nlc.hu
Szépüljünk
Kóstolta már a bõröd?

Kóstolta már a bõröd?

A szépségápolásban ismét hódít minden, ami természetes. De hiába tudjuk, hogy miben milyen növény található, ha nem tudjuk, hogy a belõle készült hatóanyag milyen hatással van a bõrünkre.

Frangipani serkenti az érzékeket




A templomfának is nevezett bokor Ázsiában, Indiában és Hawaii-on is elterjedt. Virága áttetsző, mint a porcelán, illata átható és csábító, így elsősorban a parfümgyártásban használják fel.
Hatása: a frangipani aroma kisimítja a test és a lélek gyűrődéseit, feldob és élénkít, ezért olaja gyakran található meg a fürdőszerekben és a masszázsolajokban.







Kakaó
ápolja a száraz, töredezett bőrt
A hét méteres magasságot is elérő kakaófa az Egyenlítő környékén lévő trópusi vidékeken nő. A gyümölcsében található magból, a kakaóbabból préselik a krémes állagú kakaóvajat.
Hatása: a gazdag növényi zsiradék különösen jó hatással van a száraz bőrre, órákon át védi a folyadékveszteségtől. A szappanokban, testápolókban és tusfürdőkben található kakaóvaj zsírozó hatású. Közkedveltségét az is indokolja, hogy lassan avasodik.






Centella – regenerál és feszesít
Madagaszkáron és Indiában található meg ez az alacsony növésű mocsári kúszónövény. Mélyzöld, kerek leveleiből nyerik a tigrisfűolajat, amelynek egykor varázserőt tulajdonítottak.
Hatása: a tigrisfű-olaj serkenti a kötőszövet regenerálódását és erősíti a bőr rugalmas rostjait. Érzékeny bőrre is használható.







Rizs
nedvességhez juttat

Az akár két méter magasra is megnövő rizs Délkelet-Ázsia mocsárvidékein érzi magát a legjobban. A kozmetikai ipar számára a magjából kipréselt olaj értékes.
Hatása: a rizsolajat az UV sugárzás elleni védekezésre és a nedvességtartalom pótlására használják fel.







Mangó
kisimítja a ráncokat 
A mangófa is a délkelet-ázsiai trópusokon nő, aromás gyümölcse évente kétszer érik. Az érett gyümölcs magjából sajtolják a tartalmas olajat, a mangóvajat.
Hatása: a mangóvaj nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat és számos vitamint (például A-, C- és E-vitamint), amelyek a bőr védelmi szerepét erősítik, és segítenek alápárnázni a kisebb ráncokat.







Sheavaj
– a sokoldalú tehetség
A tizenöt méter magas sheavajfa (kenőcsfa) számára az afrikai szavannák és Malajzia hősége az ideális klíma. Ha négy centi hosszú zöld diótermése megérett, a sheavaj, amelyet karitévajnak is neveznek, ötven százalék tiszta növényi olajat tartalmaz.
Hatása: általános ápolószernek számít a test- és az arcápolásban. Felépítése nagyon hasonlít az emberi lipidekére, ezért gyorsan felszívódik.



Golgotavirágoldja a belső feszültségeket




A sárgásfehér virágú golgotavirág Brazíliából származik. A legmelegebb nyárban jelennek meg rajta a labda formájú termések, amelyek marakuja néven ismertek.
Hatása: enyhén gyümölcsös, egyedi illata erősen lazító és harmonizáló hatású, ez teszi alkalmassá a nyugtalanság, a belső izgalom leküzdésére. Nemcsak parfümgyártásban használják, kivonata megtalálható egyes testápolószerekben és regeneráló krémekben is.






Ginkgo
erősíti a bőr védő szerepét
A hihetetlen ellenálló képességű ginkgofa, vagyis a páfrányfenyő erős, legyezőszerű leveleiből nyerik a magas hatóanyag tartalmú kivonatot.

Hatása: serkenti a vérkeringést, felélénkíti a bőrsejtek anyagcseréjét és erősíti azok önvédelmi mechanizmusát.







Teafa
gondoskodik a pórusok tisztaságáról
Több, mint hatvanféle teafa létezik, de csak egyből nyerhető az ismert teafa-illóolaj, ennek ágaiból és leveleiből készül a baktériumellenes ápoló esszencia.
Hatása: az orvoslás a teafaolajat égésekre és bőrirritációkra használja. Csökkenti a pattanás és mitesszerképződést a tisztátalan és zsíros bőrön.







Magnólia
megnyugtat és lazít
Az Ázsiából származó liliomfán márciustól nyílnak a ragyogóan fehér, érzékien illatozó virágok, amelyből vízgőzdesztillációval nyerik a magnóliavirág-olajat.
Hatása: a virág és enyhén gyümölcsillatú aroma számos parfümben és illatos testápolószerben megtalálható. Lazító, felszabadító és feszültségcsökkentő hatással van a testre és a lélekre.







Gyömbér
– növeli az energiát
A kínaiak és az indiaiak már közel négyezer éve használják fűszerként, gyógy- és szépítőszerként ezt a sárga gumót.
Hatása: a gyömbérkivonat elsősorban a bőrsejtek képződését serkenti. Főként illatos szappanokban, feszesítő krémekben és ápoló samponokban található meg.







Avokádó
regenerálja az érdes bőrt

Az örökzöld fa Közép-Amerika esőerdőiben nő. Az érett gyümölcs magja tartalmazza a gazdag avokádóolajat.
Hatása: magas lecitin-, zsírsav- és vitamintartalma selymessé és széppé teszi a száraz töredezett, petyhűdt bőrt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top