Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Madárparadicsom nyílt Bécsben

Ha Bécsben jártok, iktassátok be ezt is a városnézésbe!

Szeptember végén megnyitotta kapuit Ausztria legnagyobb „kalitkája” a bécsi Hirschstetten Állatkertben. A madárház 1.200 négyzetméteres területen nyújt otthont az Ausztriában honos madárfajoknak. A lakók elsősorban madármentő állomásokról kerülnek ide. Néhány héttel ezelőtt beköltözhettek az első lakók a Blumengärten Hischstätten madárházába.

A területet legelőször a pintyfélék vehették birtokba, közülük is a tengelic és a zöldike. A tengelic, vagy népies nevén a stiglic Európa legszínesebb és legnépszerűbb énekesmadarai közé tartozik. A zöldikék annyira otthon érezték magukat, hogy rögtön gondoskodtak is az utódokról, így hat kismadárral büszkélkedhetnek már. A harkályfélékre is gondoltak, így számukra külön területet alakítottak ki. Ide egy nagy fakopáncs költözhetett be elsőként.

madárparadicsom bécs

(Fotó: PID_Wiener Stadtgärten_Houdek)

A madárházba elsősorban sérült egyedek kerülnek a különböző madármentő állomásokról, mivel ezeknek a madaraknak a gyógyulásuk után a természetben sajnos már nem lenne esélyük a túlélésre.

A madárházat nagy odafigyeléssel tervezték meg. Gazdag növényvilágot alakítottak ki, hogy otthonosabbá varázsolják a légkört. Több fanyarka és bodzafa, fekete berkenye, európai homoktövis cserje és még sok más növény került be a röpdébe. Természetesen a harkályok számára fontos holt fák sem hiányozhatnak.

A látogatókat különböző útvonalak vezetik az egyes területekre, a kialakított ülőhelyek és kis megfigyelő pontok pedig lehetővé teszik, hogy élvezhessék a látványt, és megfigyelhessék a madarakat. A cél, hogy bevezessék az érdeklődőket a sokszínű helyi madárvilágba, és sikeres együttműködés jöjjön létre más állattani intézményekkel és madármentő állomásokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top