Sztárok

Lipcsei Betta: Már öregasszonynak számítok a szakmában

"Megöregedtem, a világverseny után a tévézésre koncentrálok" – mondta nevetve munkatársunknak Lipcsei Betta, az idei Miss Universe Hungary, aki alig huszonhárom éves.
“…már öregasszonynak számítok
a szakmában”
Fotó: Sanoma Archív/press.tv2.hu

Tizennégy éves korod óta dolgozol mint modell, egy éve műsort vezetsz a Sport TV-n, sokakat megleptél azzal, hogy A Szépségkirálynő mezőnyében láttak.

A közvetlen környezetemet is megdöbbentettem a nevezéssel, mert egyáltalán nem vagyok az a szépségversenyes típus. Pláne, hogy fotómodellként évekig jártam a világot, igazán nem is volt már tétje számomra ennek a dolognak. Az ilyen szépségverseny ugródeszka mondjuk az első helyezett Szunai Lindának, hiszen csak tizennyolc éves, most kezdi a modellkedést. Én azonban már öregasszonynak számítok a szakmában, lassan lejár az időm… (Nevet.)

Komolyan így gondolod?

Igen. Ebben a szakmában a tizennégy–húszéveseké a világ, s ez az, ami miatt nem szabad tartósan berendezkedni erre. Én sokat kaptam a modellkedéstől. Hamar bekerültem általa a felnőttek világába, ennélfogva talpraesettebb, komolyabb, szélesebb látókörű vagyok, mint a korombeliek általában. Amikor elkezdtem dolgozni, az első két évben a szüleim elkísértek minden munkára, tizenhét éves voltam, amikor először egyedül mentem külföldre, egy ügynökségen keresztül. Érdekes élet volt: a szervezők lakást béreltek néhány lánynak, az első két hétben válogatásokra jártunk, a második két hétben pedig fotózásokra. Az ilyen utak során tanultam meg tökéletesen angolul, aminek ma is nagy hasznát veszem.

„Lakást béreltek nekünk a szervezők.” Picit beleborzongtam ebbe a mondatodba, mert ezt mostanában más aspektusban is gyakran lehetett hallani.

Mindig csak korrekt, jó hírű ügynökségekkel dolgoztam, ahol feketén-fehéren, aprólékosan le volt írva, hogy hol, mit kell csinálnom, mennyi ideig és ezzel mennyi pénzt fogok keresni. Természetesen ezeket a szerződéseket a szüleim is alaposan tanulmányozták, sosem kerültem olyan helyzetbe, hogy amikor megérkeztem az adott országba, más lett volna a feladat, mint amiért elindultam.

Fotó: Sanoma Archív/press.tv2.hu
Fotó: Sanoma Archív/press.tv2.hu

Dubajba sosem hívtak?

Nem. S ha hívtak volna, mondjuk egy teljesen korrekt fotózásra, még azt sem vállaltam volna el. S tudod, miért nem? Azért, mert egyáltalán nem akartam ott járni, hogy a későbbiekben még véletlenül se hozzák össze a nevemet ezzel a dologgal. Hiszen már akkoriban is kijártak innen lányok, úgymond, exkluzív személykíséretnek, ami aztán természetesen másba is torkollott. Én sosem kerültem ilyen társaság közelébe, de azért a szakmában mindig lehetett erről hallani. Úgy gondolom, ezek az ajánlatok leginkább azokat találják meg, akiken látszik, hogy hajlanak az ilyesmire. A mostani botrányról annyit, hogy egyszerűen nem hiszem el a magyarázkodást, miszerint voltak, akik ott szembesültek azzal, mi lesz a munka, hiszen a szerződések a legapróbb részletekig kiterjednek mindenre. A megrendelők sem szeretnek zsákbamacskát venni, legyen szó bármilyen feladatról is.

Említetted, hogy kiöregedtél. Akkor mégis miért jelentkeztél a TV2 Szépségkirálynő című műsorára?

Úgy éreztem, ha itt nyerek, ez lehet a modellkarrierem csúcsa, megkoronázása és jó szívvel lezárhatok egy korszakot az életemben. Természetesen elmegyek ősszel a világversenyre, és ott a legjobbat fogom magamból kihozni, és ezután is szívesen elvállalok fotózásokat, reklámfilmeket, ha hívnak. Azonban tudom, hogy ez már csak ideig-óráig tart, és más a jövőm. Jelenleg a Sport TV műsorvezetőjeként dolgozom és emellett kommunikáció szakra járok.

Lipcsei Betta és párja
Lipcsei Betta és párja
Fotó: Sanoma Archív/press.tv2.hu

És mi a helyzet a magánéleteddel?

Két éve együtt élek a barátommal, aki mindenben támogat. Örül, hogy mostanában már egyre kevesebbet utazom külföldi munkákra, így a hétköznapokban úgy élhetünk, mint egy átlagos pár. Egyáltalán nem féltékeny típus. Egyébként a televíziós terveim ellenére nem vagyok az a tipikus karrierista, még harmincéves korom előtt szeretnék gyereket szülni.

A szépségedet előnynek vagy hátránynak érzed az életedben?

A szakmában mindenképp előny, de ne gondold, hogy ez egyértelmű. Volt már megrendelő, akinek annyira ellenszenves voltam, hogy csak rám nézett és ki sem nyitotta a portfóliómat. De olyan is megesett, hogy egy cég szőke, fehér bőrű lányt akart a reklámfilmhez, aztán mégis rám esett a választásuk. A középiskolás éveim elején szenvedtem attól, hogy irigykedtek rám a korombeli lányok, pláne, hogy modellkedéssel foglalkoztam. De amikor a szüleim a sok utazásom és munkám miatt lehetővé tették, hogy magántanulóként folytassam, ez is megszűnt. De azért általánosságban igaz rám, hogy a férfiakkal jobban kijövök – tudom, nehéz elképzelni rólam, de alaptermészetemet tekintve egy fiús lány vagyok, aki él-hal a fociért és sokkal szívesebben ül egy meccsen, mint mondjuk a kozmetikusnál.

Azt mondják a szervezők, hogy a szépségversenyt az különbözteti meg a modellversenytől, hogy itt nem csak a külső számít. Mi pedig kíváncsiak voltunk, hogy az idei Miss Universe Hungary mennyire jártas a hazai közéletben, és hogy a világbékén kívül mi is jár a fejében.

1. Szerinted milyen hatással lehet Magyarország pénzügyi helyzetére a görög államcsőd?

Szerintem nem lehet előre látni, csak remélni tudjuk, hogy nem komollyal. Jártam Görögországban az euró bevezetése előtt és után is, mondanom sem kell, hogy döbbenetes volt a különbség az árak között. Már akkor, évekkel ezelőtt rengeteg tüntetés volt az utcákon, és csak panaszkodó emberekkel találkoztunk. Hihetetlen, hogy idáig jutott az az ország.

2. Mi az előnye és a hátránya a kormány svájci frankkal kapcsolatban hozott új rendeletének, a fix árfolyam bevezetésének?

Szerintem csak átmeneti pozitív hatása van, mert a most felhalmozódott adósságokat később kamatostól kell törleszteni.

3. Mit gondolsz a hazai színházak helyzetéről, mi jelenthetne megoldást a kultúra számára a támogatások megvonása után?

Nagy színházrajongó vagyok, ezért sajnálom, hogy bemutatók maradnak el a megszorítások miatt. Mi lehetne megoldás? Nyilván nagyon sokan sokfélét mondanak, én csak remélem, hogy Budapest továbbra is méltán lesz híres változatos kulturális programjairól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top