Szabadidő

Vágó új műsorában nem elég a Dallast ismerni

Éles konkurencia (Sebestyén, Fridi, Gundi…) ide vagy oda, Vágó Istvánt senki sem tudta letaszítani a kvízmesterek trónjáról. A Story4 átVágójának felvételén jártunk, ahol a műsorvezető megmutatta, hogy Magyarországon még mindig ő a kvízmajszter.

Vágó István sosem titkolta, hogy van egy saját kvízműsorformátuma, és csak azzal a csatornával hajlandó szerződni, amelyik esélyt ad ennek kipróbálására. A biztonságos, többnyire külföldi sikerek magyarításában utazó nagy kertévék nem vállalták a kockázatot, és Vágóval együtt az egész vetélkedőműfajt jó időre parkolópályára állították. A visszatérés épp időben jött a Story4-en (első epizód március 26-án, 8 órakor), ugyanis a konkurencia most jutott el odáig, hogy megpróbálja betölteni a Vágó által hagyott űrt.
Szögezzük le rögtön az elején: akik a Legyen Ön is milliomos! vagy a Mindent vagy semmit Vágóját várják vissza, nem csalódhatnak. A díszlet grandiózus (a „küzdőtér” egy óriási emberi agy fémcsövekből kirakva és neonokkal megvilágítva), a megvalósítás vérprofi, és már az első egy-két adás után látszik, hogy Vágó mit szeretett volna átmenteni a korábbi műsoraiból.

Vágó új műsorában nem elég a Dallast ismerni

Olyan, mint a biciklizés

Ha a konkurencia netán arra számított, hogy a hosszú szünet alatt a kvízmajszter netán berozsdásodott, akkor ráfaragtak. Nem sokkal a rövid bemutatkozás után már ontja magából az apró sziporkákat (Milyen már egy dallasos kérdéssel bejutni?”), és továbbra is bámulatosan irányítja mind a játékosokat, mind a közönséget. Persze a játékosok castingján is sok múlik, ugyanis nem árt, ha egy hullámhosszon vannak Vágóval, de az általunk látott két és fél adás alapján ebben nem lesz hiba. Első blikkre nem esett le, de aztán jött a megvilágosulás: a műsorvezető egyszerűen hozta a kedvenc részeit a Mindent vagy semmitből és a Legyen Ön is milliomos!-ból, belekevert egy-két új ötletet, és ebből állított össze egy új, izgalmas keveréket. Mindezt nem hibaként rójuk fel, mivel nincs új a nap alatt, de ami tény, az tény.

Vágó új műsorában nem elég a Dallast ismerni

Az indítás a Mindent vagy semmitet idézi. Többen (első körben hárman) küzdenek villámkérdésekkel azért, hogy a háromból először kettő legyen. Az első kettő, akinek öt helyes válasza van, továbbjut. Három helytelen válasz kiesést ér. Ez a rész csak bemelegítés, gyorsan le is zavarják. A következő felvonásban ketten mérik össze a tudásukat azért, hogy egyikük beülhessen Vágó „agyának” vendégszékébe, és megnyíljon előtte a híd, ami a színpadról átviszi oda. A küzdelmet itt is villámkérdések döntik el, csakhogy míg egy-egy kérdéssel „csak” pénzt gyűjthetnek, addig a befutó csak az lehet, aki először fedezi fel a kérdések közötti összefüggést (pl. egy kérdéssor volt felhúzva a Beatlesre). Ezután jönnek a Legyen Ön is milliomos!-ra emlékeztető momentumok. A játékos szemtől szemben ül Vágóval a székben, és azt kell eldöntenie, hogy a kvízmajszter állításai igazak vagy hamisak. „A végzet hatalma című Verdi-opera ősbemutatója Szentpéterváron volt” vagy „a szaxofon fa fúvóshangszer”. Ilyen és ehhez hasonló mondatok sorjáztak, ami arról árulkodik, hogy Vágó a kérdéseket igazi kvíztudoroknak állította össze, akik a klotyón ülve is keresztrejtvényeket fejtenek, és a fejük felér egy lexikonnal. Az átVágó ennek köszönhetően modern díszletekbe öltöztetett, klasszikus lexikális tudásra építő old school kvízműsor lett, ahol ugyan a nézőnek nem sok sikerélménye akad (tisztelet a kivételnek), viszont az okos és szellemes játékosok így is viszik a hátukon a műsort Vágóval együtt. Azért a jövőben talán jobb lenne egy kicsit könnyíteni azokon a kérdéseken még akkor is, ha a játékosnak vannak segítségei (passzolhat, cserélhet…).

Vágó új műsorában nem elég a Dallast ismerni


Bakiból előnyt

A műsorfolyam felvételébe egy csúnya baki is becsúszott (az Országház építészével kapcsolatban), de miután fény derült a hibára, Vágó rutinos kvízmester módjára nem vetette fel újból az egészet, egyszerűen csak egy jóféle viccel ütötte el. Az ilyesmi nem mindenkinek áll jól, de nála még ez is belefért, hiszen nincs annál szórakoztatóbb, mint amikor a mindentudó kvízmester is hibázik egyszer. És ezt ő is pontosan tudja. Ráadásul pont az ilyen bakik hoznak jókora sajtónyilvánosságot egy vetélkedőnek. „Megígérhetem, hogy ilyenből lesz még egy pár” – vonta le a tanulságot a kvízmajszter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top