Szabadidő

7 lottómilliomos, akik két lábbal a földön maradtak

Mindannyian elképzeltük már, mit tennénk, ha rengeteg pénzt nyernénk. Házat vennénk? Utaznánk? Bejárnánk ugyanúgy dolgozni? Képesek lennénk kezelni, hogy a nyakunkba szakad több száz millió forint, vagy hamar a padlón találnánk magunkat? Nehezen tudtunk összegyűjteni olyan lottónyerteseket, akiknek nem fordult fel fenekestül az életük, nem vesztettek talajt, és tudtak élni a nem mindennapi lehetőséggel. Íme 7 közülük.
A névtelen kétszeres nyertes
Több mint hárommillió euróról (810 millió forint) vehetett át csekket az a francia lottózó, akinek két éve nyáron telitalálatos szelvénye volt. Az illető 15 évvel ezelőtt már egyszer elvitte a lottófőnyereményt, amely akkori értéken 2,8 millió euró volt. „Jó csillag alatt születtem” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a névtelenségbe burkolózó milliomos, hozzátéve, hogy ugyanazokkal a számokkal játszik a lottó 1976-os franciaországi bevezetése óta. Havonta ezer eurót költ lottószelvényekre. Az illetőről annyit tudni, hogy Franciaország déli részén él, és állította: az újabb nyeremény ugyanúgy csekély hatással lesz életére, mint a korábbi. Annyit elárult, mostani nyereményét arra kívánja felhasználni, hogy biztosítsa gyermekei örökségét.

1. A pályaudvaron tudta meg, hogy nyert

Bombaként robbant a hír a sajtóban, hogy tavaly szeptemberben egy munkanélküli, hajléktalan férfi, Andraschek László összekuporgatta maradék apróját, és vett egy skandinávlottó-szelvényt, amivel 600 millió forintot nyert. Megtett hét számot, egy nappal később pedig a győri vasúti pályaudvaron várakozott, amikor a lottózó falán megpillantotta a számait: 3, 7, 8, 16, 17, 21, 24. Először térdre rogyott, aztán magában kezdett beszélni. „Remegett kezem-lábam, az emberek körülöttem meg azt kérdezték, mi a bajom?” – mondta el a férfi az RTL Klub híradójában. Öt testvére között is osztott szét pénzt. Fényűzésre nem áldoz, de olyan életet él, amilyet mindig is elképzelt magának. Életvitelét látva senki sem mondaná meg, hogy ő egy igazi lottómilliomos. Hobbija a tévénézés, vett magának egy nagyképernyős tévét, és azon szereti nézni a focit. Nem akarja körbeutazni a világot, Brazíliába például nem is menne el, mert szerinte vannak Európában is szép helyek. Az álma egy olasz körút, Nápoly, Firenze, Róma. A likócsi hajléktalanszálló egykori lakója nagyobb összeget ajánlott fel a Segítőház alapítványnak. Azt egyelőre nem tudni, mit hoz a férfinak, hogy egy fél év után mégis kilépett a nyilvánosság elé.

7 lottómilliomos, akik két lábbal a földön maradtak

2. Mi lett a budaörsi rendőrökkel?
2009-ben 12 rendőrre mosolygott a szerencse Budaörsön. Tizenketten összesen 2 milliárd 289 milliót hoztak el, ez fejenként több mint 182 millió forint. A tizenkét rendőrjárőr korábban már három éve lottózott kollektívan. Tizenhárman kezdték, de fél évvel ezelőtt egyik társuk úgy gondolta, hiábavaló próbálkozás az egész. A nyertesek a hoppon maradt társuknak is adtak 2 millió forintot. A szerencsés tizenkettő között volt két rendőrmotoros és egy kutyás rendőr is, a többiek pedig gépkocsizó járőrök. Akkor úgy tűnt, eszük ágában sincs leszerelni a rendőrségtől. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ arra, azóta is ott dolgoznak-e.

7 lottómilliomos, akik két lábbal a földön maradtak

3. Ugyanúgy sportolt, mint azelőtt
Már korábban is volt példa arra, hogy egy csapat közösen nyerjen. 12 évvel ezelőtt a paksi kosárlabdacsapat s néhány sportoló együtt vitte el a hatos lottó főnyereményét. Ők összesen félmilliárd forinton tizenketten osztoztak, azaz fejenként több mint 47 millió forinttal gazdagodtak. A csapat is büszkén vállalta a nyilvánosság előtt nyereményét. Nem sokkal később egyikőjük, a paksi NB I-es futballcsapat tagja azt mondta: nem szállt el, folytatta a sportot, talán még keményebben, mint azelőtt.

Éger László paksi NB I-es játékos
Éger László paksi NB I-es játékos

4. Mellrákkal küzdött, mikor nyert
Nicky Cusack hiába nyert a lottón csaknem két és fél millió fontot, azaz nyolcszáznegyvenmillió forintot, nem akart tétlenül otthon ülni, ezért úgy döntött, inkább visszamegy dolgozni. Kollégái igencsak meglepődtek, mikor a negyvenhat éves swindoni asszony a nagy nyeremény után besétált a szupermarketbe egyenruhában, és elkezdte pakolni a polcokat. „Éppen mellrákkal küzdöttem, amikor megnyertem a pénzt. Nem akartam egyedül lenni. A munkahelyemen vannak a barátaim, ezért mentem vissza hozzájuk” – magyarázta a négygyermekes anyuka a Daily Mailnek. Árufeltöltőként körülbelül 2000 forintnak megfelelő fontot keres óránként.

7 lottómilliomos, akik két lábbal a földön maradtak

5. Egy focistába invesztálta a pénzét
Yngvar Borgesen 2013-ban 102 millió norvég koronát, azaz nagyjából 3,8 milliárd forintot nyert az Eurojackpot lottójátékon, ebből 2,5 millió koronát, vagyis 950 millió forintot arra költött, hogy résztulajdonosa legyen az ígéretes futballistának. „Otthon ültem és arra gondoltam, mi jót cselekedhetnék a lakóhelyemen, és akkor beugrott a helyi focicsapat. Ügyesek és sokat jelentenek a helyieknek” – mondta Borgesen a lapnak. A befektetéssel a 16 csapatos első osztályú bajnokságban a 14. helyen lévő csapat meg tudja tartani az ígéretes védőjátékost, ha pedig eladják, a lottónyertes az eladási ár negyedéből részesül.

7 lottómilliomos, akik két lábbal a földön maradtak

6. Két állásban is dolgozik tovább egy brit nő
Két évvel ezelőtt nyert 1,3 millió fontot csaknem félmilliárd forintot egy 19 éves brit nő, aki ezután is tovább dolgozott mindkét munkahelyén. Eloise Hutchinson akkor azt mondta: nem tervez nagy változtatásokat, a kocsiját valószínűleg lecseréli, és vásárol egy házat. Hozzátette, hogy Jamaicán akar vakációzni, de csak idővel. Az 1 346 840 fontos nyereményt sem ünnepelte meg fényűzőn: párjával és két barátjával egy étteremben vacsorázott, de még pezsgőt sem ivott, merthogy autót vezetett. A vacsora számláját a barátja állta. Párja szerint a nyereményt nem is kaphatta volna Eloise-nél kedvesebb ember – számolt be az esetről a The Daily Telegraph című brit lap. A lottónyertes 17 éves húgával és rokkant anyjával él egy háztartásban.

7 lottómilliomos, akik két lábbal a földön maradtak

7. Elunta a semmittevést, beállt dolgozni
Az 51 éves Arthur Wright és neje, Jackie 2,9 millió fontot nyert 2008-ban. A férfi otthagyta gyári állását, új kocsit vett, de feleségével egyetértésben hamarosan úgy találta, hogy a fényűző életmódot nem nekik találták ki. A férj unatkozott, ezért nemrégiben ismét elhelyezkedett, most egy iskolában gondnok. Wright a brit Metro újságnak mindazonáltal azt mondta: egyáltalán nem bánja, hogy nyert a lottón, sőt nagyon boldog, hogy az utolsó pillanatban meggondolta magát, és mégis vett egy szelvényt. Eredetileg ugyanis nem is akart játszani.

7 lottómilliomos, akik két lábbal a földön maradtak

 

Visszaüthet a nyilvánosság
7 lottómilliomos, akik két lábbal a földön maradtakLehet, hogy vakmerő, lehet, hogy bátor – mondja a Nők Lapja Cafénak Csizmadia Dóra pszichológus arra, mit jelent, ha valaki hatalmas nyeremény után kiáll a nyilvánosság elé. „Ennek hátulütője, hogy a jóakaró és a rosszakaró emberek egyaránt megtalálhatják, jöhetnek a barátok, rokonok, de a zsarolók is ezután a különféle kérésekkel. Aki vállalja az arcát és a nevét, az kemény dilemmák elé kerülhet, és kérdés, hogy ki tud-e tartani eredeti szándéka mellett, miszerint normális életet akar élni.” A pszichológus szerint az ilyen emberek olyanokért vállalnak felelősséget, amiket maguk sem látnak előre. Lehet, hogy valaki azért áll ki a nyilvánosság elé, mert elismerésre vagy népszerűségre vágyik. „Ha valaki titokban tudja mégis tartani a nyereményét, azzal a saját életét könnyíti meg. A hatalmas összegű lottófődíj megnyerése komoly krízist jelenthet. A nyertes először fel sem fogja, nem meri elhinni, hogy vele történt meg az, amire olyan sokan vágynak. Hatalmas érzelmi sokk, óriási stresszadag éri a szervezetét, elborítja az adrenalin. Ahhoz, hogy a hasznára válhasson a nyeremény, a kulcsmondat: higgadtan, józanul, fegyelmezetten előre tervezni, folyamatos önmonitorozással és teljes diszkrécióval. Különös figyelmet igényel a helyzet, ha fiatal vagy szegény sorsú a nyertes, mert lehetséges, hogy könnyen elvakítja a hirtelen jött szerencse, és ezért hamar lejjebb is kerül az anyagi szintet tekintve, mint ahol korábban volt” – véli Csizmadia Dóra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top