Szabadidő

Néhány hétig még tél van

A tél nehezebbik felén már túl vagyunk. Hosszabbak a nappalok, a tavaszt várva pedig nagyobb lelkesedéssel tudunk hódolni a téli sportoknak. A hó és a hideg inkább murik forrása, nem pedig bosszantó kellemetlenség.

Befagyott tavakon

Biztonságos jégvastagságú, befagyott állóvizeinken sokan hódolnak a korcsolyázás örömeinek. Kicsik és nagyok, kezdők, újrakezdők, haladók csúsznak és karcolják a jeget. Bár a fakutya nem olyan nagy divat, mint a békebeli időkben, azért a korcsolyázók között néha előfordul egy-egy csúszó szék is. Csak az önkormányzatok által kijelölt területen szabad (és érdemes) korcsolyázni, mert a könnyelmű bátorságért mindig keserves árat kell fizetni.

A „megbízhatatlan” természet mellett műjégpályákon is karistolhatjuk a jeget. Budapesten a legkedveltebb és legismertebb a Városligeti műjégpálya, de korcsolyázni lehet a város felett, a tetők magasságában a Jégteraszon is.

Néhány pályán lehetőség van arra, hogy ne csak a köröket rójuk egymás után, hanem kisebb csapatot verbuválva akár egy jéghoki meccset is lejátszhatunk.

Tipp:
• Budapesti korcsolyakörkép »
• Vidéki korcsolyakörkép »

Vitorlázni – jégen

Bravúros ötlet volt a szelek szerelmeseitől, hogy a befagyott tavakon is vitorlájukba fogják a szelet – nem mindennapos ugyan, de rendkívüli élményt jelent a jégvitorlázás, a jégszörfözés. Sajnos, Magyarországon nem minden télen űzhető e sport, mert a tavak jege nem mindig tartja a biztonságos, kb. 20 cm-es vastagságot. A jégvitorlásoknak van árbocuk, vitorlájuk és bumjuk, viszont nincs hagyományos hajótestük, a korcsolyák fölött egy akkora ülőke van, ahol a vezető éppen elfér. A jégszörfözés igazán extrém sport – kifejezetten a sebesség megszállottjait vonzza, és léteznek már olyan téli szörfök is, amelyeket havon is használhatunk.

Egyre népszerűbb – és már olimpiai sportág is – a curling. Először elképesztőnek tűnik, hogy valaki meglök egy „bigyulát”, majd néhányan lázasan söprik előtte a jeget. Persze elsőre is egyértelmű, hogy a „célkereszt közepébe” akarják juttatni a „bigyulát”. A curling szabályai nem bonyolultak – egy ügyességi játékról van szó, ahol két csapat versenyez egymással, hogy a menet – amit endnek neveznek – végére több kövük legyen közel a ház középpontjához, mint az ellenfélnek. Nem csak versenysportként kiváló szórakozás, hanem baráti összejöveteleken is, hiszen lehet taktikázni, ügyeskedni, a másikat kiütni. Sikerek és kudarcok gyorsan váltják egymást.

Szánkózni jó!

A hóesésre és a hatalmas hópelyhekre csak akkor tudunk ráunni, ha munkába sietünk. Egyébként a szűz hó felszentelésére az egyik legjobb móka a szánkózás. Minden településen van egy „kis domb,” ahol a gyerekek szánkóznak, de síterepeken is van kijelölt szánkópálya. (Például a Normafánál az Anna-rét a ródlizásra kijelölt terep) Ha valaki különlegesebb csúszásra vágyik, akkor érdemes kipróbálnia a visegrádi téli bobpályát.

Ti írtátok:
Snowboardra fel! »
A műkorcsolya világa »
Sielés Magyarországon »
Sífutás-kit érdekel? »
Szánkózni hol? »
Léceken – másképp

Több éves, szinte már unalmas rutin után többen vágynak arra, hogy a két lécet egy snowboardra cseréljék, és így tegyék próbára ügyességüket. A hódeszkázás divatos elfoglaltsággá vált az utóbbi években, különböző stílusok fejlődtek ki attól függően, hogy milyen terepen és milyen vagányan csúszik a snowboardos. A síeléssel ellentétben sokkal nagyobb a szabadságfoka és látványosabbak a trükkök, a szlalomok és a figurák. Akit viszont rémisztenek a lejtők és inkább kondícióját erősítené vagy hólepte fák között haladna, annak remek elfoglaltság a sífutás.

Nincs új a nap alatt, de az emberi találékonyság kimeríthetetlen. Akinek kevés a hagyományos síelés nyújtotta adrenalin, próbálja ki a carvingot. A hó „véséséhez” speciális lécekre van szükség. A síelő így élesebb kanyarokat képes bevenni sebességvesztés, illetve a kisodródás veszélye nélkül, sőt, kanyarban tovább tudja növelni sebességét. Ez már nem az öreguras síelés, ez már a megzabolázatlan fiatalok sportja, akárcsak a freeride. A freeride nem más, mint a jelölt pályákon kívüli, érintetlen hegyoldalakon, mély hóban való lesiklás, ami legalább olyan veszélyes, mint amennyire látványos és élvezetes, ezért csak tapasztalt vezetővel és a lavinajelentések gondos tanulmányozása után válasszunk lesikló terepet.

Tipp:
• Sívilág »

Ha kedvet kaptál…

Jégterasz »
Fővárosi Műjégpálya »
Mátraszentistváni sípark »
Mátra centrum »
Téli-nyári bobpálya »
Curling honlap »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top