nlc.hu
Szabadidő

Törölköződivat Törölközőnapra

20 éve tartjuk a Törölközőnapot, és még mindig csak hol tartunk

Méltatlanul nem törődik vele a divat, pedig saját ünnepnapja is van. Törölközősorsok a 21. században.

Diétát ihletett, létezése értelme, hogy kényeztessen minket, ha kell picike, ha kell lepedőnyi. Ott van életünk számos pontján és helyzetében, mégis csak mellékszereplője a történéseknek. A törölközőről van szó, aminek ma van a világnapja, pontosabban ma ünnepeljük immár 20. alkalommal a Törölközőnapot. Mi lehetne ennél remekebb alkalom, hogy áhítattal tisztelegjünk frottírsága előtt?  

Honnan ered a Törölközőnap?

Ha olvastad a Galaxis útikalauz stopposoknak sorozatot, butuska kérdésnek tűnhet, ha nem, vélhetően csak pislogsz, mint hal a szatyorban a hallatán. Vagy mint e cikk szerzője, aki ezúton hozza a világ tudtára és egyúttal töredelmesen bevallja: soha, még csak bele sem lapozott e folytatásos eposzba. De ezért vannak a munkatársak, esetemben Gabi, aki egy személyben megmenthetné a szerkesztőség becsületét, de gyanítom, nem ő az egyetlen rajongója a műnek, ami az ő szavaival élve, egy „felszínen fetrengősen röhögős sztori, mely mögött mély filozófiai kérdéseket feszeget a szerző, zseniális úgy, ahogy van”.

Hogy ne húzzam tovább az idegeket, íme az ominózus részlet, mely a könyv rajongóit arra sarkallta, hogy Douglas Adams szerzőnek emléket állítva, minden évben a halálának évfordulóját követően két héttel megtartsák a Törölközőnapot. Dátum szerint május 25-én.

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.

Lám, micsoda megfogalmazás, micsoda őszinte rajongás, és mégis, mit látunk?

A törölközőt csúnyán kihagyják mindennemű divattrendből.

Miértek és esetek

Míg kiegészítőink egész sora büszkélkedhet vele, hogy trendek alakítják formáját, a törölközőnek rém funkcionalista megközelítés jutott osztályrészül:

  • legyen puha, hogy már a látványa is simogasson,
  • kellően vastag, vagy épp vékony – típusa válogatja,
  • és persze patyolattiszta és semmiképp sem szakadt.

Mondhatjuk persze, csak lóg a fürdőnkben, minek kell ennél többet tudnia. De mégis, hogy van, hogy egy tisztességesen trendi fürdőre milliókat, de legalább több százezret eltapsolunk, a textildarab azonban, ami ott lóg benne mindennap, elég, ha színében passzol? És takarja, amit kell – vagy nem, nézőpont kérdése, de az erotikus vonulat, mint olyan, semmiképp sem tagadható az esetében.

Gondoljunk csak Kamarás Iván 24 (!) évvel ezelőtti fenekére a Miniszter félrelépben, vagy a megannyi más törölközős jelenetre, mikor a filmvászon álomnője és/vagy férfija még víztől nedves testét belebugyolálta. És a nézőtéri sóhajoktól roskadozó pillanatokban is mi volt ott? Egy szimpla fehér törölköző – mint ebben a TikTok-szívatásban: 

Az egyszerű, hófehér, ám annál puhább törölközőknek, úgy tűnik hát, mégiscsak van egy sajátos varázsa. Naná, utal rá, hogy viselője tök pucér alatta, vagy legalábbis az volt még pár perce, és a pillanat ettől kellően intim és izgató. Színe semleges, így minden bőrszínhez, hajszínhez és enteriőrhöz passzol, nem elvonva a figyelmet tulajdonosáról. Tiszta, örök és üde.

Nem csak a TikTok, az Instagram is kitermelte már a saját törcsis trendjét, igaz ennek már két éve. 2019-et írtunk, mikor a flamingópóz és a fejfájós póz mellé felsorakozott a törölközős póz is, vagyis az, mikor a szelfikirálynők turbánba csavart fejjel csücsörítettek a hírfolyamokban. Mondjuk Rita Ora ezen feltehetően csak mosolygott egyet, hisz ő már 2017-ben kipipálta a frottír törölköző és anyagában passzoló fürdőköntöst, mint vörös szőnyeges outfitet.

Hogy egy kis divattörténeti érdekességgel is szolgálhassak, az egésznek vélhetően Mario Testino fotósorozata adta az inspirációs forrást, melynél topmodelleket és más hírességeket kapott lencsevégre egy szál törölközőben. A Towel Series főszereplője itt is a fehér törölköző volt, ami először Kate Moss haját ékesítette – semmi mást. „Úgy gondolom, a lányok és a srácok érzik a szabadságot, ami abból fakad, hogy igazán kifejezhetik önmagukat, hisz semmi nem határozza meg, miként kellene egy törölközőt magunkra tekerni. Bármit tehetsz, amit csak szeretnél… úgy viseled, ahogyan csak akarod” – mondja a művész, akinek fotósorozata (naná, hogy) Celeste Barbert is megihlette:

Micsoda divattörténeti és közösségi médiás pillanatok ezek, és még mindig csak hol tartunk? A fehér frottír törölközőnél. Ideje hát változtatni a helyszínen!

Amikor a törölköző elhagyja a házat 

Míg otthon jól megvagyunk egy, fürdőnk hangulatához passzoló törölközővel, addig a vízpartra tévedve már egészen más a helyzet. A fürdőlepedők lelki világunk, személyiségünk, stílusunk, ízlésvilágunk, no meg pénztárcánk (legalább) 70 x 140-es leképeződése, szociofotók tökéletes alanya. Tengerparti naplementében vágtató paripáktól a cuki lámákon át a medence túlpartjáról is tisztán kiolvasható márkajelzésekig széles a kínálat, és a kereslet is. Tudják ezt a márkák is, hisz a Lidl akciós újságától a Hermés luxusmárka polcáig mindenhol ott vannak a törölközők, amiket még ennek ellenére sem érint meg a divattrendek szele. 

Törölközők minden formában és stílusban: Köralakú - Decathlon, logós - Tommy Hilfiger, hajszárító törölköző - Ikea, mintás - Loewe, luxus - Hermés

Törölközők minden formában és stílusban: Kör alakú – Decathlon, logós – Tommy Hilfiger, hajszárító törölköző – IKEA, mintás – Loewe, luxus – Hermés

Pedig potenciál lenne benne, mondjuk a bikinigyártók ráfeküdhetnének a témára, hisz mit ér egy tökéletes póz a bícsen, ha a hátteréül szolgáló textil nem passzol a fürdőruha színéhez? Addig is, míg e piaci rést betömik, meg kell elégednünk a Terry Clothokkal, vagyis a frottír nyári szettekkel, ha úgy tetszik, a törölközők ruhaként viselhető változataival, amik trendik lettek a törölközők helyett is. Bolyhos törölközőanyagból készült divatcsodákat először a hatvanas években sodorta a reflektorfénybe a divat, mikor a divatmagazinok szabásminta mellékleteiben feltűntek a ténylegesen törcsikből egyszerűen elkészíthető viseletek. 2021-es alternatíváihoz ugyan némileg több varráskészségre lenne szükség, de tény és való, hogy az idén divatos pólók, topok vagy rövidnacik is pont ugyanakkora igényességgel állnak az anyagfelhasználáshoz.

Divatban vannak a frottír ruhák: Zara, Bershka, Mango

Divatban vannak a frottír ruhák: Zara, Bershka, Mango

Különleges napok ezek is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top