Szabadidő

Az idõjós

A megható, keserédes film szomorú jelenetei, fanyar humora és amerikai álom elé tartott görbe tükre nagyon szerethetõ. Nemcsak a filmvásznon, hanem a nézõk lelkén is nyomot hagy Nicolas Cage és Michael Caine mesteri alakítása.

Idővel elfogynak előlem azok az emberek, akik lehettem volna” – elmélkedik David Spritz (Nicolas Cage), és egy túlkoros kamaszhoz méltóan másik életre vágyik: egy olyan életre, amelyben apja (Michael Caine), a neves író, elismeri időjárásjelentésben kivívott sikereit, valamint feleségével és gyermekeivel idilli az életük. Olyan, mint az amerikai álom. Az igazság viszont az, hogy bár a tévé képernyőjéről mosolyog, a hétköznapokban minden elromlik körülötte: csak kellemetlensége származik abból, ha felismerik az utcán, bármennyire sóvárogja, és bármennyit próbálkozik, nem tud közelebb kerülni se apjához, se exnejéhez, se elhízott lányához, se zűrös ügyekbe keveredő fiához. Ő az időjósok fenegyereke és a lúzerség díszpintye.

Az elkerülhetetlen összehasonlítás

Néhány perce forgott a film, amikor felötlött bennem, hogy ezt a hangulatot már ismerem – a kirajzolódó történet nagyon hasonlít Sam Mendes Amerikai szépség című filmjére, sőt Nicolas Cage egészen úgy néz ki, mint Kevin Spacey.

Kissé érdektelenül és nagyon ridegen szemlélem a negyvenes, zsákutcában vergődő férfiak szánalmasan abszurd életét – mert ki más tehetne szerencsétlen életükről, mint ők maguk. Nincs bennem sajnálat, viszont jókat nevetek a komikus élethelyzeteken és a halálosan gúnyos mondatokon. Összeszorul a szívem kudarcba fulladt jobbítási kísérleteik láttán, ugyanakkor nagyon értékelem, ha nemcsak elszenvedik az életet, hanem változtatni szeretnének – és David Spritznek van egy terve…

Érzelmi hullámvasút

Gore Verbinski rendező és Steven Conrad forgatókönyvíró ügyesen játszik a nézővel: hidegből melegbe mártja, zajos poénok után csendes, megható jelenetek következnek, szatírából vígjátékba csöppenünk, majd vissza. Ez a keserédes film nem fogja beírni magát a felejthetetlen filmklasszikusok közé, hiszen az Amerikai szépség már megelőzte. Sajnos csak második lehet, pedig számomra kedvesebb, mint elődje. Tudom, sok ember nem hisz a megváltoztatható sorsban, és éppen ezért számukra Az időjós nem lesz más, mint egy gúnyos, ám szirupos hollywoodi mese. Én viszont nemcsak hiszek a hétköznapi csodákban, de rajongok is értük, és a szerethető történetekért.

A film eredeti címe: The Weather Man

A film hivatalos weboldala »

Rendező: Gore Verbinski

Főszereplők:
• Nicolas Cage
• Michael Caine
• Hope Davis

Fotók: UIP-Duna Film

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top