nlc.hu
Szabadidő

Módosítják a CEU-t elüldöző törvényt

Módosítják a felsőoktatási törvény CEU-t elüldöző részét

Módosítják a felsőoktatási törvény azon részét, ami miatt a CEU Bécsbe költöztette a nemzetközi képzéseit.
CEU

Módosítja a kormány a felsőoktatási törvény azon részét, amely távozásra kényszerítette a CEU-t Budapestről – vette észre a hvg.hu az erről szóló javaslatot a parlament honlapján.

A kormány még 2017 tavaszán módosította úgy a felsőoktatási törvényt, hogy külföldi egyetemek csak akkor működhessenek Magyarországon, ha anyaországukban is van akkreditált képzésük. Bár a CEU a módosítás után teljesítette ezt a feltételt, a kormány ezt kétségbe vonta. Ezt követően a CEU képzéseinek nagy részét Bécsbe helyezte át, ma már csak a magyar diplomát adó képzések vannak Budapesten.

A 2017-es törvénymódosítás után az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel szerintük a törvény korlátozza a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát. 2020 őszén az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a szabály torzította a versenyfeltételeket.

A most benyújtott módosító javaslat törli a konfliktust kiváltó követelményt: eszerint az a külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a törvénymódosítás hogyan befolyásolja a CEU terveit.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top