Szex

Nincs idõ a szexre?!

Egy fedél alatt éltek, egy ágyban hajtjátok álomra a fejetek, mégsem emlékszel arra, mikor bújtatok össze utoljára? Ne ess pánikba, valószínûleg nem a hormonjaitok mondták fel a szolgálatot. Viszont itt az ideje, hogy dolgozzatok egy kicsit az idõzítésen!





El tudod képzelni, hogy reggel hatkor csörög a vekker, és azon nyomban készen kell állnod a szexre, mert a pasid a hajnali entyem-pentyem híve? Mindezt még tetézi, hogy nagyon későn kerültél ágyba, és egyébként is csak egy tripla kávéval vagy képes életet lehelni magadba? A párodnak persze könnyű, mert ő minden nap fél hétkor kel, hiszen nyolcra bent kell lennie az irodában. Este aztán ő dől ki hamarabb a sorból, te pedig elmélyedsz egy izgalmas könyvben. Így váltják egymást a hétköznapok. Marad a hétvégi szex…


Ne kend a hormonokra!

Felmérések szerint egy légyott átlagos ideje 8-30 perc közé tehető, tehát nem nevezhető igazán időrabló tevékenységnek (számtalan pozitív hatását is figyelembe véve semmiképp nem az). Ennek ellenére az eltérő bioritmusban élő párok gyakran még ennyi időt sem áldoznak rá heti lebontásban, mivel szabad óráikban inkább más kedvteléseknek hódolnak. Bár azon igazából nincs csodálkozni való, hogy az idő múlásával és egy túlhajszolt időszakban megritkul az együttlétek száma. Ám nem szabad mindent a hormonokra kenni, mert akár hiszed, akár nem, nekik nem sok szerepük van abban, hogy szívesebben tévézel éjfélig, mint hogy lepedővirtuózként hengereld le párod a hálószobában. (Ez amúgy is akadályokba ütközik, ha ő már tízkor a kanapén horkol, vagy a haverokkal sörözik a sarki kricsmóban.) Akkor hát hol van a kutya elásva?

Többnyire az elkényelmesedésre és a rossz időzítésre fogható az együttlétek megritkulása. Utóbbi annak tudható be, hogy manapság már nem a belső óránkat, hanem a szociális óránkat követve élünk. Vagyis nem a testünknek (és a pasinknak) szeretnénk kedvében járni, hanem azoknak a dolgoknak, amiket fontosnak hiszünk. Ergo a kötelező protokollnak a szexuális életünk is kárát látja.






Első a harmónia!


Ha az együttlétek ilyen-olyan időzítési problémákból (is) kifolyólag igencsak megritkultak, nem árt, ha a megszokottnál több időt szántok a „lendítsük fel szexuális életünket” projektre.

Persze nehéz meghitt hangulatot teremteni egy idegeskedéssel, gondokkal tűzdelt nap után. Ráadásul míg a férfiak viszonylag rövid idő alatt izgalomba hozhatók, nekünk több feltételnek együtt kell állnia ahhoz, hogy átadjuk magunkat a testiségnek.

Az eltérő motivációs háttér önmagában nem gond, sokkal nagyobb problémát jelent, ha valamelyik fél nem szeretne változtatni a belőtt standardokon, vagy ha a hálószobán kívül is megszűnik az együttrezgés és már nem érzitek a harmonikus hátteret magatok mögött. Ám nincs az egyik a másik nélkül. Vagyis a kiegyensúlyozott párkapcsolat elengedhetetlen tartozéka a kielégítő szexuális élet. Ne hagyjátok hát, hogy a világ legélvezetesebb tevékenysége nyűggé váljon!


Tervezz, szépülj, lazíts – és ne duzzogj!

Belegondoltál már abba, hogy miközben az élet legtöbb területén meglehetősen rugalmasan viselkedsz (például az utolsó pillanatban sms-ben fixálod le baráti találkáidat, vagy azonnal a végére jársz a főnöködtől kapott feladatnak), valahogy a szerelmi élethez merevebben viszonyulsz? Persze ez nem azt jelenti, hogy folyamatos készenlétben kell élned, és minden este szexi kombinéban ringatózni a pasid előtt.





Az alábbi praktikák bevetésével valószínűleg sokkal többre mész (mentek):

• Üsd fel a határidőnaplódat, és tudatosan csinálj helyet – legkésőbb egy héten belül, és szíved szerelmét is erre ösztökélve – egy romantikus estének. Vedd úgy, hogy elnyertél egy utalványt, ami csak kettőtöknek szól. Ajtót magatokra zárni, lakást illatokba borítani, egy üveg bort kinyitni, és hajrá!

• Szeresd a tested! Ha nem is vagy teljesen megelégedve a paramétereiddel, néhány napig szánj a megszokottnál több időt magadra. Menj el szoláriumba, fodrászhoz, masszőrhöz, próbálj ki egy új illatot vagy egy bőrfeszesítő kencét, és máris nagyobb kedvvel ugrasz majd a paplanok közé. Néha már a felszökő önbizalommal járó pozitív gondolatok is elegendőek ahhoz, hogy megfelelően ráhangolódj az intimitásra.

• Adjatok kimenőt egymásnak, vagyis ne lógjatok folyton egymás nyakában. Időnként töltsetek külön egy-egy estét, csináljatok külön programot, így éheztetve ki magatokat a viszontlátásra.

• Figyeld párod jelzéseit! Hiszen már pontosan tudod, hogyan adja jelét annak, hogy összebújhatnátok. Ha aznap éppen kedvetlenebb vagy, hagyatkozz a tuti befutótokra, vagyis olyan dolgokat dobj be, amelyekről tudod, hogy örömöt okoznak kedvesednek.





Miért nehéz az időzítés?

Kutatások bizonyították, hogy az idő múlásával a szexuális motiváltság más-más mértékben változik a két nemnél. Míg a férfiaknak a kapcsolat harmadik éve után a kezdeti együttlétek mennyiségét tekintve 76 százalékra esik vissza a libidója, addig a nőknek a kezdetinek kábé 30 százalékára zuhan a vágya.
És amit NE csinálj:

• Ne sértődösködj, vagyis ne vedd zokon, ha szemlátomást időnként jobban kívánod az együttlétet, mint a kedvesed. Az egyensúly úgyis helyrebillen, hiszen bármikor adódhat fordított szituáció is. Inkább csábítsd el!

• Ne várj mindig maximumot! Nem kell minden együttlétnek lepedőszaggatónak lennie. Sokkal fontosabb, hogy utána beszélgessetek még, vagy egymás karjaiban aludjatok el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top