nlc.hu
Szabadidő

Madártagadók

Madarak valójában nem léteznek: Amerikában kipusztították az összes szárnyast, és megfigyelőrobotokkal helyettesítették őket

Legalábbis ez a fő állítása az Egyesült Államok egyik legkülönösebb szervezetének, amely az ország fanatikus madártagadóit tömöríti.

Ha valaki esetleg nem tudta volna, annak eláruljuk, hogy 1959-től kezdve a CIA módosított B-52-es bombázókról permetezett mérgező anyagokkal szisztematikusan kiirtott minden madarat az országban, a szárnyasokat pedig madárnak álcázott drónokkal, afféle robot replikákkal helyettesítette, amelyek azóta is folyamatos megfigyelés, illetve terror alatt tartják az Egyesült Államok polgárait. 2001-ig összesen körülbelül 12 milliárd (!) repülő (vagy akár röpképtelen) jószág esett áldozatául a háttérhatalmak mesterkedéseinek az eleinte Öntözzük meg az országot néven futó, majd Nagy Madár hadműveletre átkeresztelt titkos kormányzati akció során. Legalábbis ezt állítja a Birds Aren’t Real (A madarak nem valódiak/Madarak nem léteznek – vö.: A baglyok nem azok, amiknek látszanak) nevű, hivatalosan 1976 óta létező amerikai civil szervezet, vagyis inkább mozgalom, aminek meglepően sok híve van Amerika-szerte: a BAR-t Facebookon 81 ezren követik,  Instagramon 342 ezren, a Twitteren pedig éppen 70 ezernél áll a számláló, de jól pörögnek a madárleleplező tartalmak a TikTokon, a Youtube-on és a Redditen is.

 A szimpatizánsok magukat bird truthernek nevezik: magyarra mondjuk madártagadónak vagy madárszkeptikusnak lehetne fordítani (truthernek különben az összeesküvéselmélet-hívő holdkórosokat szokták nevezni angolul). Mint általában a rendes mozgalmárok, aktivisták és egyéb küldetéstudatos igazságkeresők, a madárszkeptikusok is szoktak időnként gyűléseket és felvonulásokat tartani, ahol feliratos táblákat (A madármegfigyelés kétoldalú, Ne higgy a galamboknak! stb.) lóbálnak, jelszavakat skandálnak és nem hagyják, hogy a Hatalom elhallgattassa őket. A szervezetnek egy nagyon érdekes honlapja is van, ahonnan olyan fontos információkat tudhatunk meg, mint például hogy 1963. október 25-én John Fitzgerald Kennedy elnöknek bemutattak egy Turkey X500 fantázianevű, terminátorszerű madárrobotot, ami rendkívül hatékonyan vadászta le a szökött bűnözőket. Noha az elnök maga is le volt nyűgözve a látottaktól, a madarak (mármint a valódi madarak) módszeres kipusztítását határozottan ellenezte, és arra utasította a CIA-t, hogy haladéktalanul állítsák le az akciót. Mint tudjuk, Kennedyt alig egy hónappal később Dallasban meggyilkolták: igazán nem nehéz kitalálni, hogy miért…

Szóval a Birds Aren’t Real már első pillantásra is egy igen-igen súlyos összeesküvés-elméletnek tűnik, habár nem sokkal súlyosabbnak, mint mondjuk a Trump-szavazó amerikaiak jelentős része által tényként kezelt ún. pizzagate, mely szerint ugyebár Hillary Clinton – akit egyébként nagyon sok dolog miatt lehetne kritizálni – egy milliárdosokból álló sátánista-pedofil gyerekkereskedő hálózatot működtet egy washingtoni pizzériából. De említhetnénk akár az 1999-ben elhunyt JFK Jr. második eljövetelét váró JFKJRlives mozgalmat, vagy éppen a világjárvány elleni küzdelem ürügyén totális világuralomra törő Bill Gatesről terjedő bizarr pletykákat, amelyek szintén elég hajmeresztőnek tűnhetnek azok számára, akiknek még nem vette el teljesen az eszét az internet, pontosabban annak a QAnon-univerzumhoz tartozó sötét szeglete.

„Ki kellett találnunk valamit, hogy szemmel tarthassuk az amerikai polgárokat anélkül, hogy erről tudnának: természetesen csakis a saját biztonságuk érdekében. Csak a legjobb szakembereket alkalmaztuk. Évek munkájába telt. Terveztünk, építettünk, teszteltünk, kudarcot vallottunk. Kitartottunk. Végül sikerrel jártunk. Egy olyan titkos megfigyelőrendszert alkottunk, amilyet még nem látott a világ. A flotta tagjait úgy neveztük: Madarak.”

(Richard Nixon, 1978)

Csakhogy a Birds Aren’t Real nem klasszikus értelemben vett összeesküvés-elmélet, hanem MAGA A VALÓSÁG! Jó, igazából nem, hanem inkább az összeesküvés-elméleteknek valamiféle paródiája: egy meglepően profin felépített és pókerarccal előadott szatirikus performansz, ami a poszt-igazság világának (állítólag ebben élünk, ha esetleg nem tűnt volna fel) végletes, öngerjesztő, paranoid és abszurd idiótaságaiból csinál viccet. Bár amúgy simán lehet, hogy akadnak olyan madártagadók, akik tényleg elhiszik ezt az egészet, pláne, hogy nincs is egyértelműen kommunikálva, hogy viccről van szó (nyilván, hisz az elrontaná a viccet). Az alapító és fő ideológus Peter McIndoe – aki egy huszonévei elején-közepén járó, softboy-külsejű egyetemista – nyilvános szereplései és megszólalásai alkalmával igyekszik mindig kellően homályosan fogalmazni, és legfeljebb csak feltételes módban hajlandó bevallani, hogy ez az egész, úgy ahogy van, egy ártalmatlan hülyeség.

A madártagadók pápája először 2017-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt: akkor a memphisi Women’s March-on bukkant fel szándékosan ügyetlenül elkészített transzparensekkel a kezében, és közben olyanokat üvöltözött torkaszakadtából, hogy „A madár csupán mítosz, illúzió és hazugság! Ébredj fel, Amerika! Ébredj!” Miután a videó elég nagyot ment az interneten, a Birds Aren’t Real iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés, és tét nélküli idétlenkedésből lassan egész jól jövedelmező üzletté nőtte kis magát: a mozgalom szimpatizánsai ugyanis előszeretettel vásárolnak maguknak különböző madárszkeptikus pólókból, pulcsikból és egyéb emléktárgyakból. Persze csak ironikusan. De az is lehet, hogy nem. Manapság nehéz ezt megállapítani.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top