A cukorbetegnek ajánlott étrend célja
Az étrendi kezelés célja a vércukorszint optimális értékhez legközelebb eső tartományban tartása. Ennek érdekében kerülni kell a gyors vércukoremelkedést okozó ételeket, valamint naponta többször, meghatározott szénhidráttartalmú ételt ajánlott fogyasztani. Ezáltal nemcsak a vércukor-ingadozás kerülhető el, hanem a betegség korai és késői szövődményeinek kialakulása is megelőzhető, illetve késleltethető. Az üdvözítő cukorbeteg-diétáról az elmúlt évtizedben ellentétes nézetek alakultak ki, napjainkban a korszerű, egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelően a makrotápanyagok összetétele a következő: 15% fehérje, 30% zsír, 55% szénhidrát. Vagyis a napi energiabevitel több mint felét szénhidrátokból célszerű fedezni.
Ehet-e tésztát a cukorbeteg?
A szénhidrát alapvető, nélkülözhetetlen tápanyag. A cukorbeteg étrendjének legkörültekintőbben mérlegelendő alkotórészei, amelyek a legfőbb energiát szolgáltató tápanyagok. Két fő csoportba sorolhatók, az egyik csoportjukat az egyszerű szénhidrátok, a cukrok alkotják. Az ilyen úgynevezett natív cukrot tartalmazó táplálékok fogyasztása nem célszerű, mert gyors és nagy vércukor-emelkedést okoznak, de értékes tápanyagtartalmuk nincs, vagy nem sok. Az étrendben a természetes formájukban előforduló tejcukor, gyümölcscukor és répacukor kaphatnak helyet. A szénhidrátok másik csoportja az összetett szénhidrátoké, ennek alapvető csoportja a keményítő. Keményítő a búzalisztben, így kenyerekben, péksüteményekben, tésztafélékben, továbbá burgonyában, rizsben, szójában, hüvelyesekben és kisebb mértékben a főzelékfélékben található.
Az összetett szénhidrátok lebontásához több időre, energiára van szüksége a szervezetnek, így azok lassan, kiegyensúlyozottan emelik a vércukorszintet.
Az utóbbi években sok tanulmány vizsgálta a glikémiás index és a rostok szerepét a cukorbetegség kezelésében. Mindegyik bebizonyította, hogy mind a túl magas, mind a túl alacsony vércukorszint elkerülhető a megfelelő glikémiás indexű és szénhidráttartalmú étrenddel, sőt még a koleszterinszintet is javítja.
Számos magyaros étel esetében elvégezték a glikémiás index vizsgálatát, melyben az egyes ételek vércukoremelő hatását a zsemle vércukoremelő képességéhez viszonyították. A vizsgálat eredménye alapján elmondható, hogy a hazai konyha legtöbb ételének glikémiás indexe 10-40%-kal kedvezőbb, mint a fehér kenyéré vagy a zsemléé, legyen szó akár rántott húsról, akár tésztaételekről. Ennek értelmében a cukorbetegek is élvezhetik a hazai konyha ételeit, néhány szabályt és elvet betartva.
A lényeg, hogy mértékletesen és változatosan elkészítve, könnyű és szénhidrátszegény feltétekkel legyen elkészítve.
További információkért látogass el a: http://tesztavilag.blog.hu/ oldalra!
A Soós Tészta Kft 1981-ben alakult. A kezdetekkor tevékenységét kisipari körülmények között folytatta, hagyományos, nyújtáson alapuló technológiával, minimális gépesítéssel. Az évek során a folyamatos fejlesztéssel mindig arra törekedtek, hogy – megőrizve a házias jelleget – a minőség egyre magasabb színvonalú legyen. Jelenleg a kor szellemének megfelelő, az Európai Unióban is elfogadott, modern gépek segítségével készítik termékeiket. Üzemük mind külsőleg, mind belső kialakításban eurokonform. Termékskálájuk a hagyományos magyar konyha alapját képező tésztafajtáktól (tojásos tészták) a modern olasz konyhában mindennap használatos tésztafajtákig (durum tészták) terjed. Házi jellegű száraztésztáik gondosan válogatott friss tojás felhasználásával készülnek. Termékcsaládjaik: 4 tojásos termékcsalád, 8 tojásos termékcsalád, 8 tojásos durum termékcsalád, durum termékcsalád |