Szabadidő
Szponzorált tartalom

Meglepetés másként – küldj futárral virágot vagy csomagot!

Kedves dolog az SMS és a cseten küldött emotikon, de azért egy futárral küldött virág vagy ajándékcsomag klasszisokkal elegánsabb módja, hogy kifejezzük az érzéseinket, és meglepjük a másikat. Próbáld ki, milyen hatást vált ki, ha legközelebb, amikor le akarod venni a párod a lábáról, nem őt magát tárcsázod, hanem egy virágküldő szolgálatot hívsz, vagy egy futárt, akivel csomagot küldesz neki.

Mindannyian vágyunk a figyelemre, de talán még inkább a figyelmességre. Bizonyára te is éhezel apró vagy nagyobb gesztusokra, amelyek mutatják, hogy a másiknak fontos vagy. Egy pillanatra tedd félre ezt a vágyadat. Gondolj most helyette arra, hogyan mutathatnád te magad,  konkrétan most, de legalább még a mai napon azt a párodnak, hogy figyelsz rá. Adunk egy ötletet: küldj neki futárral valami apróságot. Egy kis meglepetést. Ajándékot. Mondjuk virágot. Miért is ne? Pasinak is szabad virágot küldeni, az etikett ezt megengedi. Tényleg, pontosan mit is enged és tilt a virágillem?

A virág univerzális ajándék. Férfiak és nők egyformán szeretik. (fotó: profimedia.hu)

A virág univerzális ajándék. Férfiak és nők egyformán szeretik (Fotó: profimedia.hu)

Virág magánszemélynek

Meglehetősen kifinomult illemszabályai vannak a virág ajándékozásának, ám ha ezekből csak a legfontosabbakat tartjuk be, már nem tévedhetünk nagyot. Ilyen például az, hogy a külső papírcsomagolást mindig eltávolítjuk átadás előtt, a csokrot pedig mindig fejjel felfelé tartva, a másik szemébe nézve, bal kézzel adjuk át. Szintén alapszabály, hogy 11 szálig csak páratlan számú virágból köttetünk csokrot. Ezen felül fontos az is, hogy vörös rózsát, vörös szegfűt és általában semmilyen vörös virágot nem ajándékozunk a szerelmünkön kívül másnak, mert ennek színnek egyértelmű és közismert üzenete van.

Hasonlóan kizárólagos helyzetben van hazánkban a krizantém és az őszirózsa, mivel ezek hagyományosan temetői virágnak számítanak, ezért nagyon rosszízű vicc, sőt egyenesen bárdolatlanság ebből ajándékcsokrot köttetni (egyébként Németországban és Ausztriában ez az utóbbi szabály nem érvényes, mert ott a krizantémot az egyik legelegánsabbnak tartják, és előszeretettel küldik ajándékba.) Ezek tehát az alapok, most pedig lássuk, mi egyebet kell tudnia azoknak, akik haladó és profi szintre szeretnének lépni a virágetikettben:

A színek és virágfajták jelentése

A fehér tisztaságot és ártatlan szándékot,
a kék a hűséget,
a sárga a barátságot,
a rózsaszín és a lila a nagyrabecsülést fejezi ki.
Ezek a színkódok hatványozottan érvényesek a rózsáknál.

A liliom az ártatlanságot szimbolizálja, de egyúttal frivol módon annak kétségbe vonását is, így ennek ajándékozásával legyünk igen körültekintőek. Hivatalos eseményen, üzleti életben és kevéssé ismert személynek ilyet ajándékozni tiszteletlen és helytelen gesztus. Továbbá az illata sokaknak kellemetlen lehet, sőt egyenesen fejfájdító, ezért tényleg csak olyan illetőnek ajándékozzuk, akiről tudjuk, hogy ez nem zavarja.

A rózsa minden színárnyalatában intim és mély érzéseket hordozó virág, ezért hivatalos eseményekre, kevéssé ismert személyeknek ajándékozni belőle tolakodó és a másik fél számára kényelmetlen gesztus lehet. Csak olyan illetőnek adjuk, akivel valóban erős a kötödésünk.

Az orchidea a nemes jellem, az elegancia és műveltség szimbóluma, ilyet kivételes, általunk nagyon nagyra becsült személyeknek adjunk.

A kála a női szépséget jeleníti meg. Serdülőkor után a nők bármely korosztályának adható.

Az orgona a szeretet és az őszinte barátság virága.

A jázmin hálát fejezi ki, különösen a sárga változat.

A nárcisz az újrakezdés, újjászületés és örök élet virága. Különösen igaz ez a sárga nárciszra, amit hagyományosan a 10. házassági évfordulóra szokás ajándékozni.

A tulipán klasszikus „udvarló” virág, a másik elbűvölő személyisége, szépsége, különlegessége iránti vonzalmunkat mutatjuk ki vele. Nem árt, ha tudjuk azt is, hogy a magyar népművészetben a tulipán a liliomot helyettesíti, Székelyföldön pedig egyértelműen a szerelem, a lángoló érzelmek kifejezője.

A vadvirágokból kötött csokor a természetesség, öröm, felszabadultság, kedvesség ékesen beszélő szimbóluma. Ügyeljünk rá, hogy változatos fajtájú és színű virágokat kössünk egybe, hogy a csokor minél tarkább legyen. Ilyen virágokból kerek csokrot szokás készíteni.

Meglepetés másként – küldj futárral virágot vagy csomagot!

Virág az üzleti életben

Kedves figyelmességnek számít a virág ajándékozása az üzleti életben is. Praktikus okokból egyre inkább terjed az a szokás, hogy előre küldjük a csokrot, így a partnerünk nem kerül kellemetlen helyzetbe például azzal, hogy nincs a kéznél megfelelő váza, és nem veszteget el a találkozóból értékes perceket azzal sem, hogy kicsomagolja a csokrot és megfelelő helyet talál neki. (Halkan megjegyezzük, hogy egy jókora, bonyolult csokorral, amit személyesen adunk át, éppen a fenti okok miatt zavarba is hozhatjuk és kizökkenthetjük a partnert, és ezzel a nem éppen elegáns trükkel tehetünk szert egy kis lépéselőnyre egy tárgyaláson.) Az üzleti etikett szerint egyébként visszafogott, semleges színű és illatú, hosszúkás csokrot illik kötni az üzletfeleinknek.

A virágküldés új divatjai

Virágot küldetni mindig is elegáns és nagyvonalú gesztus volt. Cseppet sem számít tehát új keletű szokásnak, ugyanakkor a modern világban kissé háttérbe szorult, hiszen az SMS megjelenése óta egyszerűbben is kifejezhetővé váltak az érzéseink, a közösségi média térhódításával pedig még inkább felerősödött ez a trend. Az utóbbi egy-két évben tapasztalható, hogy újra kezdik felfedezni a férfiak, hogy a virágküldés milyen kedvező hatásokat vált ki a nőkből, és a tapasztalatok szerint meg is emelkedett a futárral küldött hódoló és udvarló csokrok száma. A legnépszerűbbnek a tarka, mezei virágból kötött bukéták és természetesen a malomkerék méretű rózsacsokrok számítanak ma.

Egyszóval a virágküldés újra reneszánszát éli. Ezzel a felvirágzással egyúttal új szokások is megjelentek: a legérdekesebb és szívből üdvözlendő közülük talán az, hogy a tapintat és figyelmesség jeleként a virágot egy üdvözlőkártya kíséretében előreküldik, és nem a megérkezéskor adják át.

Virágot kapni mindig jó - ha futárral jön, még nagyobb a meglepetés, ráadásul figyelmes és előzékeny dolog is. (fotó:profimedia.hu)

Virágot kapni mindig jó – ha futárral jön, még nagyobb a meglepetés, ráadásul figyelmes és előzékeny dolog is (Fotó:profimedia.hu)

Erről már szó volt az üzleti virágetikett kapcsán, de a módszer nemcsak ott, hanem a magánéleti és társasági eseményeknél is kiválóan működik. Egy romantikus látogatásra például kitűnő ráhangolás egy futárral előre küldött csokor, egy családi-baráti eseménynél pedig figyelmes gesztus, hogy a megérkezésünkkor nem borítjuk be egy halom virággal a százféle kötelezettséggel és teendővel amúgy is leterhelt háziasszonyt, hanem előre küldve a csokrot, időt és alkalmat adunk neki, hogy elrendezhesse, és méltó helyet, vázát találjon a virág számára.

Virág férfiaknak

A helyénvaló csokor még a macsó férfiaknak is jól esik. Nekik érdemes a barna, zöld, vagy fehér árnyalatú virágokból hosszúkás, nem túldíszített csokrot köttetnünk. Az ő esetükben kifejezetten jó megoldás lehet a látogatás előtt futárral küldött csokor, mert így nem hozzuk őt zavarba, és férfias büszkeségét, komolyságát megőrizendő nem kell lepleznie, hogy örül ennek az ajándéknak.

Lehetőleg ne köttessünk férfinak csokrot orchideából, liliomból vagy kálából. Ezek rendkívül nőies virágok, illetlen dolog férfit ezzel meglepni. Kaktuszt se ajándékozzunk, legfeljebb viccből. A rózsa viszont tökéletes választás, ahogy a tulipán és a mezei virág is, sőt, a cserepes virág is szóba jöhet: például a papagájvirág, a kakastaréj vagy a kardvirág kifejezetten férfiakhoz illő.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top