Szabadidő

Íme a világ 7 legfurcsább közlekedési eszköze

Bár Magyarország is büszkélkedhet néhány különleges közlekedési eszközzel, például a Széchenyi-hegyre járó fogaskerekű vasúttal, a budavári siklóval és a kisföldalattival, a nagyvilág is bővelkedik érdekes megoldásokban. Íme néhány tipp, mire üljünk fel – ha merünk – külföldön.

Németország – függővasút

A németországi Wuppertal városban nagyon szokatlan vonat működik. A jármű nem földre épített síneken fut, hanem egy felfüggesztett sínen közlekedik a levegőben. Útvonala pedig nagy részben a Wupper-patakot követi, a víz fölött halad.

Íme a világ 7 legfurcsább közlekedési eszköze

Egyiptom – felukka

Az egyiptomi felukka a vízi közlekedés egyik legősibb eszköze, a vitorlás csónakokat a fáraók ideje óta használják. A kis hajókat elsősorban a szél és a Nílus mozgása irányítja. Manapság helyiek és turisták is szívesen kipróbálják a felukkázás élményét, hiszen a folyón úszva mintha egy kültéri múzeumba toppanna az ember. Az út során láthatóak a piramisok, a szfinx és egyéb antik építészeti remekművek.

Íme a világ 7 legfurcsább közlekedési eszköze

Kambodzsa – bambuszvonat

Az emberi elme leleményességének ékes bizonyítékai a Kambodzsában működő bambuszvonatok. Az országban egyetlen egyvágányú, rossz állapotban lévő vasúti vonal van, amin a járművek nagyon lassan közlekednek. Éppen ezért a helyiek egy rafinált ötlettel álltak elő. Bambuszlécekből, katonai járművek alkatrészeiből, benzinmotorral felszerelt, könnyen szétszedhető vonatokat készítettek. Az utóbbira azért van szükség, hogy amikor szembejön egy másik tákolmány, akkor gyorsan le lehessen kapni a sínről a járművet. A helyiek szinte mindent ezeken a bambuszvonatokon szállítanak, igény szerint a turistákat is szívesen elviszik egyik helyről a másikra 8 dollárért (kb. 2000 Ft).

Íme a világ 7 legfurcsább közlekedési eszköze

Amerika – jégangyal

Az Egyesült Államokban “jégangyalnak” nevezik azt a kompot, ami a Wisconsin államban található Madeline szigetét köti össze a legközelebbi nagyvárossal, Bayfielddel. A jármű azért kapta ezt a nevet, mert bár nyáron hagyományos kompként működik, télen, mikor a víz befagy, a jégen teszi meg a nagyjából egyórás utat.

Íme a világ 7 legfurcsább közlekedési eszköze

Chile – kültéri felvonók

Chile fővárosától mindössze 60 kilométerre fekszik egy tengerparti kisváros, Valparaiso. A település színes házairól, labirintusszerű utcáiról és a helyiek büszkeségéről, a kültéri felvonókról híres. Ezek a tengerparti belvárosból viszik fel az embereket a hegyre épült otthonaikba. Sok turista elmondása szerint a felvonók kipróbálása kihagyhatatlan, hiszen az út során az látogató szinte egyben látja az egész várost. Nem véletlen, hogy Valparaisót az UNESCO 2003-ban felvette a világörökségek listájára.

Íme a világ 7 legfurcsább közlekedési eszköze

Ecuador – Chiva express

A dél-amerikai ország egy nagyon furcsa hibridet használt közlekedéshez és a turisták lenyűgözéséhez egészen 2010-ig. A Chiva expressznek nevezett jármű egy vonat és egy busz szerelemgyermeke volt. A klasszikus busznak vonatkerekeket adtak, ezzel lehetett közlekedni országszerte a síneken. Kifejezetten turisták számára lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a busz tetején kialakított, nyitott utastérben üljenek, ahonnan mindent láthattak maguk körül. Sajnos ezeknek a járműveknek a használatát négy évvel ezelőtt biztonsági problémák miatt felfüggesztették, ám ha az üzemeltetőknek sikerül ezekre megoldást találniuk, újra száguldhat a Chiva expressz.

Fotó: gondolaproject.com
Fotó: gondolaproject.com

Hongkong – mozgójárda

A távol-keleti ország a világ leghosszabb kültéri mozgójárda és -lépcsőrendszerével büszkélkedhet. A 18 mozgólépcsőből és három mozgójárdából álló, 800 méter hosszú rendszer 135 méter szintkülönbséget hidal át, a város központját köti össze a magasabban fekvő Mid-Levels negyeddel. A teljes utazás 20 percet vesz igénybe. Ha arra járunk, nagyon figyeljünk oda a menetrendre, mert az is szokatlan: a járdák és lépcsők reggel hattól tízig lefelé haladnak, majd negyed tizenegytől irányt váltanak és hegynek felfelé mennek éjfélig.

Íme a világ 7 legfurcsább közlekedési eszköze

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top