nlc.hu
Szex

Válaszol a szexológus

Kikészít, hogy az új nővel nincs merevedési gondja

Egy évvel ezelőtt ismertem meg a barátomat, akinek több, diagnosztizált betegsége is van, többek közt magas a vérnyomása, tüdőembóliája is volt. Ahogy megismerkedtünk, úgy éreztem, hogy működik köztünk a kémia. Amikor hozzáértem, merevedése volt, éreztem. Bár túlsúlyos, az első perctől kezdve elfogadtam őt olyannak, amilyen. A külsőmre ő azt mondta, hogy elfogad engem, úgy is, hogy alacsony vagyok és duci, a mellem pedig kicsi. Már a kapcsolatunk elején, amikor szexre került volna a sor, azt kérte, vegyek fel valamilyen ruhadarabot. Amikor a behatolás következett, erekciója még volt valamennyi, de amikor belém hatolt, egyből megszűnt. Akkor is eltűnt a merevedése, amikor megálltunk a szexben. Kértem, hogy menjen el urológushoz. Nemrég szakítottunk, és ami miatt írok, az az, hogy azt mondta nekem, az új barátnőjével remekül működik a pénisze. Vajon bennem volt a hiba? Nem tudta elfogadni, hogy duci vagyok? Vagy ő a hibás? Anno azt mondta nekem, hogy az előttem lévő barátnőjét sem tudta kielégíteni behatolással. Hónapokon át elfogadtam őt így is, megértő voltam vele. De most kikészít az a helyzet, hogy a másik nővel működik, velem pedig nem ment.”

 

 – olvasói kérdést kaptunk a merevedési zavarról, olvasónk természetesen nő és az idősebb korosztályt képviseli, a Katalin álnevet adtuk neki. A levele külön öröm, hiszen a merevedési gondról kérdez, kifejezetten olyan aspektusból, amiről kevés szó esik: mi a helyzet akkor, ha egy nő a saját hibájának tudja be a partnere merevedési gondját. Ha neked is van kérdésed, akár a behatolással, akár a férfiak működésével kapcsolatban az ágyban, vagy egész más párkapcsolati problémád van, például megcsaltak, vagy szerelmes lettél a kollégádba, esetleg nem tudod, szakíts-e, szexológus tanácsadónk, Sereg Tímea várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Nem szabad magára vennie senkinek, ha a partnerének nem áll fel

Az olvasónk leveléből az első, ami feltűnik, hogy a férfi merevedési problémájára a választ a saját (vélt) testi hiányosságaiban keresi. Ez általában önbizalomhiányra utal, egyértelműen látszik a levélből, hogy olvasónk elégedetlen a testi adottságaival. Érdemes lenne ezzel foglalkozni, fejleszteni az önelfogadást, akár egyénileg, otthon is. Ez elkezdhető már azzal is, ha megkeresi a számára legelőnyösebb ruhadarabokat, színeket, megváltoztatja a frizuráját olyanra, amilyen a legjobban illik az arcához. Továbbá, minden olyat, ami nem tetszik saját magán, és lehet azon változtatni, célszerű elkezdeni a változtatást. Ez már elérhető akár egy dietetikus segítségével is, aki segít abban, hogy a megfelelő étrendet összeállítsa – sok esetben a nőknél, főleg a változókorban vagy az után a hormonális változások okozhatnak hízást. 

A mindennapi mozgás pedig szintén olyan fontos dolog az egészséges étkezés mellett, ami hosszú távon rengeteget segít a mentális állapotunkon: jobban bírjuk a stresszt és az önbizalom, a saját testtel való elégedettség is a helyükre kerülhetnek. A mozgásnál igen fontos, hogy ne aszerint válasszuk meg, hogy gyorsan elérjünk egy bizonyos kilószámot, hanem célszerűbb olyat választani, amit nagyon szeretünk csinálni. Ez lehet kenuzás, kajakozás, biciklizés, bármi, amit akár már gyerekként is szívesen és örömmel csináltunk. A felsoroltak segítségével könnyen elérhető az önszeretet állapota bárki számára. Amennyiben valamilyen komolyabb trauma, gyerekkorból eredeztethető mentális problémák állhatnak az önbizalom hátterében, szakember segítségével szintén megtalálható a harmonikus állapot. 

Kikészít, hogy az új nővel nincs merevedési gondja

Fotó: Getty Images

Mindez azért lenne fontos, mert az a nő, akinek megfelelő az önbizalma, szereti saját magát az egészséges határokon belül, a párkapcsolataiban is sikeresebb lehet. A párválasztásnál is és a későbbi gondokat is könnyedebben, racionálisabban veheti: lesz rá megoldóképlete a saját erejéből. Olvasónknál egyértelmű, hogy a merevedési zavarhoz semmi köze a női félnek, hiszen nagyon fontos információkat ír már a levele elején: magas vérnyomásról, tüdőembóliáról.

A keringési zavarok minden esetben befolyásolják a merevedést, ráadásul azt is fontos tudni, hogy vannak esetek, amikor a merevedési zavar előrejelzi a későbbi lehetséges szívinfarktust. Olvasónknak tehát semmi köze a partnere merevedési problémájához, jól tette, hogy amíg együtt voltak, türelemmel és megértéssel állt ehhez a gondhoz.

 

A levélben írt merevedési gond egyértelműen fizikai probléma, és ehhez kardiológus és urológus szakorvosok szükségesek. A gyógyszerpiacon több olyan vérnyomáscsökkentő is van, ami az erekciót gátolja. Ilyenkor egyáltalán nem ciki jelezni az orvosnak, hogy másik gyógyszerre van szükség, kifejezetten fontos megtalálni azt a pirulát, ami nem akadályozza meg a férfit a szexuális életében. Kezeletlen magas vérnyomással és kezeletlen szívbetegséggel a szex azonban szigorúan tilos. Halálos, életveszélyes helyzet is bekövetkezhet, ezért a körültekintő hozzáállás és az orvosi kezelések rendkívül fontosak. 

Olvasónk, ahogy más nők is gyakran, utólag megkapta azt, hogy bezzeg más nővel minden oké, csak vele nem ment. Ez a viselkedés rendkívül bántó. Egyrészt azért, mert biztos, hogy nem igaz, hiszen az alapbetegségek garantálják, hogy a merevedési zavar nem a partnertől függő. Másrészt pedig  azért, mert korábban sem működött megfelelően. Amikor egy férfi így viselkedik, általában azért teszi, mert védi saját magát a szégyentől, kerüli a kudarcélményt, és igyekszik bizonygatni akár saját magának is, hogy képes úgy teljesíteni, ahogy fejben szeretne. A szex kerülése, a gyakori partnerváltások, a potencianövelők használata tipikusan olyan viselkedések, amik a merevedési zavar okozta lelki traumát igyekeznek csökkenteni. Olvasónk tehát megnyugodhat, fogadja el, hogy vége, és inkább a saját önbizalmát növelje meg, ezzel egyértelműen találhat magának olyan partnert is, aki méltó hozzá, és nem fogja ilyesmikkel megbántani. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top