Szépüljünk

Jaj, az a haj!

Elõfordult már veled, hogy riadtan ébredtél fel és kaptál a fejedhez, mert álmodban hajad elvesztette rugalmasságát vagy kopasz voltál? Nem csoda, ha fényes, egészséges hajad fontosabb számodra, mint ruháid.





A dús hajkorona minden korban a szépség, az erő, a fiatalság és az erotika megtestesítője volt.

A sok stressz, idegeskedés nemcsak a bőrödön, bizony a hajad minőségén is azonnal meglátszik. A hajszálaid elvékonyodásáért, töredezettségéért azonban sokszor egyszerű ápolási hibák a felelősek. Bőrgyógyász szakértők állítják: „Az agresszív samponok, hajfestékek és a túl gyakori dauer teljesen szétroncsolhatják a hajszálakat és a fejbőrt.” Mindig minőségi, ellenőrzött terméket kell vásárolni!


Fésülködés
Két jó kefére van szükséged. A lapos – lehet ovális vagy szögletes formájú – a hajmosás előtti száraz, vagy a hajmosás utáni nedves haj átfésülésére szolgál, a körkefe pedig a frizura elkészítéséhez. A természetes szőrből készült kefe kíméletesebben bánik a hajszálakkal és a fejbőrrel, sűrű, vastag haj esetén viszont kevésbé alkalmazható, mert túl puha és erőtlen.

Hajmosás
Mosás előtt fésüld ki alaposan a hajad, és így a második samponozás akár feleslegessé is válik. Igazi élmény, ha samponozáskor körkörös mozdulatokkal masszírozod a fejbőröd, így a vérkeringésed felélénkül és a fejbőrödön található hajszálerek extra mennyiségű oxigénhez, és tápanyaghoz jutnak. Hatásos a radírsampon is, ami megszabadítja a hajszálakat az elnehezítő és fénytelenné tevő lerakódásoktól.





Színvédelem
A frissen festett haj nemcsak csillogóbb és selymesebb lehet, hanem a festékréteg hatására a hajszál is vastagabb, erősebb. Használj hajmosás előtti színvédő sprayt, ez védőréteget képez a hajszálakon. A hajszínvédő sampon kíméletesen tisztítja a hajat, és csökkenti a fakulás lehetőségét, a vitalizáló balzsamtól a festett haj ellenállóbbá válik.

Hajhullás
Napi száz elvesztett hajszál még normális, ha ennél több hullik ki, érdemes szakorvoshoz fordulnod. A drasztikus fogyókúra, a vérszegénység, a vashiány vagy a magas vércukorszint, vérsüllyedés igen gyakran okoz hajhullást. A haj minőségét a genetikai örökségen kívül a hormonok is szabályozzák, ezek közül az androgén hormonok játsszák a legjelentősebb szerepet. Vannak samponok, ampullakúrák, melyek segíthetnek, a hajhullás megakadályozásában, a leghatékonyabb módszer, ha a sejtekhez a vérkeringés útján jutnak el a hatóanyagok.

Gyors zsírosodás
Leggyakrabban a hormonok, faggyúmirigyek helytelen működése okozza, és előfordulhat, hogy öröklött betegségről, vagy túl agresszív hajkezelési eljárásról van szó. Mindennap moss hajat gyakori használatra szánt lágy samponnal, majd rozmaringesszenciás vízzel öblítsd le. Szárítás során a hajszárító sose kerüljön 15 centinél közelebb a fejbőrödhöz.

Erős korpásodás
Helytelen hajápolás, túlzott napozás, rendszertelen és egészségtelen táplálkozás és stressz következménye is lehet. De okozhatja agresszív sampon, rosszul megválasztott hajfesték is. Soha ne vakargasd a fejbőröd! Masszírozd inkább illóolajokkal (rozmaringgal vagy zsályával), és használj babasampont.





Töredezettség

A hosszabb ideig használt, nem megfelelő minőségű hajfesték, a gyakori dauerolás, a napfény és a klóros víz teszi leggyakrabban töredezetté a hajat. Vágasd a végét gyakrabban, a nedvességet pedig jojoba-, mandula- és búzacsíraolajos kezeléssel pótolhatod. A hajszárítót lehetőleg mellőzd – hagyd, hogy a hajad magától száradjon meg.

Lelapuló, energiátlan haj
A haj csak akkor egészséges és csillogó, ha megfelelő mennyiségű és összetételű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut. Különböző pakolások segítségével pótolhatod hajad elveszített víztartalmát, és megkönnyítheted védőszerkezetének újbóli felépítését. Regeneráló termékekkel (méz-, tojás- vagy olívaolaj pakolás) hetente, kéthetente újjáélesztő akciót végezhetsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top