nlc.hu
Szabadidő

Kertészkedés panellakában

Mindenki lehet kertész, még a panellakók is!

Miért adnánk fel kertészi ambícióinkat, ha panellakásban élünk? A helyszűke nem akadály, így teremthetjük meg bárhol álmaink kertjét.

Ahogy egyre csak nőnek a városok, úgy lesznek egyre kisebbek és kisebbek a lakások. Nem megfelelő várostervezés mellett alig találkozhatunk a mindennapokban zöldövezettel. Sokszor irigykedve nézzük a kertes házban lakókat, hiszen nekik megadatott a privilégium, hogy saját kertjükben gyönyörködhessenek, fák lombkoronái alatt pihenhessenek vagy akár mezítláb járhassanak a fűben.

Idillikus látványú cserepes növények egy teraszon.

Panellakásban is lehet több növényt gondozni

Szervezzük meg magunknak saját zöld kuckónkat! Még ha pici lakásban is élünk a betondzsungel közepén, akkor is van lehetőségünk gyönyörű minikert kialakítására. El is mondjuk, hogyan.

A zöldülés nem csak egy korszak, amelyet majd kinövünk. Komolyan kell vennünk, ha élhető környezetet szeretnénk! Köztudott, hogy a növények boldogabbá és egészségesebbé tesznek minket. A lakáskertészkedés túlmutat holmi egyszerű hobbin: feldobjuk általa a teret, kialakítunk egy egészségesebb otthont, ráadásul megtanuljuk felelősségteljesen kezelni az ételmaradékot.

Miért kertészkedjünk panellakásban?

Még ha egy kis picike beltéri kertészkedésre is van lehetőségünk, éljünk vele! Számos előnye lehet annak, ha befogadunk és szeretettel gondozunk néhány növényt.

Minden növény oxigént termel és szén-dioxidot távolít el. Azt tudtuk, hogy néhány növény tisztítja is a levegőt? Például a békeliliom vagy a pókvirág számos méreganyagot képesek eltávolítani a beltéri levegőből. Többek között ammóniát, amely sok tisztítószerben megtalálható.

A beltéri levegőszennyezés számos egészségügyi probléma kockázatát is növelheti:

  • fejfájás
  • szédülés
  • fáradtság
  • szem-, orr- és torokirritáció
  • szív- és légzőrendszeri betegségek
  • akár rákos megbetegedések

Ezek megelőzésére már 3-6 növény is alkalmas lehet.

Házi gyógymódok

Hasznos növények termesztésével hosszú távon pénzt is spórolhatunk. Zöldségek és fűszernövények mellett mindenféle gyógynövényt is termeszthetünk. Nevelhetünk panellakásunkban akár kamillát és citromfüvet, hogy hulladékmentes teákat főzhessünk, borsmentát és levendulát, hogy természetes illóolajokat készíthessünk, vagy aloe verát, amely kiváló természetes bőrápolási alapanyag.

Felelős hulladékkezelés

A lakáskertészkedés újabb ürügyet ad arra, hogy elkezdjünk komposztálni. A komposztálás tökéletes módja a szerves hulladék (például ételmaradékok és papírtermékek) kezelésének, valamint az otthoni szénlábnyom csökkentésének. Nincs szükségünk rengeteg térre ahhoz, hogy kiaknázhassuk a komposztálás előnyeit. Beltéri komposztgyűjtővel saját, hulladékmentes konyhánkból is kényelmesen komposztálhatunk.

Sokkal könnyebb, mint gondolnánk!

Többen is attól tartanak, hogy képtelenek lesznek életben tartani a növényeket. Megfelelő növényekkel és azok megfelelő elhelyezésével még azok is kertészekké válhatnak, akik körül amúgy sorban halnak meg a növények. Ráadásul a beltéri kertészkedés olcsó módja annak, hogy lakásunkat Pinterest-képpé varázsoljuk.

Hogyan kertészkedjünk panelben?

A legtöbb lakás esetében a hely értékes portéka. Még holmijainknak is sokszor nehéz helyet találnunk, nemhogy egy kertnek. Némi kreativitással még a legparányibb helyiségek is zöld varázshellyé válhatnak.

Színes cserepes növények erkélyen.

Pár színes növény minden teret feldob

Kültéren

A legkézenfekvőbb, ha kertünk az erkélyre tervezzük. Vegyük számításba erkélyünk súlyhatárát (a nagy cserepek nehezek, különösen locsolás után), és gondoskodjunk a tárolók és az ablakládák rögzítéséről, hogy ne tudjanak leesni.

Alternatív megoldás: ha az épületnek van teteje vagy udvara, akkor kérjünk engedélyt, hogy ott rendezhessük be kertünk. Ha megkaptuk az engedélyt, akkor biztosan másokat is ösztönözni fogunk a zöld életre.

Beltéren

Szobanövényekkel teli bútorok.

Használjunk ki minden vízszintes és függőleges felületet

Nincs erkély? Semmi gond! Kertészkedhetünk ablakpárkányokon, vagy az ablakok közelében elhelyezett bútorokon is. Használjuk ki bátran a függőleges teret is! Polcokkal és függő cserepekkel kihasználhatunk minden lehetőséget.

Természetes fények

Földön lévő cserepeket rendezgető férfi.

Minden növénynek más a fényigénye

Tervezés közben, a helyigény után a napfény mennyisége a legfontosabb szempont.

Ha kertészkedésről van szó, akkor a napfényt is kategóriákba lehet sorolni:

  • Teljes napfény: 6-8 óra direkt napfény, esetleg délutáni napsütés – a legtöbb fűszernövény és virágos növény számára alkalmas.
  • Részleges nap: 4-6 óra közvetlen napsütés (sok virágos növény és bizonyos fűszernövények – metélőhagyma, koriander, kakukkfű és petrezselyem – számára).
  • Részleges árnyék: 2-3 óra közvetlen napsütés – az ebbe a kategóriába tartozó növényeknek általában jól megvilágított területre, például ablakpárkányra van szükségük, de olyanra, amely nem kap sok közvetlen napfényt (pl. póknövények és tarka levelű növények, mint a borostyán és a szőlő).
  • Árnyék: <1 óra közvetlen napsütés (pl. békeliliomok számára tökéletes).

Hogyan határozzuk meg, hogy mely területek melyik kategóriába tartoznak?

Csak megfigyeléssel. Válasszunk ki egy napot, amikor egész nap otthon vagyunk, és óránként egyszer figyeljük meg a potenciális ültetési területeket, és jegyezzük fel, hogy napfényben vagy árnyékban vannak-e. A nap végén adjuk össze, hogy az egyes területek hány órányi napfényt kaptak.

Ne dőljünk be annak a közkeletű mítosznak, hogy a napfény hiánya miatt nem lehet sikeres kertet művelni. A napfénykategóriák mindegyikéhez rengeteg ültetési lehetőség áll rendelkezésre.

Mit ültessünk?

Paradicsomültetvények erkélyen.

Akár saját zöldségeket és gyümölcsöket is termeszhetünk erkélyünkön

Miután megvan a helyszín és a megvilágítás, ideje kiválasztani a beltéri dzsungel lakóit. Rengeteg lehetőség közül választhatunk, attól függ, hogy mi a célunk. Levegő tisztítása? Élelmiszer- vagy gyógynövénytermesztés? Talán valami esztétikailag gyönyörködtetőre vágyunk? Mindenre van választék.

A következő növények kifejezetten levegőt tisztító képességgel bírnak: póknövények, békeliliom, krizantém, Areca-pálma, szukkulensek, angol borostyán, páfrányok, bambusz, szobapálmák és (kezdők számára ideális) sárkányfa-fajok (dracéna).

Ezek mellett bármilyen fűszernövényt, zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt termeszthetünk. Vegyük számításba ezek szükségleteit, hogy biztosan túléljék a panellakás nyújtotta lehetőségeket.

Gondozzuk panelkertünk

Növényeit gondozó nő.

Ne felejtsünk el gondoskodni növényeinkről

Amikor beltéri lakáskertről gondolkodunk, a legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtenünk: a növények terjeszkedni akarnak. Mindössze annyit kell tennünk, hogy megfelelő körülményeket biztosítunk számukra a virágzáshoz.

A kezdő kertészeknek érdemes néhány kevés igényű növénnyel kezdeni. Magyarán: akkor is túlélnek, ha elhanyagoljuk őket. Ez azokra is érvényes, akik zsúfolt időbeosztással zsonglőrködnek, és nincs idejük bármikor kertészkedni.

Ideális esetben olyan növényeket válasszunk, amelyek:

  • nem igényelnek teljes napfényt (városban ez sokszor gondot okozhat)
  • nincs szükségük metszésre
  • nem érzékenyek különösebben a kártevőkre

A sikeres panelkertészkedés érdekében öntözzük rendszeresen növényeink, azok igényeinek megfelelően. Figyeljük a napfénymennyiséget, időnként cseréljünk földet a cserepekben, és tartsuk távol a kártevőket.

Ne engedjük, hogy az apró lakás elválasszon szenvedélyeinktől és a jobb életkörülményektől. A panelkertészkedés terápiás időtöltés is lehet. Kezdjük kicsiben, pár cseréppel, de nagyon hamar vérszemet fogunk kapni úgyis. Mielőtt észbe kapnánk, lakásunk máris vegetatív csodavilággá változott.

(Forrás: Sustainable Jungle, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top