Szabadidő

Mekka felé félúton

Lépteinket a távoli, és mégis oly közeli Kelet felé vesszük. Szubjektív beszámoló néhány mesés helyrõl, amelyeket korábban csak a filmvászonról ismerhettél. Vagy éppen az álmaidból…





Marokkó – a végletek országa

A legkönnyebben talán Marokkóba jut el az ember: egy kiadós kompozás Gibraltárból, és máris a fekete földrész talaján állhatunk. Itt aztán van minden, amit csak el tudunk képzelni – vásári forgatag, amúgy arabosan, csodálatos tenger és elképesztő hegységek. Nyüzsgő nagyváros és csendes kis halászfalvak, apró hegyi települések. Amit mindenképpen érdemes megnézni, az a bazári forgatag Marrakeshben. S ha már itt járunk, akkor a számtalan kávéház és teázó egyikének teraszán kötelező leülni egy feketére vagy egy teára, s csak nézni a járókelőket.

A nők persze számíthatnak arra, hogy rengeteg ajánlatot kapnak (szőkék előnyben!), de ez az itteni élet része. Fogadjuk el és minden barátságosabbnak tűnik majd! Akik a természetet kedvelik, azoknak feltétlenül ajánlott az Atlasz-hegység meglátogatása, ahol a klasszikus túráktól kezdve a síelésig mindenki kedvére válogathat.

S persze ott van Casablanca, ahol a Központi piac környékén rengeteg étterem és kávézó várja az éhes utazót. Ne féljünk kipróbálni a helyi étkeket. Biztos támpont, ha olyan helyet nézünk ki, amelyikben sokan vannak és a helyiek sem kerülik el. A félősebbeknek persze ajánlott a széntabletta (de jómagam a helyi aludttej vagy joghurt áldásos tisztító hatásában hiszek…)





Ingrid Bergmant ne keressük, legfeljebb a Casablanca Barban, ahol naponta 5-8 között Happy Hour-ral kedveskednek a vendégeknek, miközben a Casablanca című filmet nézhetik nagyképernyőn, ám hang nélkül…

Tipp: Fontos tudni, hogy egyes vendéglátó helyeken a nők/lányok esetleg kellemetlenül érezhetik magukat – ne feledjük, alapvetően patriarchális társadalomról van szó – , egy jóképű (pasi) útitárs azoban enyhíthet ezen a problémán.


Egyiptom – másképp

Persze itt először a kötelező kűrön kell túl lennünk: Kairó és a gizai piramisok, Luxor… Szinte unalomig jól ismert helyszínek, ami persze semmit nem von le kulturális értékükből. Aki először jár itt, annak mindenképpen látnia kell ezt vagy azt, de a legjobb, ha mindkettőt.






Az arab kultúrával most ismerkedőknek már csak azért is remek hely Egyiptom, mert egyrészt a vendéglátásnak itt évezredes hagyományai vannak – az arab vendégszeretet közismert a világban –, másrészt az ország az elmúlt évtizedekben tökéletesen felkészült a turisták fogadására. Egyiptom biztonságos – az alkalmanként előforduló robbantások ellenére is. Nem kell megijedni attól, amit a televízióban látunk. A valóság – mint minden esetben – sokkal árnyaltabb. Gyakorlatilag egy lépést sem tehetünk egyedül: szervezett túra esetében kötelező az állam által biztosított védelem, egyéni utazóknak pedig be kell jelentkezniük a megfelelő hatóságnál, ha elhagyják a turisták által látogatott helyeket.





Így tettünk mi is, amikor a médiából jól ismert Sínai-félszigetre látogattunk. A legegyszerűbb a „szárazföldi” Hurghadából átkompozni a félsziget fővárosába, Sharm el-Sheihkbe, majd innen csillagtúrázni. Persze turista itt is jócskán akad – sőt! –, de valamit már lehet érezni abból a világból, amely, bár Egyiptomban vagyunk, mégis különbözik az ország többi részétől. A kalandra vágyóknak ajánlható a dzsip-bérlés: ekkor egy, a környéket és a nyelvet jól ismerő sofőrt kapunk, aki készséggel segít bennünket átkelni a sivatagon. Kalandtúrának sem utolsó, de már önmagában is remek érzés egy ki-tudja-hány-éves terepjáróban bejárni a vidéket és ellátogatni a számtalan oázis egyikébe. Természetesen itt is akad kötelező kör: Dahab és a világhíres Kék-lyuk (búvárközponttal és „helyi” delfinnel). Ember legyen a (béka)talpán, aki itt ellen tud állni a búvárkodás hívó szavának… Aztán persze a természetvédelmi területek, ahol a leopárdtól kezdve, a kanyonokon át egy görög ortodox kolostorig mindent megtalálunk, ami az útikönyvekből kimaradt. Merjünk bátrak lenni és egy életre szóló élménnyel leszünk gazdagabbak!


Tunézia – díszletek közt

Az Algéria és Líbia közé ékelt észak-afrikai ország szintén kedvelt célpont: remek infrastruktúra, gyönyörű strandok, sivatag, sivatagi rózsa stb. Alapvetően kétféle koncepcióval érkezhetünk ide. Vagy magunk is a „szalon turista” szerepében tetszelgünk, azaz ki sem mozdulunk a szállodából, legfeljebb egy-egy – szintén – szervezett út erejéig vagy egy nagy levegővétel után nekivágunk az ország belsejének.













Gyűjtsd össze a többi zászlót is és nyerj álomutazást Korfura!

Tengerparti nyaralás »
London, Párizs, Róma »
Folyóparti barangolások »
Távol a világ zajától »
Pihenjünk – aktívan! »
Fesztiválvárosok »
Tóvilágok itthon »

Miután Tuniszt és a római, karthagói romokat megnéztük, engedünk a csábításnak és délnek vesszük az irányt, ahol a sivatagban felkeressük a Csillagok háborúja Tatooine-jának helyszíneit. Már a névválasztás is sokat sejtet, hiszen a térképen könnyen felfedezhetjük Tataouine város nevét… Készüljünk fel, hogy itt is jónéhányan járnak hasonló cipőben, azaz sokakat érdekel, hogy hol is kezdődött a legenda, de a helyszínek – maga a sivatag és az elképesztő formájú házak és élelmiszer-tárolók – látványa feledteti ezt a bosszantó „apróságot”.






Ha szerencsénk van – valódi szerencsénk –, akkor át- és túlélhetünk egy homokvihart. Ami a filmekben ijesztőnek látszik, az az életben nem az: egyszerűen lélegzetelállító és I-SZO-NYA-TO-SAN félelmetes! Stílusosan apró por- és homokszemek vagyunk az univerzumban és egyetlen egy vágyunk van csak – újra látni a napot, még akkor is, ha az 50-52 fokkal fogad bennünket… Lesz mit mesélni az unokáinknak, de legközelebb nem szeretnénk átvészelni ehhez hasonlót. Akkor inkább a kánikula és az órákig tartó tevegelés…






Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!







 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top