Szabadidő

Elsõ a szerelem

Bár a szerelmesek napja ebben az évben már elmúlt, szerencsére a szerelem és a romantika nincs egyetlen naphoz kötve. Egész évben jót tesz szívemnek és lelkemnek, többek között akkor, ha egy kedves és mulatságos filmmel érkezik.





Az elvált és harmincas éveit taposó nők táborát gyarapítom, így egy szempillantás alatt átéreztem Rafi (Uma Thurman) kétségbeesését. Hiába a kellemes és kényelmes élet, ha a szív helyén csak végtelen üresség kong és a becsapottság érzése a zsigereket kaparja. Ám a Sors (és a forgatókönyvíró) mesterien szövi a szálakat, így egy este Rafi megismerkedik Daviddel (Bryan Greenberg), aki hozzá képest kajla kölyök. Vonzódásuk szinte az első pillanatban egyértelmű, viszont mély szakadék tátong közöttük, amelyen az egyetlen híd szerelmük.

Azonban nem csak a köztük lévő 14 év korkülönbséggel kell megküzdeniük, hanem az egész addigi életük és társadalmi hátterük közötti óriási különbséggel, valamint David vallásos és hagyománytisztelő anyjának elvárásaival is.
A film azt az élethelyzetet kutatja, hogy mi történik, ha a szerelem szembekerül a mindennapok valóságával – lehetne dráma is, de vígjáték született belőle, amelyben keveredik az elsöprő szerelem a fiatalos sutasággal.


Pszichológus és anya

A film akkor kap gellert és dolgoztatja izomlázig nevetőizmainkat, amikor feltűnik Dr. Lisa Metzger (Meryl Streep), aki nem csak Rafi pszichológusa, hanem David anyja is. Páciensének egyértelműen azt javasolja, hogy minden észérv ellenére ugorjon fejest ebbe a fellángoló kapcsolatba a fiúval, legyen fülig szerelmes, adja át magát a szerelem boldogságának. Egyetlen fiacskáját viszont lebeszélné arról, hogy idősebb, ráadásul nem zsidó nővel folytasson viszonyt. Ekkor még nem is sejti, hogy páciense és fia szerettek egymásba.

Meryl Streep-nek számtalan olyan pillanata van a filmben, amikor nem mond semmi humorosat, nem tesz semmi szokatlant, széles vásznon csak őt látjuk, mégsem lehet megunni – „úgy” vesz levegőt, vagy tölt vizet magának, hogy a nézők görnyedeznek a nevetéstől.







Egy pasi a nőkről

Ben Younger nem csak rendezője, hanem forgatókönyvírója is a filmnek. Nyolc évig dolgozott a történeten és szerinte Rafi és Liza beszélgetései a film csúcspontjai. Szellemesen és humorosan mesél egy szerelemről, közben megmutatja a XXI. század nőinek problémáit: „A Első a szerelem című film egy sor olyan kérdésről szól, amellyel a nők szembesülnek. Olyan kérdésekkel, mint „Szerelmes akarok lenni, vagy partnerre van szükségem? Akarok gyereket? Férjhez akarok menni? Találok-e egyszerűen csak egy apát a gyerekemnek?”
Ezek olyan kérdések, amelyekre egy nemzedékkel korábban nem kellett választ adni. Az anyaság, és az ezzel kapcsolatos választási lehetőségek nem annyira egyszerűek, mint régen.”

Younger filmje nem szerepel majd a filmtörténet klasszikusai között, de nagyon lehet szeretni, ráadásul a vége ugyanolyan meglepő és jó, mint az egész film.






Rendező:
• Ben Younger

Szereplők:
• Uma Thurman
• Meryl Streep
• Bryan Greenberg


Eredeti cím:
• Prime

A film honlapja»

Fotó: SPI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top