Szabadidő

Magyar szürke – A puszta vándorainak képes krónikája

Szebb könyv sem valószínű, különlegesebb, szívet melengetőbb azonban egészen biztosan nem kerülhet mostanában a magyar olvasó kezébe. Mert a magyar szürke marha rejtélyes eredettörténete, színpadával együtt saját maga eltakaríttatása, majd hihetetlen feltámasztása tipikusan magyar történet.

Történet, amiben a pesszimista világlátás vergődése egyszer csak ujjongó eufóriába csap át. Igen: ez az állat mindenestől a miénk! Itt, a Kárpátok ölelő szorítása közepett jött létre, és bár egykor egyedi képviselői tíz- és tízezer-szám német földön végezték, teljes megsemmisülése is csaknem itt következett be.

Egy vajdasági gyökerű, a természet iránt az átlagosnál fogékonyabb lelkületű fiatalemberre volt szükség ahhoz, hogy a romantikus jelmezek lehántásával a maga valóságában mutassa be nekünk ezt az állatot. Azt, „akit” mindannyian szívünkhöz közelinek érzünk. Mert aki már látta a szürke tehén újszülött kisbociját, és különösen látta annak világra csodálkozó feketegyémánt-szemét, az örökre szívébe zárta ezt a szabad állatot. Nemkülönben, ha (kellő elővigyázatossággal) szembe találkozott az őserőket szimbolizáló kormos bikával, és általa megtapasztalta a természet közönyös fölényét, aligha gondolhat többé tisztelet nélkül a „szürkékre”.

Lehetetlen, és nem is kell elmondani, miről szól ez a képeskönyv. Mert mindenkihez másként szól. Mert azzal a képességgel rendelkezik, hogy képekben megörökített ködök, hajnalok, napnyugták, poros utak, száguldó viharok, paták roppanása, állatszag, bögölyök hada, tél süvöltő hidege, éjszakák csendessége, vizek csobbanása, vad kutyák csaholása – mind, mind felsorolhatatlanul az olvasó emlékképeit bontják ki és indítják el a maguk emlékezet-ösvényeire. Amelyekben látva vagy láthatatlanul egyszer csak ott terem az ősi totemállat, a szürke marha. És utazhatunk vissza az időben, egészen a civilizáció fogantatásáig, amelyben ott gerjedezik egy çatal-hüyüki oltárra szánt bika, vagy női szereplőivel a knosszoszi bikaviadal.

Fotó: Radisics Milán
Fotó: Radisics Milán

 

A szerzőpáros nem titkolja, sőt inkább értésünkre adja mindazt a fáradságot, odafigyelést, kutatást, utazgatást, beszélgetést és sok-sok segítséget, ami a könyv megszületésének hátterét képezi. Jó ezt tudnunk: értéknövelő a hatásuk. Ez az érték, úgy is mondhatnánk, hogy siker – a szürke marháé, és az őt bemutató köteté egyaránt – valósággal tisztítótűzben született. Hála érte mindazoknak, akik megszületését támogatták.

Radisics Milán: Magyar szürke – A puszta vándorainak képes krónikája
Írta: Horváth Árpád
A könyv ára: 7.500 Ft
Kiadó: Geographia Kiadó, 2008


A szürke árnyalatai – kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban

2008. július 28-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban (Budapest VIII. Ludovika tér 2–6.) Radisics Milán multimédiás kiállítása, A szürke árnyalatai címmel. A Múzeum nagytermében rendezett tárlaton a magyar Szürke Projekt keretében készült lebilincselő fotográfiák, valamint térképek, plazmaképernyőn vetített filmek láthatók.

• 60 db nagyméretű kép, valamint kisebb informatív, dokumentarista felvételek
• 12 db 3x1méteres panorámakép

Tipp:
Magyar Szürke Projekt »
Radisics Milán honlapja »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top