Szabadidő

Egymilliárd dollárra perlik a Facebook atyját

Nem távolítottak el elég gyorsan egy Izrael- és zsidóellenes oldalt a Facebookról, ezért egymilliárd dollárra perli Mark Zuckerberget és a Facebookot egy egykori szenátorjelölt, aktivista. Eleinte többen azt gondolták, az egész per áprilisi tréfa. De úgy tűnik, nem az.
Egy milliárd dollárra perlik a Facebook atyját egy arab oldal miattIdegesítőek a barátaink a Facebookon

Rég túlnőtt azon, aminek annak idején indult. A Facebook a barátokkal való kapcsolattartás érdekében született, mára azonban marketing-, programszervezési és figyelemfelhívási eszközzé is vált. A közelmúltban pedig egy Third Palestinian Intifada nevű Izrael- és zsidóellenes, a harmadik palesztin felkelésre buzdító oldal is elindult rajta. Ez pedig már végképp nem arról szól, amiről a kezdetekben – a barátokkal való időtöltésen és kapcsolattartáson ez messze túlmutat.

 

Ez az az oldal, amit a Facebook nem távolított el elég gyorsan, és amelyért Larry Klayman aktivista, volt szenátorjelölt több mint egymilliárd dollárra perli a Facebookot és annak atyját, Mark Zuckerberget is. A zsidó származású Klayman azzal vádolja a Facebookot, hogy szándékosan nem tiltotta le a Third Palestinian Intifadát, a bevételeik megtartása miatt. A TechCrunchon olvasható cikk azt írja: a Facebook tájékoztatása szerint az oldalt március 29-én eltávolították, mert közvetlen erőszakra szólított fel, és ezzel megsértették a közösségi oldal szabályait.

Az eset kapcsán a Facebook nyilatkozatban azt közölte: „Úgy gondoljuk, hogy a Facebookon az emberek szabadon elmondhatják a véleményüket, és nem veszünk le minden olyan tartalmat, amely egyes vallásokat, országokat, politikai szereplőket vagy ötleteket kritizál. De természetesen figyeljük azokat az oldalakat, amelyekről figyelmeztetés érkezik hozzánk, és ha közvetlen erőszakos cselekedetre szólítanak fel, akkor eltávolítjuk őket, mint, ahogy azt ebben az esetben is tettük.”

Egy milliárd dollárra perlik a Facebook atyját egy arab oldal miattA letiltás ellenére a készítők újra és újra létrehozzák az oldalt, és ahogy azt az egyik posztjukban közölték: teljesen mindegy, hogy leszedik-e az oldalaikat, nem adják fel, folyamatosan újat készítenek majd, amelyen arra szólítanak fel, hogy a palesztinok május 15-én a pénteki imádság után indítsanak felkelést a zsidók ellen. A felhívás szerint számukra az ítélet napja majd akkor jön el, amikor a muszlimok az összes zsidót megölték. 

Az, hogy március 29-én a Facebook letiltotta az oldalt, nem akadályozta meg Klaymant abban, hogy március 31-én elindítsa a pert. Ezt azzal indokolta: a levételig okozott károkat már nem lehet semmissé tenni, félelemben él, mert ő maga is célpontjává vált a gyilkosságra buzdító felhívásnak.

A férfi a Facebookot hanyagsággal, nemtörődömséggel és gondatlansággal vádolja. Klayman, aki a Judical Watch nevű oldal, csoport alapítója is, korábban 18 polgári pert indított a Clinton-kormányzat ellen, illetve egyet Dick Cheney ellen is. De Klayman peres céltábláján volt az OPEC és Osama bin Laden is. Ezen perek nagy többsége kudarccal végződött a számára. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top