Szabadidő

Ezeket a természetfilmeket nyugodtan megnézhetik a gyerekek is

A természetfilmek világa óriási fejlődésen ment keresztül, mutatjuk, mit érdemes megnézetni a család fiatalabb tagjaival is.

A természetfilmek eleinte arra (is) szolgáltak, hogy az élővilág olyan részeit hozzák el a nappalinkba, amelyeket valószínűleg sosem láthatnánk élőben. Természetesen, a világ fejlődésének köszönhetően ma már sokkal egyszerűbb eljutni akár egy afrikai szafarira, akár egy izlandi bálnalesre – persze, amikor épp lehet utazgatni, mert nem tombol a koronavírus. Mivel a világjárványnak előbb-utóbb vége lesz, csak egy kis türelemre van szükség, mielőtt nekiállhatnánk tervezgetni a következő nagy utazásunkat, ha pedig minden jól megy, akkor jövőre azért már újra elindulhatunk külföldi álomúticéljaink felé.

Addig azonban maradnak a dokumentumfilmek és sorozatok, de a természetfilmek világában akkor is érdemes elmerülni, ha egyébként eszünkbe sem jutna bemerészkedni az esőerdőbe vagy a sivatagba. A technológia fejlődése ugyanis azt is eredményezte, hogy a mai természetfilmeknek már kevés köze van a XX. századi alkotásokhoz, amelyekben a műsorvezető az operatőr mellett suttogva osztotta meg az érdekes információkat a nézőkkel.

Az egyre modernebb, éjjellátó vagy önjáró, víz alatti robotok, drónok és az egyre zsugorodó kamerák világában ugyanis már olyan helyekre is bepillanthatunk, amelyekre korábban nem volt példa. Ez, amellett, hogy lenyűgöző látványban lehet részünk, arra sem rossz módszer, hogy a család legfiatalabb tagjait, a gyerekeket megismertessük az állatok és a természet varázslatos világával.

Persze, sok szülő joggal aggódik, ha természetfilmek kerülnek a képernyőre, hiszen ilyenkor óhatatlanul is beszélni kell olyan témákról, mint a halál, az erőszak, na meg a szex is, mivel a szaporodás is gyakran terítékre kerül, ha az állatvilágról van szó. Természetesen ezek elkerülhetetlenek egy természetfilmben, de nem árt, ha a szülők tudják, hogy melyek azok az alkotások, ahol nem kell például túlzott vérengzéstől tartani. Cserébe rengeteg hasznos és értékes információt adhatnak át a gyerekeknek, akik biztosan hálásak lesznek a különféle állatokkal ismerkedve. Az alábbi listába igyekeztünk olyan természetfilmeket és sorozatokat összeválogatni, amelyeket a család minden tagja nyugodtan megnézhet. A streaming-szolgáltatók korában pedig bőséges az elérhető választék is – amelyet egy VPN-kliens telepítésével még tovább növelhetünk, hiszen így már az amerikai szolgáltatók kínálatából is válogathatunk – de a YouTube is komoly kincseket rejt.

A hangyák titkos élete

Az apró ízeltlábúak világa rendkívül érdekes, kezdve a társadalmi berendezkedésüktől, a munkabírásuktól egészen az olyan különlegességekig, mint a víz tetején úszó, akár több száz vagy több ezer egyedből álló hangyalabdák, vagy a kis állatok elképesztő ereje, amelynek köszönhetően önmaguknál is nagyobb tárgyakat is képesek megmozdítani.

Mindezt a BBC 2016-os, Ants: Nature’s Secret Power című dokumentumfilmjéből ismerhetik meg a nézők. Sajnos az eredeti változat már nem elérhető a YouTube-on, viszont az internetre felkerülő tartalmakat szorgosan begyűjtő Archive.org tárában bárki megnézheti a fenti linkre kattintva.

A hangyák titkos élete

Fotó: Profimedia

Amikor Samuel L. Jackson nem káromkodik

Ha az amerikai színész feltűnik a képernyőn, biztosra vehető, hogy nemsokára záporozni kezdenek a válogatottnál válogatottabb káromkodások, ezúttal azonban Jackson úr a szelídebb arcát mutatja a közönségnek, pontosabban nem mutatja, mivel csak narrátorként van jelen az African Cats című dokumentumfilmben, amely egy sor afrikai nagymacska kalandos életét mutatja be a nézőknek.

A főbb szerepekben Mara, a talpraesett oroszlánkölyök, Sita, a szingli gepárdanyuka és Fang, a családját és falkáját védelmező hímoroszlán látható, a történetek pedig tele vannak nagyon is emberi érzelmekkel, a szerelemtől a humoron át az elszántságig. Elítélhető módon a népszerűbb streaming-oldalakon csak a tengeren túli nézők érhetik el ezt a másfél órás természetfilmet, de a Documentary Mania nevű oldalon Magyarországról is megtekinthető az African Cats, ráadásul teljesen ingyen.

A medve nem játék, de nézni jó

Szintén az előbbi dokumentumfilmes weboldalon lehet megtekinteni a Disney Nature csodálatos alkotását, a Bears című darabot, amely címének megfelelően alaszkai barnamedvékről szól. A főszereplő egy Sky nevű medvemama, aki két bocsával, Amberrel és Scouttal éldegél hegyi barlangjában.

Ahogy azonban melegszik az idő, a medvéket veszedelmes lavinák kezdik fenyegetni, ráadásul, más medvék is ólálkodnak a környéken, akik nem feltétlenül nézik jó szemmel a területükre betévedő anyamedvét és kicsinyeit, hogy a rájuk leselkedő egyéb veszélyekről ne is beszéljünk. Izgalmas és érzelmes alkotás, ami garantáltan minden gyerek kedvence lesz.

Furcsa párok

Az embereket lenyűgözi, amikor egymással konkuráló vagy épp egymásra vadászó állatok között „barátság”, de legalábbis fura együttműködés alakul ki. A Netflix ráérzett az efféle fura párosok népszerűségére, a World’s Oddest Animal Couples című kétrészes mini-sorozatában olyan történeteket ismerhetnek meg a nézők, mint például a bölénycsordát vezető elefánt vagy az idős kutyabarátját támogató sakál sztorija. A képsorok kiváló alkalmat kínálnak a szülőknek, hogy a különbözőség és az elfogadás témájáról is beszélgessenek a gyerekekkel.

World's Oddest Animal Couples

World’s Oddest Animal Couples (Fotó: Netflix)

Sir David Attenborough itt is szupersztár

A hihetetlenül tevékeny, 95. évét taposó természetfilmes neve egyet jelent a lélegzetelállító képsorokkal, Sir David Attenborough hangja pedig olyan, mintha mindenki legkedvencebb nagypapája mesélne esti mesét a természet csodáiról. A Netflix szerencsére bővelkedik az idős brit tudós alkotásaiban, így tőle mindjárt több címet is ajánlanánk.

A Dancing with the Birds című dokumentumfilm a trópusi madarak színes világába kalauzolja a nézőket, tele látványos képekkel és mókásabbnál mókás madarakkal. A garantáltan családbarát 51 perces műsort imádni fogják a gyerekek, de a család többi tagja is lélegzetvisszafojtva nézi majd a színpompás képsorokat.

Komolyabb hangot üt meg, azonban szintén kihagyhatatlan az Our Planet, amelyben Attenborough stábja korábban soha nem látott helyszíneket mutat be, ennek köszönhetően pedig olyan állatokat és olyan állati viselkedésmintákat, amelyeket még az sem láthatott, aki szenvedélyesen rajong a természetfilmekért. A nyolc epizódból álló sorozat Földünk különböző tájait járja be, a sivatagoktól a sarkvidéken át az óceánok mélyéig. Ha pedig már túl vagyunk rajta, egy különálló, bő egyórás, Our Planet – Behind The Scenes című werkfilmen azt is megnézhetjük, hogyan rögzítették a látványos képsorokat.

Ha leszáll az éj

Az utóbbi idők egyik legjobban sikerült doku-sorozata a szintén a Netflixen elérhető Éjszaka a Földön, amelynek különlegessége, hogy a készítők speciális, éjjellátó kamerákkal rögzítették az egyes epizódokat. Ezek azonban már nem az akciófilmekből ismert, zöld, szemcsés képeket eredményező éjjeli kamerák, hanem a technológia csúcsát jelentő szerkezetek, amelyeknek köszönhetően az éjjeli felvételeken is tisztán látható például egy zsákmányra vadászó gepárd mintázata, vagy az indiai utcákon éjszaka lófráló állatok a vízilovaktól leopárdokig.

A speciális technikával felszerelt természetfilmesek pedig nem győzik hangoztatni az egyes epizódokban, hogy ezzel a módszerrel több ízben is sikerült olyasmiket rögzíteni, amit korábban egyetlen természetfilmben sem lehetett látni, sőt, olyasmi is lencsevégre került, amiről a tudósok, szakemberek sem tudtak. Attenborough Our Planetjéhez hasonlóan az Éjszaka a Földönhöz is készült egy különálló werkfilm, ezt is érdemes megnézni.

Amikor a természetfilm mese is

Nagy vihart kavart a szintén a Netflixen elérhető Tiny Creatures című doku-sorozat, ugyanis több néző állatkínzást kiáltott az egyes epizódok láttán. Az egyes epizódok ugyanis nem egyszerű természetfilmek, hanem szinte hollywoodi filmekbe illő sztorikat mesélnek el, amelynek főszereplői természetesen különböző állatok. A film készítői azonban igyekeztek hangsúlyozni, hogy a forgatások során az egyes állatokkal úgy bántak, mintha valódi filmsztárok lennének, ráadásul az epizódokban látható harci jeleneteket úgy vették fel, hogy a két – vagy több – egymásra vadászó állat valójában nem is találkozott egymással, csupán mesteri operatőri és vágói munka eredményeként érzékelhetjük úgy, mintha a filmesek valóban egymásnak ugrasztották volna a főszereplőket.

A képsorok helyenként egy picit félelmetesek – hiszen egy ragadozó vagy épp egy kígyó általában ezt a hatást váltja ki – de megnyugtathatjuk a szülőket, hogy semmi brutális nem fog történni, még akkor sem, ha úgy tűnik, mindjárt vér fog folyni.

Ki mondta, hogy a természet nem lehet vicces?

Hiánypótló alkotás a szintén netflixes Absurd Planet, amely a természetfilmek hagyományaira fittyet hányva kifejezetten humoros hangszerelésben mutat be különféle állati viselkedéseket a párválasztástól egészen a táplálkozási folyamat legutolsó fázisáig, hiszen ez is a természet szerves része. A könnyed hangvételű epizódokban pedig furábbnál furább állatok jelennek meg, magának az anyatermészetnek a narrációjával kísérve. Elsőrangú családi program!

Ha csak a cukiság kell

Maradva a Netflixnél, ha valami gyors és könnyű természetfilmes tartalmat keresünk, amelyben garantáltan nincs egy képkockányi zsákmányállat-cincálás és hasonló magyarázni való, akkor a 72 Cutest Animals című sorozatot érdemes választani. A cím önmagáért beszél, a műsor felépítése pedig afféle valóságshow-ra vagy tehetségkutatóra emlékeztet, amelyben a legcukibb állat megtisztelő címéért versenyeznek az állatvilág különböző képviselői.

Az egyes epizódokban 5-8-10 állatot mutatnak be, ezért ideális választás lehet a természetfilmekkel még csak most ismerkedő gyerekeknek. Ha pedig a sorozat bevált, ahogy a gyerekek növekednek, idővel belenézhetnek az Ázsia vagy Latin-Amerika legveszélyesebb állatait hasonló módon bemutató 72 Dangerous Animals című sorozat epizódjaiba is.

További cikkeink a tévézéssel, streaminggel kapcsolatban:

  • Brain Bar: Hosszú Katinkával és online előadásokkal tér vissza a jövőfesztivál
  • A Netflix-hez hasonló oldal indult, de alvó emberek számára
  • Lovecraft Country: a fantasztikum találkozása a komor valósággal egy 2020-as sorozatban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top