nlc.hu
Szabadidő

Denevérevő pókot figyeltek meg Angliában

Denevérevő pókot figyeltek meg Angliában

Először dokumentálták az Egyesült Királyságban, hogy a Afrikából betelepült hamis özvegy pók egy általa zsákmányolt denevérből falatozik.

Az Egyesült Királyságban már 15-20 éve megjelent egy veszélyes pókfaj, a Steatoda nobilis, amelyet csak hamis özvegynek neveznek, mert nagyon hasonlít az életveszélyes csípésű fekete özvegyre. A hamis özvegy csípése szerencsére nem végzetes, de rendkívül fájdalmas, és az eredetileg Észak-Afrikában honos ízeltlábú így is a legveszélyesebb pókfajta az Egyesült Királyságban.

A pókiszonyosok számára már ezek sem a legmegnyugtatóbb hírek, most pedig olyan történt az Egyesült Királyságban, amire arrafelé még nem volt példa: egy hamis özvegy pók denevérből lakmározott.

Az ijesztő jelenséget Ben Waddams természetfilmes vette észre a shropshire-i otthonában. A férfi padlásán élő denevérek közül egy fiatal példány belegabalyodott a hamis özvegy hálójába, elpusztult, a pók pedig a belsőségeit fogyasztotta. Egy másik denevér is beleakadt a pók hálójába, de mivel nagyobb volt, túlélte, végül pedig megmentették és szabadon engedték.

Egy denevér és a denevért is fogyasztó hamis özvegy pók

Ez a nagyobb denevér, amely megmenekült a hamis özvegy póktól, de a jóval kisebb bébidenevérnek nem volt ilyen szerencséje (Fotó: Ecosphere)

A tapasztalatokat a Galway Ír Nemzeti Egyetem tudósai az Ecosphere című nemzetközi folyóiratban tettek közzé. John Dunbar, a kutatás egyik munkatársa azt mondta, hogy a világ egzotikusabb részein a tudósok már évek óta dokumentálják, hogy a pókok kisebb gerinces állatokat zsákmányolnak. Még jóval kisebb álözvegyfajoknál is ismert, hogy kígyókat és gyíkokat ejtenek csapdába, és táplálkoznak belőlük.

Az Egyesült Királyságban csak most kezdik felmérni, mennyire gyakoriak az efféle események. A hamis özvegy pók zsákmányszerzésének tanulmányozása azért is fontos, mert a szakemberek szerint a faj sokkal versenyképesebb, mint az őshonos pókok, ezért fontos felmérni, hogy jelenlétük hogyan hat az ökoszisztémára, illetve az őshonos zsákmányfajokra.

Nemrégiben egy indiai férfi a saját lakásában szembesült azzal, hogy egy hatalmas pók egy békát vonszolt magával, valószínűleg a szerencsétlen kétéltűt szánta vacsorára.

(Kiemelt kép: Ecosphere)

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top