Szabadidő

Mennyire ismered a macskádat? (x)

Vajon észrevennéd rajta, hogy szenved a férgektől? A macskák igazi magányos harcosok, ezért sokszor nem mutatják fájdalmukat vagy betegségüket. Honnan tudhatod mégis, hogy a férgek kínozzák? És mit tehetsz ellene? Olvass tovább a válaszokért!


Evolúciós okai is vannak, hogy a macskákon alig látszik, ha valami bajuk van. Míg a kutyáknak a falka jelentett védelmet, a macskák magányos vadászokként csak önmagukra számíthattak. Éppen ezért a gyengeségnek semmi jelét nem mutathatták, és ezt a rendíthetetlen keménységet a mai napig megőrizték.

Néma segélykiáltások

Éppen ezért a férgességet – főleg a kezdeti időszakban – nagyon nehéz felismerni rajtuk. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem szenvednek a kínoktól, amit a paraziták okoznak. A macskánk sokszor öntörvényű és önfejű, és az esetek nagy részében fogalmunk sincs, mi járhat a fejében, de éppen ilyennek szeretjük. És ezért is különösen fontos, hogy akkor is figyelmet szenteljünk a védelmére, ha nem nyávog a segítségünkért.

Veszélyes ellenség mindenkinek

A férgek nemcsak a macskánkat gyötörhetik, az emberre is veszélyt jelentenek: többek között maradandó szemkárosodást okozhatnak. Az élősködőket ezért is fontos távol tartani, ha pedig megjelentek, mihamarabb ki kell irtani őket, hiszen egyetlen orsóféreg naponta több mint 85 000 petét rakhat, így kezelés nélkül a probléma gyorsan elhatalmasodik.

Mire érdemes figyelni?

Ha cicánk gyakran hány vagy megy a hasa, ürülékében rizsszemre emlékeztető lárvákat látunk, fénytelen és kopott a bundája, a hasa kitelt és hullámzó, vagy szokatlanul levert az állat, akkor érdemes azonnal segítséget nyújtani neki! De ne feledd, főleg a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy egyik tünet sincs jelen.

Mit tehetsz, hogyan védekezhetsz?

Mint sok hasonló esetben, a legfontosabb itt is a megelőzés. Mivel a betolakodók sokszor rejtőzködve kínozzák és szipolyozzák macskánkat, ezért ajánlott rendszeresen féregteleníteni, akkor is, ha éppen nem látsz semmilyen tünetet. Ehhez keressük a Drontal féregtelenítő tablettát, hiszen háromhavonta egyetlen kezeléssel védhetjük macskánkat a férgek okozta szükségtelen szenvedéssel szemben.

Drontal Cat tabletta – Hatóanyagok: egy tabletta tartalmazza: 80 mg pirantel, ami 230 mg pirantel-embonátnak felel meg, 20 mg prazikvantel

Javallatok: Nagy hatású féregtelenítő macskák gyógykezelésére az alábbi fonálférgek kifejlett alakjai és galandférgek (minden stadium) ellen: Toxocara mystax (cati), Toxascaris leonina, Ancylostoma tubaeformae, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Hydatigea (Taenia) taeniaeformis, Mesocestoides spp., Joyeuxiella spp.

Ellenjavallatok: A kombinációval végzett megfelelő vizsgálatok elvégzéséig vemhes állatokon nem használható. Használata nem javasolt 3 hetes kor előtt.

Adagolás: Szájon át történő alkalmazás. 1 tabletta/ 4 testtömeg kg. Egyszeri kezelés elegendő. A tablettákat közvetlenül vagy ételbe rejtve kell beadni. Koplaltatás vagy a táplálási szokások megváltoztatása nélkül adható. Fonálféreg-fertőzés esetén, különösen kölykökben a férgek teljes kiirtása nem várható, így az emberi fertőzés lehetősége megmarad, ezért kéthetente ismételt kezelés javasolt.

Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. Tel: +36 80 201 399, e-mail: allatgyogyszer@bayer.com

Kérjen állatorvosától vagy gyógyszerészétől további felvilágosítást! Alkalmazás előtt, illetve további információért olvassa el a használati utasítást. Tk.sz.: Drontal Cat tabletta: 2777/1-4/10 MgSzH ÁTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top