nlc.hu
Szabadidő

Kritika Az ír kívánság című Netflix filmről

Lindsay Lohan új filmjében minden ott van, ami szörnyű a Netflixben

Ha ír lennék, Az ír kívánság című Netflix-filmet látva levélborítékban küldenék kakidarabokat a cég központjába, de minimum egy életre lemondanám az előfizetésemet. Mivel nem vagyok ír, így csak szomorúan beszámolok arról, hogy a legújabb Lindsay Lohan romkomjuk eszelősen borzalmas lett.

Miután Lindsay Lohan sikerrel összekaparta magát, úgy döntött, hogy a lehető legkevesebb kockázattal próbál visszatérni a szakmába: Netflix romkomok sztárja lesz. Elsőre egy karácsonyi filmmel bizonyított, hogyha mozijegyet nem is vennénk újra érte, a távirányítóval a playre még hajlandók vagyunk rákattintani, ha meglátjuk a nevét.

A második próbálkozás is ünnephez, jelesül Szent Patrik napjához köthető. Bár Lohan ereiben állítólag ír vér is folyik, ezt szerencsére nem domborították ki, a dolgot inkább úgy oldották meg, hogy egy amerikai nőt játszik, aki Írországba utazva esik szerelembe. Ennek amúgy is komoly hagyománya van a filmekben: a Szökőhévben Amy Adamsnek, Hilary Swanknek pedig a P.S. I Love You-ban jutott hasonló feladat. Ha nekik összejött, Lindsay Lohannek miért ne jöhetne össze?

Az ír kívánság

Már megint egy szerelmi háromszög? (fotó: Netflix)

Lindsay esete a Netflix szentjével

Maddie Kelly (Lindsay Lohan) egy harmincas évei végén járó, szakmájában sikeres, de a magánéletben kissé szerencsétlen nő, aki nagyon szereti a könyveket. Ezt például onnan tudjuk, hogy szemüveges és a film egy pontján megemlíti, hogy a kedvenc írója James Joyce. Egyébként nemcsak szereti a könyveket, hanem szerkeszti is őket, pontosabban egyet: Paul Kennedy Két ír szív (ez jobb, mint a film címe) című bestsellerét. A könyvimádatát abból is láthatjuk, hogy amikor az író esküvőjére érkezik vendégként Írországba, a táskájában pont ez a könyv lapul. Nem olvasta el elégszer a szerkesztés idején? Netán a saját könyvét szeretné nászajándékba adni az írójának? Megannyi kérdés, de nincs válasz.

Kelly egyébként fülig szerelmes Paul Kennedybe, aki azonban épp a szerkesztője legjobb barátnőjét készül feleségül venni.

Egy mesés kiránduláson aztán hősnőnk leül egy kívánságpadra és megjelenik neki Szent Brigitta, aki érdekes módon a Zara „fiatalosnak tűnő cuccok idősebbeknek” osztályáról öltözködik. Maddie kívánhat, és ő azt kívánja, hogy bárcsak a gusztustalanul gazdag nemesi családból származó Paul – ezekbe a Netflix romkomokba mindig kell egy nemesi rang és egy kastély – őt venné feleségül a barátnője helyett.

A Zara szentje meghallgatja őt, másnap már Paul mellett ébred és az esküvőjére készül. Csakhogy mi lesz közben azzal a helyes angol természetfotóssal, akit a reptéren ismert meg, amikor egy bőröndön veszekedtek? Ejnye-bejnye.

Az ír kívánság

Lindsay Lohan és Ed Speelers Az ír kívánságban (fotó: Netflix)

Nincs remény

Adott itt egy rakatnyi romkom-közhely. A munkatársába titkon szerelmes hősnő, akinek hőn áhított férfija épp valaki mást készül elvenni, egy távoli, meseszép helyen tartott esküvő, egy mágikus kívánság és az általa létrehozott alternatív valóság, a földhözragadtabb igazi, aki puszta véletlenből esik be a hősnő életébe, akinek rá kell jönnie, hogy igazából rá van szüksége, és persze a már említett nemesi szál és a kastély, valamint a nyílegyenes út a happy end felé. Kihagytam valamit? Minden bizonnyal.

Szokás azt mondani, hogy a romkom műfajnál nem szabad haragudni a klisékre, hiszen a komfortfilmekhez hozzátartozik a kiszámíthatóság, és ez részben tényleg így van. Viszont ha egy film tényleg kizárólag klisék egymásra halmozásából áll, és nincsenek benne legalább érdekes karakterek és jó dumák, akkor már fel lehet róni neki mindezt. Márpedig Az ír kívánság tényleg annyira klisés, hogy az már egyértelműen az alkotói lustaság, mi több magasról belesz*rás minősített esete.

Az ír lapok azon viccelődnek, hogy ezt a filmet biztosan olyan csinálták, akik előtte még életükben nem tették be a lábukat az országba. Természetesen mindenki Guinesst iszik, egyfolytában szól valamilyen rossz kelta népzene imitáció, az emberek a legváratlanabb pillanatokban kelnek táncra, a vidéki pubokban nagy az élet, mindenki jókedvű és vidám, a tájak pedig mindenütt képeslapra illenének. Ennek ellenére hősnőnk végül egy angol fasziba szeret bele, az egyetlen igazán fontos ír szereplőt pedig egy walesi színész alakítja. Magyarországról nézve ez talán kevésbé zavaró, de nevetni attól még lehet rajta. Viszont én inkább sírok, hiszen ez a lusta, gépies, lélektelen filmszörny a cikk írásának pillanatában az első helyen áll a magyarországi Netflix filmes toplistáján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top