Szabadidő

Nem csak fiúknak

Kamaszkorom emlékei között nemcsak az elsõ szerelmes levelet és az elsõ nagy szerelmi csalódást õrzöm, hanem Rejtõ Jenõ regényeit, illetve azokat a képregény kockákat is, amelyeken Rejtõ mókás és lehetetlen figurái elevenednek meg.

Gorcsev Iván, Vanek úr, Csülök és a többiek

A tizennégy karátos autó a második kedvenc Rejtő regényem, akárcsak A három testőr Afrikában, vagy Az előretolt helyőrség, illetve a Piszkos Fred, a kapitány. Legkedvesebbet viszont nem tudok választani, mert Rejtő Jenő regényeivel úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval – mindet szeretem.

Ráadásul annak a generációnak a tagja vagyok, aki nemcsak antikváriumi Albatrosz könyvek lapjain követte a mókás történeteket, hanem fiúbandák megtűrt lány tagjaként – igen, abban az időben még egészen másként éltük meg nemiségünket – beavatottja voltam a Képes Újság és a Füles képregényeinek. Hétről hétre izgalommal vártuk Korcsmáros Pál újabb képkockáit, Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Senki Alfonz, Csülök, Tuskó és a többiek alakját úgy láttuk, ahogy mindig is éltek bennünk.

A felújított Rejtő-Korcsmáros képregény-albumok eddig megjelent kötetei:
• 2002 – Az elátkozott part
• 2003 – A három testőr Afrikában
• 2004 – Az előretolt helyőrség
• 2005 – A 14 karátos autó
Rejtő-Korcsmáros képregény album

Korcsmáros Pál több mint negyven éves, eredeti tusrajzai mára megsárgultak, néhol hiányossá váltak, viszont a képregényrajzoló mester unokája, Korcsmáros Gábor életre hívott egy kiadót (Képes Kiadó), amely összegyűjtötte, digitális úton retusálta, sőt az eredeti stílusnak megfelelően Garisa H. Zsolt kiegészítette, illetve újabb képkockákkal gazdagította a régi képregényeket. Varga „Zerge” Zoltán kiszínezte az oldalakat, mintegy harmadik dimenziót adva ezzel az eredeti fekete-fehér tusrajzoknak.

A felújítás és a gondos színezés rendkívül időigényes, aprólékos folyamat, a két kiváló grafikus számára teljes munkaidőben, csak ezen a feladaton dolgozva is egy egész évet vesz igénybe egy-egy új Rejtő–Korcsmáros képregény album elkészítése. Terveik szerint 10 éven át évente egy átdolgozott Rejtő-Korcsmáros képregényt adnak ki nagy alakú formátumban, kemény fedeles kiadásban. Nem csak a nosztalgiázó fiúk vagy képregénygyűjtők könyvtárának megbecsült darabjai lesznek az új képregény albumok, hanem minden fiú és lány, gyerek és komoly felnőtt kedvencei.

A 14 karátos autó főhőse, Gorcsev Iván, aki már az első oldalakon elnyeri a fizikai Nobel-díjat a makaó nevű kártyajátékon, majd a hirtelen meggazdagodott ifjú szerelmes lesz egy nagyon csinos lányba.

A szálak itt kezdenek el igazán bonyolódni és gubancossá válni, hiszen feltűnik a zord és harcias atya, egy tucat gengszter és egy titokzatos Alfa Romeo, sőt Iván még a légiót is megjárja.

Fotók: Képes Kiadó»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top