Szabadidő

Karácsonyifilm-tipp novemberre: Karácsonyi ének, ahogy még sosem láttad

Jim Carrey, Colin Firth, Charles Dickens, Robert Zemeckis, 3D. Néhány hívószó minden idők legismertebb karácsonyi történetének legújabb feldolgozásához.

A Karácsonyi ének az angolszász kultúrában szinte egyenértékű a bibliai történetekkel, amelyeket újra meg újra el kell mesélni ahhoz, hogy minden generáció levonhassa belőlük a kötelező tanulságokat. Robert Zemeckis rendező a háromdimenziós technológiában találta meg az apropót egy újabb feldolgozásra, és elmondása szerint úgy akarta megvalósítani Dickens meséjét, ahogyan azt az író annak idején megálmodta. Ehhez azt az animációs technikát hívta segítségül, amelyet a Polar Expresszel és a Beowulffal már kipróbált, jelesül: a színészek a testükön különféle érzékelőkkel előjátsszák a jeleneteket zöld háttér előtt, majd a gesztusaikra építve az animátorok létrehozzák a rajzolt figurákat. A módszer segítségével egy színész akár egyszerre több figurát is alakíthat. Így alakulhatott, hogy Jim Carrey egyszerre játszhatja Scrooge-ot, valamint a múlt, a jelen és a jövő karácsonyainak szellemeit, akik egymás után meglátogatják a kapzsi, vén pénzembert, hogy rávezessék őt a szeretet és a karácsony fontosságára, és arra, hogy ha így folytatja, akkor magányosan, mindenki által gyűlölve fog meghalni.

Karácsonyi filmtipp novemberre: Karácsonyi ének

 

Carrey és az animátorok együttes munkájából ragyogó végeredmény született. A figurák valóban életre kelnek (a múlt karácsonyainak szelleme igazi vizuális bravúr), viszont egy problémát ennyi év alatt sem tudtak megoldani Zemeckisék: olyan, mintha az embereknek élettelen üvegszemei lennének, ami sajnos sokat ront az összképen. Cserébe azzal kárpótolnak, hogy az eddigi leglátványosabb 3D-s utazásra hívnak bennünket.

IMAX 3D-ben a térélmény valóban páratlan, igazi erődemonstrációja a technológiának. A szél a szemünkbe fújja a havat, az épületek valóban szédítő sebességgel száguldanak felénk repülés közben, a csuklyás árny ujja pedig szinte megérinti arcunkat. Ezt hívják igazi mozivarázslatnak, amelyet még a túlságosan elhúzott happy end sem tud elrontani. A rendező, amennyire lehetett, igyekezett hű maradni Dickens eredetijéhez, épp ezért a gyerekekkel moziba látogatók ne lepődjenek meg azon, ha egy kicsit sötétebb, kísérteties mesét kapnak, jó néhány ijesztőbb pillanattal megspékelve. Talán pont ezért mutatták be ilyen sokkal karácsony előtt…

Karácsonyi filmtipp novemberre: Karácsonyi ének

Karácsonyi ének – amerikai szinkronizált animációs fantasy
Eredeti cím: Christmas Carol
Szereplők: Jim Carrey, Colin Firth, Robin Wright Penn, Bob Hoskins
Rendező: Robert Zemeckis
Gyártó: Walt Disney Pictures
Forgalmazza: Fórum Hungary
A film magyar nyelvű honlapja »
Bemutató: 2009. november 5.

Karácsonyi énekek

Dickens remekműve egyike minden idők leggyakrabban filmre vitt regényeinek. Az első filmadaptáció már 1901-ben elkészült egy tizenegy perces rövidfilm formájában, pedig akkoriban a filmkészítés még gyerekcipőben járt. Az azóta eltelt több mint száz év során a Karácsonyi ének több mint ötven alkalommal lett megfilmesítve rövidfilmként, animációs filmként, tévéfilmként vagy akár egész estés játékfilm formájában.

Karácsonyi filmtipp novemberre: Karácsonyi ének

Olyan rajzfilmfigurák előadásában is életre kelt már a klasszikus történet, mint Miki egér, a Flintstone család vagy Jetsonék. A téma legismertebb moziváltozata még 1970-ben készült Scrooge címmel, ez egy musical volt Albert Finney főszereplésével, de híres még a Bill Murray nevével fémjelzett Szellemes karácsony is. Legutóbb az Excsajok szellemében láthattuk a sztori egy alaposan átdolgozott verzióját.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top