mintha magyarázattal szolgálna „semmi sem jó” életére.






Nem zörög a haraszt…

Még a legelképesztőbb pletyka hitelességét is megalapozza a régi mondás, amely azt sejteti, hogy semmi sincs csak úgy, minden híresztelésnek alapja van. Éppen Sarah anyjának esküvője idején, Pasadenaban óriási botrányt kavart egy pletyka egy lányról, aki esküvője előtt néhány napra megszökött egy fiatalemberrel, akit korábban elcsábított a lány anyja. Ez a pletyka – ellentétben a pletykákkal – nem múlt ki végelgyengülésben, hanem könyv született belőle, majd a könyvből film, Diploma előtt címmel. (Filmtörténeti pillanat az egyik film a másik film pletykája.) Sarah elképesztő nyomozásba kezd. Végre megtalálja azt a szalmaszálat, amely igazolhatja, hogy miért lóg ő ki ebből a családból. Józan ésszel könnyű belátni, milyen tévútjai vannak a mendemondákra épített önkeresésnek, és Sarah végigjárja ennek minden apró bugyrát, de a végén persze megérti és megtalálja az igazi szerelmet. Végre boldog, és boldog voltam én is, hogy véget ért a film.











A Diploma előtt című filmet 1967-ben mutatták be és a rendező – Mike Nichols – ezért a társadalmi szatíráért 1968-ban Oscar-díja kapott. Ezzel a filmmel indult Dustin Hoffman karrierje, és Simon and Garfunkel filmzenéje is a klasszikusok közé írta be magát, akárcsak maga a film, amely Charles Webb regénye alapján készült.

A történet a pasadenai Benjamin Braddock történetét meséli el: találkozását Mrs. Robinsonnal, a vonzó, ám rettentően unatkozó középkorú szépasszonnyal. Amikor a fiú beleszeret Robinsonék csinos lányába, Elaine-be, az asszony mindent megtesz, hogy elválassza őket, és feltárja lánya előtt korábbi viszonyát a fiúval. Benjamin életében először határozottan tudja, mit akar, és tovább üldözi Elaine-t, aki éppen máshoz készül férjhez menni.
Shirley MacLaine felejthetetlen

Kevin Costnert régen láttam a filmvásznon, de pont olyan, amilyennek elképzeltem. Öreg és gazdag, ráadásul nem csak az életben, hanem a filmen is – ő alakítja a pasadenai Don Juan-t, de olyan, mint az egész film: inkább langyos, mint sziporkázóan szórakoztató.

Az elképesztő fordulatok ellenére sem igazán érdekfeszítő történet – a „legyen már valami” érzés fojtogatta a torkomat -, viszont Shirley MacLaine jelenetei feledtették az unalmas pillanatokat, sőt ezerszeresen kárpótoltak. A film nagy része könnyen felejthető, még akkor is, ha egy pasi egy család három generációjának egy-egy nőtagjával került intim kapcsolatba.








A film eredeti címe:
Rumor Has It…

Rendező:
• Rob Reiner

Szereplők:

• Jennifer Aniston
• Kevin Costner
• Shirley MacLaine
• Mark Ruffalo
• Richard Jenkins
• Mena Suvari

Hivatalos honlap » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top