Szabadidő

A 10 legjobb kiállítás, amit látnod kell

Robotállatok, jégkorszaki mamutok, fáraók, ázsiai kincsek, pop-art, és még sorolhatnánk, olyan széles a választék. Összeválogattuk a 10 legizgalmasabb budapesti kiállítást.
Keith Haring Budapesten

Haring jellegzetes figuráival, a „sugárzó bébivel” vagy a kutyával biztos te is találkoztál már. Könnyen beazonosítható, a vonalra épülő stílusát a New York-i metróban kísérletezte ki, ahol eleinte üres fekete hirdetőfelületekre rajzolt. Inspirációját többek között a graffiti- és hiphopkultúrából merítette, de még számos irányzat hatott rá, például a pop-art és maga Andy Warhol is. Meglepően sokféle anyagra és felületre dolgozott (papírra, hatalmas falfelületekre, autóra, sőt még emberi testre is), ennek ellenére képeit mindig vázlat és javítás nélkül, egyetlen lendülettel készítette el. Haring üzenetét a legszélesebb tömegekhez próbálta eljuttatni, így művészetét nemcsak kiállítótermekben, hanem a legváltozatosabb formában és felületeken (köztereken vagy a saját üzletében, a Pop Shopban árusított termékeken át is) terjesztette. Bár eredeti szándéka az volt, hogy művészetét a hétköznapi emberek számára is elérhetővé tegye, képeinek ára halála után 18 évvel csúcsokat dönt a műtárgypiacokon.

Keith Haring - Radiant baby
Keith Haring – Radiant baby

 

Keith Haring idén ünnepelné 50. születésnapját, amelyről számos kiállítással és eseménnyel emlékeznek meg világszerte. A budapesti kiállítás a művész csupán egy évtizedet átölelő, ám lenyűgözően gazdag életművéről ad áttekintést a Művészetek Palotája épületében. A Ludwig Múzeumban ezúttal 800 m²-en 11 festmény és több mint 80 grafika reprezentálja Keith Haring 1979 és 1989 közötti életművét. (A kiállítást rendezte: Szipőcs Krisztina.)

A kiállítás megtekinthető: 2008. augusztus 15. – 2008. november 16.
Cím: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
Nyitva: kedd–vasárnap: 10.00–20.00, minden hónap utolsó szombatján: 10.00–22.00, hétfőn a múzeum zárva tart
A Lumu honlapja »

The Robot Zoo – mechanikus állatkert

Láttál már háromméteres kaméleont? Vagy kétméteres legyet? Esetleg polipot hatméteres csáppal? Nem??! Most itt a remek alkalom! A Jövő Háza kiállításának galériáján a gyerekek valódi csemegét találnak: The Robot Zoo, azaz a mechanikus állatkert bemutatja, milyen csodálatos, összetett lényeket képes létrehozni a természet. A nyolc nagyméretű robotállat és a tucatnyi kapcsolódó installáció élethűen mutatja be az állatvilág csodáit, miközben megtanítja a gyermekeknek egy-egy lény anatómiáját, környezeti sajátosságait. A Robot Zoo izgalmas és szórakoztató lehetőség kicsik és nagyok számára az állatvilág érdekességeinek felfedezésére!

 

A kiállítás megtekinthető: 2008. augusztus 20-ig
Cím: Millenáris Park, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20., Jövő Háza-kiállítás, B épület
Nyitva: naponta 10–18 óra között, hétfő szünnap
Bővebben a kiállításról »
A Millenáris honlapja »

A szépség óhajtása – öltözködéskultúra az 1700–1815 közötti Magyarországon

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Magyar Nemzeti Múzeum meghosszabbította A szépség óhajtása című kiállítást, így augusztus 20-ig tekinthetjük meg a barokk öltözködéskultúra különlegességeit felvonultató tárlatot.

Selyemcipellők, arany főkötők, gyöngyös párták, gyémántos övek, ragyogó ékszerek, aranyzsinóros férficsizmák, ékköves cipőcsatok, türkizes forgók árulkodnak arról, miképp óhajtották szebbé varázsolni magukat az asszonyok, lányok, valamint az erősebbik nem képviselői. Megcsodálhatjuk továbbá azt a két, korabeli minták alapján készült ruharekonstrukciót is, amelyet a több mint 300 évvel ezelőtti Magyarországon készített mestermunkák pontos másolataiként alkottak meg a múzeum textilrestaurátorai.

 

A kiállítás megtekinthető: 2008. augusztus 20-ig
Cím: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.
Nyitva: naponta 10–18 óra között, hétfőn szünnap
Jegyárak:
felnőtt: 1400 Ft
diák (6–26 éves korig): 700 Ft
nyugdíjas (62–70 éves korig): 700 Ft
A Magyar Nemzeti Múzeum honlapja »

Jégkorszak

Vajon mekkora szerepet játszunk mi, emberek a jövőnk alakításában? Valóban igaz, hogy jégkorszakban élünk? Milyen hatása volt a legutóbbi jégkorszaknak a környezetre? Milyen nyomait érezhetjük még ma is? És mi vár ránk száz év múlva? A globális klímaváltozás sokakat foglalkoztató kérdés, a Természettudományi Múzeum nagyszabású interaktív kiállítása, a Jégkorszak a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott – esetenként téves – elképzeléseket tisztázza.

Különleges tárgyi anyagokat, gerincesmaradványokat, tudományosan hiteles rekonstrukciókat láthatunk, ezek segítségével ismerhetjük meg a jégkor környezetre gyakorolt hatását, nyomait. Végigkövethetjük az utóbbi 2,5 millió év klímaváltozásait, a jégtakaró mozgását a kontinenseken, megismerhetjük az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat- és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit, és láthatjuk, hogy az ember természetátalakító tevékenysége mikor, milyen mértékben hagyott nyomot a Földön. Egyszóval igazi felfedező-nyomozó úton járhatjuk be a Föld történetének utolsó 2,5 millió évét.

A kiállítás megtekinthető: 2008. november 17-ig
Cím: Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest VIII., Ludovika tér 2–6.
Nyitva: naponta 10-től 18 óráig, szünnap: kedd
Jegyárak:
felnőtt: 1500 Ft
diák (6–26 év): 800 Ft
nyugdíjas (62–70 év): 800 Ft
Bővebben a kiállításról »

Vonatok királya, királyok vonata – 125 éves az Orient expressz

 

A Közlekedési Múzeum kiállítása a világ leghíresebb vonatának, az Orient expressznek állít emléket, amelyet joggal neveztek a vonatok királyának, királyok vonatának. Az első szerelvényt 1883. június 5-én indították útnak – három nap alatt ért Párizsból Konstantinápolyba. Útjának egyharmadát Magyarországon tette meg, fénykorát 1883 és 1914 között élte, amikor valóban királyok és uralkodók utaztak a kizárólag első osztályú kocsikkal közlekedő luxusvonaton. Az évforduló alkalmából a Közlekedési Múzeum kiállítása modellekkel, eredeti tárgyakkal, plakátokkal, dokumentumokkal idézi fel a régi utazások és a régen élt utasok emlékét. Egy címeres vasúti kocsiablakban akár mi is lefotóztathatjuk magunkat Hercule Poirot-val, a híres detektívvel.

 

 

A kiállítás megtekinthető: 2008. augusztus 24-ig
Cím: Közlekedési Múzeum, 1146 Budapest, Városligeti krt. 11.
Nyitva: keddtől péntekig 10.00–17.00, szombaton és vasárnap 10.00–18.00
A múzeum honlapja »

Amikor kinyílt Ázsia kapuja – Hopp Ferenc utazásai és kincsei

A vágy, hogy új embereket, új helyeket ismerjünk meg, egyidős az emberiséggel. Mindegy, hogy belföldre vagy külföldre utazunk, vonaton, biciklin, lóháton vagy gyalog vágunk neki, de útra kelünk, mert az utazás létszükséglet. Hopp Ferenc, aki öt föld körüli útján számos távoli, egzotikus helyre jutott el, a 19. század egyik legnagyobb utazója volt. A múzeum új, minden eddiginél látványosabb interaktív kiállítása a világutazó, műgyűjtő, mecénás, fotográfus és nem utolsósorban múzeumalapító kalandos életét idézi fel.
A kiállításon Hopp Ferenc legszebb 650 úti emlékét mutatják be, megelevenedik a keleti bazárok hangulata, a 19. századi India, Délkelet-Ázsia, Kína és Japán. Persze nem hiányozhatnak az utazást megörökítő régi fotográfiák és fényképezőgépek sem, peregnek majd a korban oly népszerű sztereofelvételek, s hallhatók lesznek Hopp úti leveleinek legjellemzőbb részletei is.


A kiállítás megtekinthető:
2008. június 21. – 2009. november 29.
Cím: Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum, Budapest, Andrássy út 103.
Nyitva: hétfő kivételével 10–18 óráig
Jegyárak:
felnőtt: 1000 Ft
diák: 500 Ft
A múzeum honlapja »

Reneszánsz a fáraók Egyiptomában

A különleges kiállítás anyaga a British Múzeumból, a Louvre-ból, továbbá híres európai (berlini, bécsi, firenzei, római stb.) gyűjteményekből érkezik, és az egyiptomi fáraókor utolsó virágkorát tárja elénk, amely időszak a 25. dinasztia uralkodásához köthető. A különleges tárlaton szobrok, sztélék, koporsók és egyéb sírfelszerelési tárgyak segítségével ismerhetjük meg a történelem egyik legizgalmasabb korszakát. Ezen túlmenően izgalmas áttekintést kapunk egy, a tradícióit 3000 éven át töretlenül megőrző kultúráról.

A kiállítás megtekinthető: 2008. november 9-ig
Cím: Szépművészeti Múzeum, Budapest, Hősök tere
Nyitva: keddtől vasárnapig 10.00–17.30
A múzeum honlapja »

„Budapest, Budapest, te csodás!”

A Sterling ékszergaléria „Budapest, Budapest te csodás!” című kiállításán olyan különleges emlékékszereket, ötletes ajándéktárgyakat kínál a magyar kortárs dizájnra nyitott érdeklődő számára, amelyek nívós jelképei országunknak, fővárosunknak.

Miénk Európa egyik legszebb fővárosa – gondoljunk csak a budai Várra, a Mátyás-templomra, a Halászbástyára, a Széchenyi fürdőre, a Parlamentre vagy a Lánchídra… Turisták sétálnak a zegzugos utcákon nemes borokra, kultúrára szomjasan. Művészet, zene, tánc, szórakozás, élmények, amelyek majd az idelátogató vendég emlékei lesznek Magyarországról, Budapestről. Érzések, képek, amelyeket hazavisz, elmereng rajtuk, megoszt az otthoniakkal.

A kiállítás megtekinthető: 2008. augusztus 15–23.
Cím: Sterling ékszergaléria, 1092 Budapest, Ráday utca 31.
Nyitva: hétfő–péntek: 12.00–20.00, szombat: 10.00–14.00
A galéria honlapja »

BODIES… A kiállítás

 

Meghökkent, megbotránkoztat vagy éppen lenyűgöz… mindenkire máshogy hat a kiállítás, amelynek preparátumai aprólékos műgonddal részekre bontott, valódi emberi testek, testrészek és szervek, amelyeket egy újszerű eljárással tartósítottak, és a gazdáikat megillető tisztelettel mutatnak be abból a célból, hogy lehetőségünk legyen megcsodálni saját szerveink és szervrendszereink szépségét és összetettségét. A kiállítás valódi emberi testek gyűjteménye, így egészen különleges módon nézhetünk szembe önmagukkal. A kilenc galériában több mint kétszáz preparált szerv és egész test mutatja be, milyen hihetetlenül összetett rendszert alkotnak testünk csontjai, izmai, idegei, véredényei és szervei. A lélegzetelállító anatómiai tárlat hatalmas New York-i, londoni, washingtoni, Mexico City-i, amszterdami és prágai sikere után érkezett Budapestre. Eddig már több mint hétmillió embernek nyújtott lehetőséget megismerkedni az emberi test anatómiájával.

A kiállítás megtekinthető: 2008. december 31-ig
Cím: VAM Design Center, 1061 Budapest, Király utca 26.
Nyitva: mindennap 10.00–20.00
Jegyárak:
felnőtt: 3300 Ft (hétköznap), 3900 Ft (hétvégén, ünnepnapon)
gyerek: 1750 Ft (hétköznap), 2100 Ft (hétvégén, ünnepnapon)
Bővebben a kiállításról »

Parkszínpad – szürreális „rémregény” és mesevilág

A margitszigeti Holdudvar Galéria képzeletbeli színpadán immár másodszor vendégszerepel az OCTOGONart Galéria. Tíz ifjú művész eleveníti meg színes álomvilágát a Parkszínpad című összeállításukban. A változatos látványvilággal mintegy képzeletbeli színpadot varázsolnak a közönség elé – festmények, printek, fotók váltogatják egymást a galéria falain, helyenként nem is színpadot, hanem inkább szélesvásznú filmet idézve.

 

Mayer Hella - Krimi az autóparádén
Mayer Hella – Krimi az autóparádén

A kiállítás megtekinthető: 2008. augusztus 26-ig
Cím: Holdudvar Galéria, Margitsziget, a Casino kertjében
Nyitva: hétfő–vasárnap 11.00–17.00
Bővebb információ »

Kiállítás.lap.hu »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top