nlc.hu
Szabadidő

Ez volt az év 40 legjobb filmje

Ez volt az év 40 legjobb filmje

A 2020-as szűk esztendő után a filmbemutatók is visszatértek a régi kerékvágásba, és idén újra rengeteg jó filmet láthattunk. Itt az idő, hogy az év végén pótoljuk a legjobbakat, és ehhez adunk most egy hasznos segítséget.

Nagy filmes toplistánk felállítása nemcsak hasraütésszerűen ment, szigorú szabályokat követtünk. Csak fikciós, élőszereplős nagyjátékfilmek kerülhettek rá, és kizárólag olyanok, melyek valamilyen legális formában már elérhetők voltak online vagy moziban (akár csak 2-3 hazai filmfesztiválos vetítés erejéig) a 2021-es év folyamán Magyarországon.

(Ahol az elérhetőség alatt VOD-t írunk, ott az olyan online filmkölcsönző/filmvásárló felületekre gondolunk, mint például a Google Play vagy a YouTube fizetős része.)

40.

Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája

Ahol elérheted: mozik és VOD

A 2020-as szűk esztendő után idén négy Marvel-filmet is kaptunk, ám úgy tűnik, a szuperhősös univerzum a Végjáték óta csak keresi a hangját, és nehezen tud egyről a kettőre lépni. Ennek köszönhetően a felhozatal elég középszerű volt, és a négy film közül egyértelműen kiemelkedett az ázsiai harcművészeti gyökerekkel bíró, és humorban is gazdag Shang-Chi, amiben a Marvel-filmekhez képest szokatlan módon az akciójelenetek is kiválóak voltak.

39.

Zola

Ahol elérheted: VOD

A film, ami egy – na jó, pontosabban 148 darab – Twitter bejegyzésből született. Vad road movie egy csajról, akit az újdonsült barinője elcsábít jól fizető stripper munkára, csakhogy útközben kiderül, hogy itt nem csak vetkőzni kéne a kuncsaftnak, hanem szexelni is vele. A Zola minden egyes szereplője igazi Tiger Kingbe illő trash arc, a filmet pedig olyan élmény látni, mint végignézni egy balesetet az autópályán: ronda, amit látunk, de egyszerűen nem tudunk másfelé fordulni.

38.

Az ifjú nyomozó

Ahol elérheted: HBO GO, VOD

Ez a fantasztikus neo-noir krimiként legalább annyira izgalmas, mint egyfajta tanulmányként arról, hogy mi lesz az egykori gyereksztárokból azután, hogy felnőve eltűnik a rivaldafény, és már csak az egykori hírnevük árnyéka vetül rájuk. Az egykori ünnepelt gyereknyomozó felnőve már csak pitiáner ügyeket próbál megoldani, és amikor véletlenül befut hozzá egy valódi bűntény, fel kell kötnie a gatyáját, hogy megoldhassa azt. Adam Brody végre a tehetségéhez méltó szerepet kapott.

37.

Egy évem Salingerrel

Ahol elérheted: Cinego

Nem túl fajsúlyos dráma, ami épp a könnyedségével és a hangulatával, na meg a két csodás főszereplő, Margaret Qualley és Sigourney Weaver pazar játékával vesz le a lábáról. A fiatalon egy irodalmi ügynökséghez bekerülő Joanna-nak főnökén keresztül az irodalmi zseni J.D. Salingerrel kell együtt dolgoznia, és gyakorlatilag az a dolga, hogy lerázzon mindenkit, aki találkozni vagy beszélni szeretne vele. Pompás kis időutazás egy szebb és békésebb korszakba.

Egy évem Salingerrel

Egy évem Salingerrel

36.

A vér földje

Ahol elérheted: VOD + megjelent DVD-n és Blu-ray lemezen

A Blackledge házaspár felnőtt fia váratlanul meghal, és náluk marad a fiú felesége és kisfia. A lány hamar újraházasodik, aztán váratlanul eltűnik a térképről Blackledge-ék unokájával együtt. A két öreg ezt nem hagyhatja annyiban: utánajárnak, mi történt, és miért ment el úgy a városból, mintha elrabolták volna. A vér földje csodálatos jutalomjáték Kevin Costner és Diane Lane számára, a filmvégi, végtelenül feszült leszámolás pedig az Eastwood-féle Nincs bocsánat nagyjelenetét idézi.

35.

Nincs idő meghalni

Ahol elérheted: a mozikban vagy VOD-n

Daniel Craig új szintre helyezte a James Bond franchise-t, így a nagy kérdés az volt, le tudja-e méltó módon zárni ezt a nagyívű fejezetet a 007-es ügynök életében. A Nincs idő meghalni nem lett a Craig-éra legjobbja (azért még mindig a Casino Royale és a Skyfall vetélkedik), de szorosan a nyomukban van, vidám és feszült jeleneteivel, valamint lenyűgöző akciószcénáival igazi szájtátós moziélményt kínált, és egy olyan drámai befejezést kínált, ami még a franchise legnagyobb rajongói számára is a meglepetés erejével hatott.

34.

Free Guy

Ahol elérheted: VOD-n

Az idei blockbuster-esztendő nem sok olyan filmet tartogatott, ami ne lett volna valaminek a folytatása, előzménye, remake-je vagy éppen rebootja, így nagy öröm volt, hogy a nyár egyik meglepetéssikere pont egy eredeti ötleten alapuló akció-vígjáték, a Free Guy lett, amiben Ryan Reynolds egy virtuális játék NPC-karaktereként kelt öntudatra, és lett a legászabb csávó a világon. Jó humorú, könnyed, jó dumákkal teli marháskodás volt, nyáron pont jól esett a hőségben.

33.

Külön falka

Ahol elérheted: a mozikban

Ha lenne igazság a földön, akkor a Post Mortem című megacsalódás helyett Kis Hajni road movie-ba oltott apa-lánya drámája lenne Magyarország Oscar-nevezettje 2021-ben, de kár azon keseregni, ami nincs, miközben örülhetünk annak, ami van: egy megható, érzelmekkel teli magyar filmnek, ami egy morc férfi atyai érzelmeinek feléledéséről mesél, valamint egy egyáltalán nem racionális alapokon nyugvó apa-lánya kapcsolatról. Szem nem marad szárazon.

Külön falka

Külön falka

32.

Én vagyok a te embered

Ahol elérheted: december 31-től a mozikban

Ez a német film azt vizsgálja meg, mi történne, ha megkapnánk az élettől azt a tökéletes párkapcsolatot, amire vágyunk. Nem lenne kissé unalmas ez a fene nagy tökéletesség? Alma életébe ez a tökély egy teszt-android, Tom képében érkezik, aki nemcsak piszkosul jóképű és még szexre is alkalmas, hanem valósággal lesi az ember minden kívánságát, és úgy írja felül a programját, hogy az a „gazdájának” a lehető legjobb legyen. De meg tud felelni egy gép egy ember komplex és sokszor még önmaga számára is ismeretlen vágyainak?

31.

Eleven kór

Ahol elérheted: DVD-n, Blu-ray lemezen és VOD-n

James Wan rendező tartott egy kis szünetet egy Démonok között film és egy Aquaman között, és kapott a Warnertől elég pénzt, hogy megalkossa kis szerelemprojektjét. Az Eleven kór kétségtelenül Stephen King inspirálta alkotás, de annyira vad és szégyentelenül trashbe hajló, hogy ilyen filmmel manapság tényleg csak egy olyan rendező állhat elő, akinek a stúdió bármit megad, csakhogy maradjon tovább náluk. A trash-horror rajongók számára kötelező!

30.

Pieces of a Woman

Ahol elérheted: Netflix

Olyat se láttunk még 2021 előtt, hogy egy magyar rendező világsztárokkal forgatott filmje a Netflixen debütáljon, de Mundruczó Kornélnak sikerült a csoda. A tragédiába forduló otthonszülés története nemcsak a szülés hosszú, vágatlan és hihetetlenül hatásos képsoraival sokkol, hanem az utána lejátszódó érzelmi dráma is lenyűgöző, és még egy Oscar-jelölés is összejött érte Vanessa Kirbynek.

29.

Hang nélkül 2

Ahol elérheted: VOD, valamint megjelent DVD-n és Blu-ray lemezen

A mozik újranyitása elég lassan indult be, de sokat segített a helyzeten, hogy a Hang nélkül folytatása igazán erős lett. A korábban egyhelyszínes, kissé klausztrofób sztorival részben flashbackek, részben utazás segítségével ügyesen tágították ki az eddig megismert világot, és olyan karfát szorítóan izgalmas jeleneteket hoztak tető alá, hogy azt öröm volt nézni. Csend ritkán szól ilyen nagyot.

28.

Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban

Ahol elérheted: a miskolci CineFest vetítette szeptemberben, egyelőre nem tudni, mikor nézhetjük meg legközelebb

Aki a plázákon túli moziéletre is kíváncsi, régóta tudhatja, hogy kevés izgalmasabb filmipar van most a románokénál. Az egyik legelismertebb alkotójuk, Radu Jude egy provokatív (kapásból egy éles pornójelenet megmutatásával indít a film), a román társadalom végzetes megosztottságát bemutató kegyetlenül sötét és vicces, három, egymástól radikálisan különböző fejezetre bontott filmmel állt elő. Sokat lehet röhögni a film által bemutatott társadalom képén, de ha kicsit jobban belegondolunk az egész inkább végtelenül szomorú.

27.

Az örökbeadás

Ahol elérheted: december 23-tól a mozik műsorán

Így lehet egy elsőre igazán giccsesnek ható sztoriból érzékeny, szép és visszafogott drámát készíteni. Egy hatásvadászabb rendező kezében a gyerekének új szülőket kereső haldokló apa sztorija pillanatok alatt giccstengerbe fulladt volna, de Uberto Pasolini inkább egy mindennapi, kisrealista drámában mesélte el, az apa-fia kapcsolatra fókuszálva.

26.

Felfelé a lejtőn

Ahol elérhető: VOD

Egy vicces rövidfilmből nőtte ki magát ez az eszementen vicces és különleges komédia, ami két olyan férfi barátságáról szól, aki úgy a legjobb barátok, hogy közben sok szempontból utálják egymást. A Felfelé a lejtőn kapásból azzal indít, hogy egyikük egy biciklis tekerés közben, a dombbal küzdve bejelenti a másiknak, hogy lefeküdt a feleségével. És ez még csak az indítás: ők ketten a történtek ellenére időről időre visszatérnek egymás életébe, hogy idegesítsék és támogassák egymást, ezt a film pedig az időben vadul előre ugrálva, egysnittes nagyjelenetekben tárja elén, mi pedig bekönnyezünk a sok nevetéstől.

25.

Új világrend

Ahol elérhető: Cinego

Korábban már a Joker és az Élősködők is megmutatta, milyen hatalmas társadalmi szakadék választja ma már el egymástól a társadalom felsőbb és alsóbb rétegeit, de olyan messzire még senki se ment a témában, mint a mexikói Michel Franco. Kegyetlen filmjében egy komplett násznép lemészárlását nézhetjük végig, amikor a szegények fellázadnak a korrupt és elnyomó hatalom ellen, de ez csak a kiindulópont ahhoz, hogy végignézzünk egy szomorú és erőszakos látleletet a világunk állapotáról, és elborzadjunk azon, amit látunk.

Új világrend

Új világrend

24.

Isten keze

Ahol elérheted: Netflix

Szép lassan eljutottunk oda, hogy már a képmágus Paolo Sorrentino (A nagy szépség, Ifjúság) is a Netflixnek dolgozik. Eddigi legszemélyesebb munkájában a saját családjára és gyerekkorára emlékszik vissza, valamint arra, hogyan mentette meg az életét Diego Maradona, a legendás futballista. Az Isten keze egyben tisztelgés Federico Fellini filmjei előtt, egy látványos, gyönyörű és élettel teli színkavalkád, aminek minden percéből árad az élet öröme és szenvedélye.

23.

Legjobb tudomásom szerint

Ahol elérheted: a mozik műsorán

Mondanánk, hogy itt a legjobb magyar #metoo film, de ezzel sok nézőt riasztanánk el tőle, úgyhogy inkább nem mondjuk. A Legjobb tudomásom szerint egy épp örökbefogadásra készülő házaspárról szól, akik egy buli után csúnyán összevesznek, majd a nő csak hajnalban érkezik haza. Másnap nem megy munkába, majd elmondja a férjének: az éjszaka megerőszakolták. A film érdekes nézőpontot választ: a férjét, és rajta keresztül mutatja be a magyar társadalom és a rendszer működését. Egy kegyetlen, kényelmetlen érzelmi élveboncolás 123 percben.

22.

CODA

Ahol elérheted: Apple TV+

A Sundance Filmfesztivál fődíjasa meglepő módon A Bélier-család című francia film amerikai remake-je lett, viszont itt annak a ritka helyzetnek lehettünk szemtanúi, amikor a remake jobb, mint az eredeti. A siketnéma családban felnőtt halló kislány történetét csak pont annyira amerikanizálták, amennyire kellett, a film teli van énekkel és élettel, a családdinamika bravúrosan működik, és a sok érzelem mellé rengeteg humor is belefért.

21.

A fészek

Ahol elérheted: HBO GO, Cinego,

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Akár ez is szerepelhetne A fészek című film plakátján, hiszen főhőse egy olyan angol üzletember, aki azt gondolja, hogyha a látszat azt mutatja, hogy ő piszkosul gazdag, akkor előbb-utóbb valóban piszkosul gazdaggá válik. A nyolcvanas évek tőzsdei mámorában játszódó film nemcsak a korszakot, hanem egy speciális vállalkozói típust is górcső alá vesz, miközben egy izgalmas családi dinamikát is bemutat a zseniális Jude Law és a még nála is zseniálisabb Carrie Coon főszereplésével.

A fészek 2021 mozi film toplista

A fészek

20.

Utolsó éjszaka a Sohóban

Ahol elérheted: a mozikban

Amikor egy leginkább vígjátékairól ismert rendező egy vérbő thrillerhez adja a nevét, érthető, ha a néző kicsit bizalmatlan. Az Utolsó éjszaka a Sohóban azonban nem annyira a rendkívüli izgalmaival, mint inkább a sodró lendületével és a lenyűgöző, a nosztalgiát fegyverként használó képeivel vesz le minket a lábunkról, miközben felhívja a figyelmet arra is, hogy a nosztalgia veszélyes, és sokszor önmagunknak is hazudunk, amikor elrévedünk benne. Az év soundtrack-je cím birtokosa és az év Anya Taylor-Joy filmje cím büszke tulajdonosa.

19.

Quo Vadis, Aida?

Ahol elérheted: A miskolci CineFest programjában vetítették Miskolcon és Budapesten is. Nem tudjuk, mikor lesz látható legközelebb.

Az Európai Filmdíj friss nyertese húsbavágó alkotás, ami ENSZ-nek dolgozó tolmács szemén keresztül mutatja az eseményeket, amik a szrebrenicai mészárláshoz vezettek. Aida semmi mást nem szeretne, csak valahogy kimenekíteni a családtagjait az ENSZ segítségével a közeledő szerb katonák elől, de a bürokráciával valamint a sokáig teszetosza békefenntartókkal való küzdelme szép lassan felőrli őt.

18.

Kampókéz

Ahol elérheted: VOD

Elsőre sosem tűnik jó ötletnek folytatni egy harmincéves filmet, csakhogy ezt a filmet a modern társadalmi horrorok atyja, Jordan Peele (Tűnj el!) hozta tető alá producerként, és kellően aktualizálta Kampókéz legendáját ahhoz, hogy a film mai és érvényes mondanivalóval bíró legyen, különösen a Black Lives Matter történéseinek fényében. Kampókéz továbbra is az egyik legfélelmetesebb horror-gyilkos.

17.

Spencer

Ahol elérheted: a mozikban

A fél világ felszisszent, amikor bejelentették, hogy az igencsak megosztó Kristen Stewart bújik majd Diana hercegnő bőrébe, aztán a velencei filmfesztiválos vetítés után gyorsan elterjedt, hogy nemcsak a film mesteri, hanem Stewart is lenyűgöző. A Spencer már csak azért is különleges, mert igazából egy nagy meseként tárja elénk Lady Di magányának történetét, kellő fantáziával és játékossággal megtoldva. All I Need is a Miracle!

Spencer Kristen Stewart Diana hercegnő

Spencer (Fotó: Profimedia)

16.

A nomádok földje

Ahol elérheted: a mozikban

Mielőtt Chloé Zhao Marvelezésre adta a fejét, még megrendezte az Oscar-díjas A nomádok földjét, és hozott egy újabb Oscart Frances McDormandnek. Az Amerikában valóban létező nomád kultúráról és életmódról készített mozi azért is tűnik végtelenül hitelesnek, mert McDormanden kívül a szereplők kilencven százaléka valódi nomád, és az ő valós történeteiket halljuk, miközben a film tiszteleg Amerika végtelen országútjainak romantikája és kihívásai előtt.

15.

tick, tick…BOOM!

Ahol elérheted: Netflix

Ahhoz képest, hogy az idei év a musical műfaj nagy áttöréseként indult, végül ez egyáltalán nem következett be, sőt az év végéig kellett várnunk, hogy igazán jó musicaleket lássunk. A tragikusan fiatalon elhunyt musical-szerző, Jonathan Larson önéletrajzi ihletésű, önreflexív darabjának adaptációja okos és fantáziadús film lett a fiatal, lánglelkű zseni érzelmi életéről, amiben Andrew Garfield a lelkét is kiénekli nekünk. Sajnos a Netflix választékában a film elsikkadt, de aki látta, sosem felejti.

14.

Még egy kört mindenkinek

Ahol elérheted: A mozikban

Amikor magunk alatt vagyunk miért esik olyan jól meginni egy (vagy több) pohár bort? Miért érezzük úgy, hogy az ital segít elfelejteni a bánatunkat? Az alkoholtól valóban kiegyensúlyozottabbak leszünk? Erre a kérdésre keresi a választ néhány középiskolai tanár, akik kísérletként minden munkanapjukat becsiccsentve viszik végig, ami vidám pillanatokhoz, de tragédiához is vezet. Mads Mikkelsen egy színészisten, a film végi táncjelenet pedig igazi örömóda. Nem csoda, hogy a magyar művészmozikból ez a film kirobbanthatatlan a premier óta.

13.

Titán

Ahol elérheted: a mozikban

A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díjas alkotása sajátos elegye a gender- és testhorrornak, és bár teli van erőszakosabbnál erőszakosabb pillanatokkal, végső soron a szeretetről szól, és arról, hogy még a legelcseszettebbeknek is szükségük van valakire, aki szereti őket. A magát egy évekkel ezelőtt eltűnt fiúnak álcázó sorozatgyilkos lány története valósággal tobzódik a meghökkentő képsorokban (vér helyett motorolaj menstruálása…), de amiért évek múlva is emlékezni fogunk rá, az embersége lesz.

12.

The Suicide Squad

Ahol elérheted: VOD és megjelent DVD-n és Blu-ray lemezen

Alig öt éve volt, hogy végig kellett néznünk egy majdnem ugyanilyen című képregényfilmes hulladékot, aminek csupán annyit köszönhetünk, hogy megmutatta, milyen jól áll Margot Robbienak Harley Quinn karaktere. Az új film a 2016-os szöges ellentéte, vagyis kellően mókás, pozitív értelemben kaotikus, őrült, akciódús, önironikus, ironikus és piszkosul vicces, ráadásul nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőivel. Ehhez persze kellett James Gunn rendező (A galaxis őrzői) zsenije, és az, hogy szabad kezet kapjon a Warnertől ehhez a teljesen elborult, de iszonyatosan szerethető marháskodáshoz.

The Suicide Squad 2021 mozi film toplista

The Suicide Squad

11.

Zsarufilm

Ahol elérheted: Netflix

Fikciós nagyjátékfilm vagy dokumentumfilm? Egyik sem és mindkettő. A mexikói Alonso Ruizpalacios munkája egy áldokumentumfilmbe oltott fikciós film, ami időnként átcsap valódi dokumentumfilmbe. Ez a kavalkád egy egészen egyedi filmet eredményez, amiben megismerhetünk egy mexikói rendőr szerelmespárt, akik elmerülnek a városuk hatóságokat is ellepő korrupciójában. Az év talán legkülönlegesebb filmje egészen páratlan élmény.

10.

Az igazság bajnokai

Ahol elérheted: a mozik műsorán

Az Ádám almái évekig kirobbanthatatlan volt a hazai művészmozik műsoráról, és a rendezője, Anders Thomas Jensen ezúttal hasonlóan nagyot gurított. Az imádnivaló Mads Mikkelsen főszereplésével készült Az igazság bajnokai egészen radikális módon vizsgálja a világ összefüggéseit és a bosszú természetét, sosem oda lyukadva ki, amire számítanánk. Egészen pazar, az abszurd, fekete humort mesteri szinten használó, és a drámai pillanatokkal pompásan keverő skandináv filmcsoda.

09.

West Side Story

Ahol elérheted: a mozik műsorán

Elsőre rossz ötletnek tűnt, hogy Steven Spielberg remake-elni akar klasszikus musicalt, és az új változat ráadásul ugyanabban a korszakban játszódik, mint a régi, és a dalokon se sokat változtattak. Akkor mi értelme volt újra megcsinálni? Szerencsére Spielberg finoman, jó érzékkel nyúlt az alapanyaghoz, és nem drasztikusan változtatta meg, hanem sok apró változtatást hajtott végre, és így is sikerült aktuálissá és frissé varázsolnia a filmet. Kimondhatjuk: jobb mint az eredeti.

08.

Red Rocket

Ahol elérheted: a miskolci CineFest tűzte műsorára még szeptemberben

Egy legatyásodott pornószínész kénytelen visszatérni a lepukkant texasi szülővárosába, hogy ott bekönyörögje magát a feleségéhez (akitől nem vált el, de már rég nincsenek együtt) és annak anyjához, ugyanis nincs hol laknia. Ez a kellően tragikomikus szituáció indítja a Red Rocketet, ami egy nagypofájú, hatalmas álmokat kergető, laza morálokkal rendelkező pasi lenyűgözően szórakoztató portréja, teli fantörpikusan autentikus texasi arcokkal. A film után egészen másképp gondolsz majd az ’N Sync Bye-Bye-Bye című dalára.

07.

A kutya karmai közt

Ahol elérheted: Netflix

A western műfaj Magyarországon sokakat elriaszt, pedig A kutya karmai közt csak külsőségeiben western. Valójában a férfiasság eszméjét és fajtáit vizsgálja, és azt, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy férfinak ahhoz, hogy tekintélye legyen, és hogyan változik ez a kép idővel. Egy izgalmas pszichológiai játék és egy életveszélyes „barátság” története, amiben Benedict Cumberbatch vitathatatlanul az élete legjobb alakítását nyújtja.

06.

Az utolsó párbaj

Ahol elérheted: a mozikban.

Lehet, hogy Ridley Scott idei két filmje közül A Gucci-ház a sikeresebb, de az biztos, hogy Az utolsó párbaj a jobb. A megerőszakolás történetét három különböző nézőpontból elmesélő történelmi sztori görbe tükröt tart a korszak férfiközpontúsága elé, nevetségessé téve az önző, kicsinyes és egymással versengő férfiakat, a film végi párbaj pedig igazi rendezői mesterkurzus arról, hogyan lehet egy akciójelenetet drámaivá és emlékezetessé tenni.

05.

Minari

Ahol elérheted: VOD

Egy dél-koreai család Amerikában vesz egy farmot a nyolcvanas években, és megpróbálnak gazdálkodásból megélni. A helyzetet nehezíti, hogy megérkezik a családhoz a nagymama is, aki nem az a klasszikus nagyi, és idegenben is ragaszkodik az otthoni szokásaihoz. Az amerikai álom kergetéséről szóló film az egyik legemberibb mozi, amit idén láthattunk, teli mélyen emberi, érzelmes, kedves és vicces pillanatokkal és zseniális karakterekkel.

04.

Ígéretes fiatal nő

Ahol elérheted: VOD, valamint megjelent DVD-n és Blu-ray lemezen

Cassie furcsa “hobbinak” hódol: éjszakánként szórakozóhelyekre jár, részegnek tetteti magát és megvárja, míg az első “segítőkész” pasi a helyzetet kihasználva megpróbálja őt hazavinni egy potya numerára. Sokáig azt hihetjük, hogy egy klasszikus rape and revenge filmmel állunk szemben, csakhogy Emerald Fennell rendező sokkal trükkösebb ennél: izgalmas kérdésfelvetéseivel és provokatív jeleneteivel szembesít bennünket a még mindig létező kettős mércével, és annak drasztikus következményeivel.

Ígéretes fiatal nő 2021 mozi film toplista

Ígéretes fiatal nő

03.

Az elveszett lány

Ahol elérheted: december 31-től a Netflixen

Igen pofátlan dolog, hogy egy olyan jó színésznő, mint Maggie Gyllenhaal rendezőnek is elsőrangú legyen. Bemutatkozó munkája, az Elena Ferrante regényén alapuló Az elveszett lány egy tabutémát dolgoz fel, és egy olyan anya a főszereplője, aki az élete egy pontján megbánja, hogy anyává vált. Az anyasághoz fűződő komplex érzelmi világot egy egyáltalán nem szájbarágós, komplex karakterekkel és bonyolult emberi viszonyokkal teli filmben mutatja be Gyllenhaal, aki könnyen lehet, újabb Oscart hoz majd Olivia Colmannek.

02.

Az apa

Ahol elérheted: a mozikban

Anthony Hopkins újabb Oscart érő alakítása nagy késéssel futott be a hazai mozikba, de megérte rá várni. A demenciáról ugyanis ritkán készül ennyire hiteles és zavarba ejtő művészeti munka, ami a szokatlan szerkezetével lassan eléri, hogy nézőként a demens öregember fejével gondolkodjunk, és mi is átérezzük azt a zavart, amit ő érez, amikor olykor nem ismer fel és összekever embereket, és folyamatosan elfelejt dolgokat. Az év legerősebb drámája.

01.

A világ legrosszabb embere

Ahol elérheted: január 20-tól a mozikban, de már decemberben is vetítik premier előtt

Ki mondta, hogy egy romantikus vígjáték nem lehet értékes alkotás? A norvégok rájöttek, hogyan lehet feltámasztani egy műfajt, ami mostanában szinte csak felejthető Netflixes limonádékból áll. Egy film arról, hogy milyen 2021-ben fiatal nőként élni, és milyen szerepek között kell lavírozni ahhoz, hogy elfogadjon a világ. Két lenyűgöző szerelem története, teli fantasztikus történetmesélési és képi gegekkel, rengeteg érzelemmel és Renate Reinsve képében egy lenyűgöző főszereplővel, aki nem tudjuk, hol rejtőzködött idáig. Az év filmélménye, amit a véget érte után szinte azonnal újranéznél.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top